Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  ντομάτες  ώριμες
-  αλάτι χοντρό
-  ελαιόλαδο
-  διάφορα  μυρωδικά (βασιλικός, ρίγανη, μαϊντανός) προαιρετικά
-  κρεμμύδια ξερά (προαιρετικά κι αυτά)
-  λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε τις ντομάτες κάνουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος.


Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε μέσα τις ντομάτες λίγες  λίγες  για 1 μόνο λεπτό!!!


Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε κρύο νερό είτε στον νεροχύτη μας είτε σε μια λεκάνη. 
Θα δούμε πως ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Αν κάποια μας ζορίσει την ξαναβουτάμε στο ζεστό νερό.

Αφού τις ξεφλουδίσουμε αφαιρούμε το κοτσάνι και ότι χοντράδι έχει εκεί γύρω και τις αλέθουμε στο μούλτι.


Τις φλούδες που βγάζουμε ΔΕΝ τις πετάμε!!
Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις βγάζουμε για ηλιοθεραπεία. Όταν στεγνώσουν τις αλέθουμε και έχουμε έτοιμο το μπαχαρικό ντομάτας.


Μαζί με άλλα αποξηραμένα βότανα, όπως δυόσμο, βασιλικό, μέντα, μελισσόχορτο, είναι ένα άριστο άρτυμα για τα φαγητά μας που αντικαθιστούν το αλάτι.!!
Κατόπιν  βάζουμε τις ντομάτες σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε. Έτσι μένουν στο σουρωτήρι μόνον τα σπόρια και ότι χοντρά κομμάτια έμειναν από την σάρκα της ντομάτας.


Αυτό που έμεινε μετά το σούρωμα το βάζουμε σε μία τσαντίλα και το στραγγίζουμε.



Μετά από  2-3 ώρες ότι έμεινε μέσα στην τσαντίλα το βάζουμε σε μια γάστρα και προσθέτοντας λίγη ζάχαρη το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε για να  μην κολλήσει.
 Όταν πιει όλα σχεδόν τα υγρά του το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. 


Αν θέλουμε αλέθουμε και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε κι αυτά να βράσουν μαζί με την ντομάτα. Τα ξερά μυρωδικά τα έχουμε σε ένα τούλι που μετά το αφαιρούμε.
 Όταν στεγνώσει από τα υγρά του ο πελτές είναι έτοιμος. Έτσι όπως είναι καυτός τον βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.


Προσθέτουμε λάδι και σφραγίζουμε. 


Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.

Διαρκεί αν δεν ανοίξουμε τα βάζα, εκτός ψυγείου πάντα, για χρόνια. 
Από την στιγμή που θα ανοίξουμε ένα βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο καλύπτοντας με λάδι το πάνω μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου