από τη Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι (προτιμώ πάντα το σκληρό)
- νερό όσο πάρει
- 200 γρ. περίπου ελιές χωρίς κουκούτσια
- αλάτι
- λίγο λάδι
- προζύμι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και το προζύμι.
Προσθέτουμε το λάδι, τις ελιές, και λίγο αλάτι. ανακατεύουμε καλά και σιγά σιγά ρίχνουμε χλιαρό νερό, τόσο όσο η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε καλά και σκεπάζουμε με μία πετσέτα, για 1 ώρα σχεδόν. Εν τω μεταξύ έχουμε λαδώσει το ταψί μας.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη μας και την χωρίζουμε στα 4. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε καρβέλι και το ακουμπάμε στο ταψί μας. Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.
Οταν φουσκώσει θερμαίνουμε τον φούρνο στους 2000.
Το ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Όταν κοκκινίσει ελαφρά το ψωμί μας, το βρέχουμε με να πινέλο με νερό για
να γίνει πιο κριτσανιστή η κόρα του.
Αν το βρέξουμε με λάδι γίνεται πιο μαλακή και γυαλιστερή.
Ψήνουμε ακόμα για 5 λεπτά και μετά βγάζουμε τα ψωμιά από το
ταψί και συνεχίζουμε για κάνα 10λεπτο το ψήσιμο στην σχάρα.
Όταν γίνουν τα
βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε για να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
Μετά βουρ!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου