Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΤΥΡΙ - ΚΑΣΕΡΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  5 κιλά γάλα
-   3 λεμόνια
-   1 φλιτζάνι του καφέ αλάτι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Μόλις αρχίζει να φουσκώνει ελαφρά ρίχνουμε τον χυμό των 3 λεμονιών και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Θα δούμε να κόβει το γάλα και να σχηματίζονται κομμάτια.
Μόλις τα δούμε να γίνονται σαν κομμένο γιαούρτι, πηχτό, ρίχνουμε και το αλάτι, εξακολουθώντας το ανακάτεμα.
Σβήνουμε την φωτιά, αφήνουμε 3-4 λεπτά ακόμη και το σουρώνουμε.
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε μια βρεγμένη τσαντίλα (αυτό το κάνουμε για να μην κολλάει το τυρί στο ύφασμα) και το αφήνουμε για λίγο, να φύγουν τα πολλά υγρά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα την τσαντίλα και βάζουμε από πάνω ένα βάρος για να στραγγίξει καλά το τυρί μας.
Το αφήνουμε έτσι 12 ώρες. (εκτός ψυγείου με το βάρος )
Μετά από τις 12 ώρες βγάζουμε το τυρί προσεκτικά από την τσαντίλα και το κυλάμε σε αλάτι χοντρό, όσο πάρει.
Το αφήνουμε έτσι πάνω σε σχάρα 12 ώρες και το γυρίζουμε 1-2 φορές. (εκτός ψυγείου)
Αφού περάσουν και οι 12 ώρες το ξεπλένουμε βιαστικά με νερό της βρύσης.
Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα.
Για την διατήρηση:   βάζουμε το τυρί σε δοχείο και το καλύπτουμε με σπορέλαιο.
Μετά από 3-4 βδομάδες βγάζουμε και τρώμε. Από την στιγμή που το βάζουμε σε λάδι το διατηρούμε σε ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου