Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ


από την Giota Haropoulou

 Υλικά
-1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 4 μεγάλα αυγά 
- 200 γρ ζάχαρη
- ξύσμα από 3 μεγάλα ακέρωτα πορτοκάλια
- 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
- 2 βανίλιες 
- 200 μλ σπορέλαιο 
Υλικά για το σιρόπι 
- 1 ½ φλιτ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 1 ποτήρι νερό 
- 300 γρ ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι σε ροδέλες
- 1 ξυλάκι κανέλα 
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού 

Εκτέλεση 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε το χυμό πορτοκαλιού το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε τη κανέλα το χυμό λεμονί και τις ροδέλες και βράζουμε 3 λεπτά ακόμα. 
 Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά. 
Εγώ το κάνω ώρες πριν από το γλυκό. Συνεχίζουμε με την ετοιμασία του γλυκού: μαζί με το σιρόπι βγάζουμε και τα φύλλα από ψυγείο και τα αφήνουμε σε καθαρή επιφάνεια αρκετές ώρες να ξεραθούν. 
 Σε μπολ με το μίξερ χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτα, συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το ξύσμα, το γιαούρτι, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τελευταίο το λάδι. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
Λαδώνουμε ένα ταψί 25χ35 περίπου. 
Σπάμε τα ξέρα φύλλα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε να μουσκέψουν καλά. Αφήνουμε στην άκρη 15 λεπτά περίπου να ρουφήξουν όσα υγρά μπορούν. 
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και με απαλές κινήσεις το απλώνουμε ομοιόμορφα. το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνουμε 35 με 40 λεπτά να πάρει ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα. Ο χρόνος εξαρτάται από το φούρνο μας. 
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα μαχαίρι. 
Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο όπως είναι καυτό το κόβουμε σε μερίδες και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. 
Όσο πιο κρύο το φάμε τόσο πιο νόστιμο και δροσιστικό είναι. Συνοδεύει εξαιρετικά το παγωτό. 
 Καλή επιτυχία!! 

Υ.Γ: επειδή ως γνωστόν αν δεν κάνω και κάτι "δικό μου" σε κάθε συνταγή θα σκάσω,    πρόσθεσα στο μείγμα του μπολ ένα (1) σφηνάκι κονιάκ.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου