Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

από την Nitsa Kazakou

Υλικά

- 3 κιλά περγαμόντο
- 3 κιλά ζάχαρη
-  6 ποτήρια νερό
- 200 γλυκόζη
- 1 κουτ. γλυκού  ξινό

Εκτέλεση
Πλένουμε και ξύνουμε τα περγαμόντα στον ψιλό τρίφτη. Τα ξεπλένουμε και χαράσσουμε την φλούδα τους στα 4 ή στα 5 κομμάτια. Ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε απ το εσωτερικό της φλούδας και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.
Τα ζεματάμε 3 νερά… στο πρώτο νερό προσθέτουμε 1 κουταλάκι γλυκού σόδα του φαγητού και βράζει για 7-8 λεπτά. Στα επόμενα 2 νερά θα βράζει για 5-6 λεπτά.. το ελέγχουμε συνεχώς.!!
Πιέζοντας τα λίγο με το χέρι μας βλέπουμε αν έχουν αφρατέψει. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν, μετά από 3 τουλάχιστον ώρες βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 6-7 λεπτά.. προσθέτουμε τα κομμάτια και βράζουμε για  25 λεπτά σε δυνατή φωτιά ξαφρίζοντας..
[Η κατσαρόλι μας να είναι μεγάλη γιατί τα γλυκά κουταλιού φουσκώνουν.]
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 24 ώρες. Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι. Πριν το τελευταίο δέσιμο του γλυκού, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες!!!
10 λεπτά πριν δέσει ρίχνουμε τη γλυκόζη και το ξινό (τεστ για το δέσιμο του γλυκού: βάζουμε 1-2 κουταλιές σιρόπι σε ένα πιατάκι, το βάζουμε 2-3 λεπτά κατάψυξη και δοκιμάζουμε την πυκνότητά του. 
Όταν στάξουμε σταγόνα πάνω στο νύχι του μεγάλου δάχτυλου, να μην τρέξει να σταθεί, είναι έτοιμο)!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου