από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- 2 κιλά νεραντζάκια πράσινα μικρά
- 2 κιλά ζάχαρη
- 3 λεμόνια
- 3 1/2 κούπες νερό
- λίγο ξινό
Εκτέλεση
Πλένω
καλά τα νεραντζάκια και τους ανοίγω μια τρύπα από εκεί που είναι ο μίσχος ώστε
να αδειάσω τα κουκούτσια που ήδη σχηματίζονται. Τα βάζω σε μια λεκάνη νερό και
τα αφήνω για 5-7 μέρες αλλάζοντας το νερό 2-4 φορές την ημέρα για να ξεπικρίσει.
Βάζω μια κατσαρόλα νερό να βράσει και τα αφήνω να βράσουν για 10
λεπτά σε δυνατή φωτιά. Τα κατεβάζω τα ξεπλένω με άφθονο κρύο νερό και τότε του προσθέτω
τον χυμό των λεμονιών. Το αφήνω μερικές ώρες στο χυμό, τα στραγγίζω και τα βράζω
μέχρι να δω πως μαλακώνουν (περίπου 2 με 3 ώρες). Ελέγχω αν έβρασαν χρησιμοποιώντας
ένα καλαμάκι. Δεν πρέπει να λιώνουν.
Τα αφαιρώ και τα αφήνω μέσα σε κρύο νερό αλλάζοντας το 2-3 φορές.
Ετοιμάσω το σιρόπι βάζοντας το νερό την ζάχαρη την γλυκόζη και ένα κοφτό κουταλάκι
ξινό.
Το αφήνω να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τότε ρίχνω μέσα τα στραγγισμένα νεραντζάκια και τα αφήνω ένα 24ωρο να ρουφήξουν το σιρόπι.
Επειδή τα νεραντζάκια θα βγάλουν νερό την επομένη τα ξαναβάζω να
πάρουν ακόμα μια βράση.
Το γλυκό έτοιμο!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου