από τον Αρη Πασπαλά
Υλικά
- 1 κιλό συκώτι ( απ'ότι ζώο )
- 4-5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα φέτες
- μισό η ένα ματσάκι μαϊντανό ( κομμένο μέτρια )
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1κ.γ μουστάρδα ( κατά προτίμηση αν θα είναι καυτερή )
- χυμός από 1 λεμόνι ( για το συκώτι )
- μαύρο πιπέρι 2-3 πρέζες
- αλάτι
- ρίγανη
- 1ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό
Για την σάλτσα
- 5-6 κ.γ ( γεμάτες ) corn flour
- ξύσμα από 3 λεμόνια
- χυμός από 4 λεμόνια
- 1κ.γ (γεμάτη ) βούτυρο
- 2-3 κρόκους αυγών
- ψιλοκομμένο άνηθο
- 4-5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα φέτες
- μισό η ένα ματσάκι μαϊντανό ( κομμένο μέτρια )
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1κ.γ μουστάρδα ( κατά προτίμηση αν θα είναι καυτερή )
- χυμός από 1 λεμόνι ( για το συκώτι )
- μαύρο πιπέρι 2-3 πρέζες
- αλάτι
- ρίγανη
- 1ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό
Για την σάλτσα
- 5-6 κ.γ ( γεμάτες ) corn flour
- ξύσμα από 3 λεμόνια
- χυμός από 4 λεμόνια
- 1κ.γ (γεμάτη ) βούτυρο
- 2-3 κρόκους αυγών
- ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Σε μέτρια φωτιά , μαραίνουμε τα κρεμμύδια, τα βγάζουμε , συμπληρώνουμε ελαιόλαδο και δυναμώνουμε την φωτιά
Ρίχνουμε λίγο λίγο το συκώτι
όχι πάνω από 3 λεπτά σοτάρισμα η κάθε ριξιά!!!!
( ααα ! πριν μαζί με τα κρεμμύδια , και το ψιλοκομμένο σκορδάκι εννοείτε )
συνεχίζουμε έτσι μέχρι να σοτάρουμε όλο το συκώτι , και το κρατάμε σε μία γαβάθα να βγάλει τα υγρά του ( θα μας χρειαστούν )
Εφόσον τελειώσουμε με το συκώτι , στην ίδια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο ακόμα , ρίχνουμε πάλι τα κρεμμύδια , το συκώτι ,και το μαϊντανό
( μαζί με ζουμιά το συκώτι )
Αφού τα δουλέψουμε για 10 λεπτά ρίχνουμε το κρασί και κλείνουμε την φωτιά
( το αλκοόλ έτσι και αλλιώς θα φύγει )
Σάλτσα
Χτυπάμε τους κρόκους , το corn flour , αλάτι πιπέρι και την μουστάρδα , μαζί με τον χυμό απ τα λεμόνια, ( εγώ τα χτυπάω στην φραπεδιερα ), με ½ ποτήρι νερό και τα βάζουμε να βράσουν
Λίγο πριν αρχίσει να πήζει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο άνηθο και το τρήμα λεμονιού
Δεν το Θέλουμε πολύ πηχτό
Όταν δέσει και " κρατάει στο πιρούνι , είναι έτοιμο )
Το περιχύνουμε στην πιατέλα που έχουμε βάλει το συκώτι, σερβίρουμε με ρύζι , πατάτες τηγανίτες , ψητές γλυκοπατάτες , και για πιο μερακλήδες mix φάβας και φακής ( πολτοποιημένα και τα δυο )
Είναι παραλλαγή
από το συκώτι ala benezzia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου