Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 220 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κούπα χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 6 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας μυρωδικά ξηρά η φρέσκα ( ρίγανη, θυμάρι, σκόνες μπαχαρικών, η σουσάμι, λιναρόσπορο κλπ)
- σουσάμι για επάλειψη

Εκτέλεση
Ζυγίζουμε τα αλεύρια χώρια και τα βάζουμε σε 2 μπολ. Στο μπολ με το αλεύρι ολικής άλεσης προσθέτουμε την μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε για 15  λεπτά περίπου.





 Στο άλλο μπολ με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.


Αφού περάσουν 15 λεπτά προσθέτουμε το αλεύρι με την μαγιά , το οποίο έχει διογκωθεί.



Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε είτε λίγο χλιαρό νερό είτε αλεύρι.


Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε την ζύμη μας για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.


Αφού περάσει 1 ώρα και η ζύμη μας έχει φουσκώσει, στρώνουμε στα ταψιά μας αντικολλητικό χαρτί. 
Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε πίτες και κόβουμε με ένα μαχαίρι κορδόνια  σε φάρδος 1 εκατοστού, τα  ρολάρουμε λίγο και τα βάζουμε πάνω στο χαρτί. 


Επειδή βαριόμουνα να ανοίγω πιτούλες πέρασα τα μπαλάκια απ το μηχάνημα για τις χυλοπίτες στο Νο 1, και έκοψα μετα τι λωρίδες. 



Έτσι έγιναν ισόπαχα και ψήθηκα ν ομοιόμορφα.

Αλείφουμε με πινέλο λίγο νερό και πασπαλίζουμε μαυροσούσαμο, η σουσάμι άσπρο ή και τα δυο


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 0 .μέχρι να ροδίσουν!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου