από την Haroula Coraggio
Υλικά
- 500 γρ αλεύρι ζέας ή 300 γρ ζέας και 200γρ αλεύρι κριθαριού
- 300
γρ χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
- 1
φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1
κ.σ μαύρη ζάχαρη
- 2
κ.σ ελαιόλαδο
- 1
κ.σ αλάτι
- λίγο
σουσάμι (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Φυλάω
σε ένα μικρό ποτηράκι λίγο αλεύρι για μετά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 2 κ.σ
αλεύρι, όλο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύω και το αφήνω για 15 λεπτά
μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Μετά
ρίχνω 1 κ.σ λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι
και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ λάδι.
Όσο
η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι που είχαμε φυλάξει
και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά
Μόλις
τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για
40 λεπτά. Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι, ρίχνω
λίγο σουσάμι και λίγο αλεύρι, σταυρώνω τη ζύμη και ψήνω στους 180 βαθμούς για
50 με 60 λεπτά. Όταν το ψωμί είναι έτοιμο το τυλίγετε με μια πετσέτα και μόλις
περάσουν 15 λεπτά μπορείτε να απολαύσετε την δημιουργία σας!
(Αν
θέλετε μπορείτε να βάλετε και αλεύρι ολικής μαζί με το Ζέα και επίσης μέσα στη
ζύμη σπόρους όπως λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, πίτουρο).
Με
τις οδηγίες της Νίτσας Καζάκου, Ευχαριστώ!!!!!:-)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου