Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 700 γραμμάρια αλεύρι
- 3 φακελάκια μαγιά
- 4 αυγά
- μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- 1 κουταλάκι στέβια
- 3 κουταλιές στέβια
- ξύσμα πορτοκαλιού
- ξύσμα μανταρινιού
- γλυκάνισο
- 1 κρόκο αυγού με λίγο γάλα για το άλειμμα της επιφανειας του χριστόψωμου
- μισό φλιτζάνι βούτυρο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 καρύδι





Εκτέλεση

Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά και την κουταλιά στέβια.
Προσθέτουμε στο διάλυμα 2 με 3 κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε να ανέβει.
Χτυπάμε τα αυγά με τις 3 κουταλιές στέβια και προσθέτουμε και το ξύσμα του μανταρινιού και του πορτοκαλιού.
Όταν φουσκώσει η μαγιά την αδειάζουμε στα χτυπημένα αυγά και αφού τα ανακατέψουμε καλά τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι όπου έχουμε προσθέσει και 1 κουταλάκι αλάτι.
Τα ζυμώνουμε καλά και θα παρατηρήσουμε πως ελαφρώς κολλάει η ζύμη μας στα χέρια μας.
Έχουμε λιώσει το βούτυρο και το αδειάζουμε στην ζύμη μας και ξαναζυμώνουμε.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει.
Σε λαδόκολλα απλώνουμε την ζύμη μας και της δίνουμε φόρμα στρογγυλή.
Κρατάμε λίγο ζυμάρι για να στολίσουμε 
Τοποθετούμε την λαδόκολλα στο ταψί και το στολίζουμε με το ζυμάρι που έχουμε φυλάξει
Βάζουμε το καρύδι στην μέση και γύρο γύρο τοποθετούμε τα στολίδια με το ζυμάρι.


Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και το ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου