Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΜΥΖΗΘΡΑ ΣΠΙΤΙΚΗ



από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά
- 2 λίτρα γάλα
- 1 φλιτζάνι ξύδι
- αλάτι χοντρό
- 1 κομμάτι τούλι ή τυρόπανο ή τουλουπάνι ή ύφασμα κουνουπιέρας.

Εκτέλεση
Βράζω το γάλα με 1 κουταλιά χοντρό αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρή τη θέλουμε. Μπορούμε να μη βάλουμε και καθόλου) και όταν αρχίσει να φουσκώνει το ψεκάζουμε γρήγορα με το ξύδι. 

Ανακατεύω και αφήνω για 2' ακόμα στη φωτιά. 

Ύστερα αποσύρω και αφήνω 10' να κόψει τελείως το γάλα. 

Θα ξεχωρίσει υγρό και στέρεο.

Το ρίχνω σε σουρωτήρι που έχω βάλει το τουλουπάνι (βρεγμένο και καλά στημένο)

 το αφήνω να στραγγίσει για 30' και ύστερα δένω το τουλουπάνι δίνοντας του στρογγυλό σχήμα. .
Το αφήνω να στραγγίσει κρεμασμένο για 1/2-2 ώρες.
 ..
Αφαιρώ το τουλουπάνι με χοντρό αλάτι (εγώ βάζω και ψιλό).
Το αφήνουμε να στεγνώσει με σήτα εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες γυρνώντας το συχνά στο αλάτι. 

Είναι έτοιμο για χρήση. 

Τη διατηρώ στο ψυγείο. ..
(Εγώ μετά το μήνα την βάζω και στην κατάψυξη).
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου