Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου


Υλικά

για την ζύμη

- λίγη ξερή μαγιά
- 1 ½  φλιτ χλιαρό νερό
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
 - 50 γρ ελαιόλαδο

Για την γέμιση

- 400 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο           
- 2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολύ ψιλοκομμένες
- 1/2 κουτ. τσαγιού γλυκιά πάπρικα
- 1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, πολύ ψιλοκομμένη (ή όσο θέλετε)
- τα φύλλα από 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι
- λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το λάδι
Ζυμώνουμε  μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά – πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 – 8 κομμάτια, τα οποία ξαναπλάθουμε σε μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά και να φουσκώσουν πάλι.
Εν τω  μεταξύ, βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τον κιμά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200° C και βάζουμε μέσα δύο λαμαρίνες του φούρνου ώστε να κάψουν καλά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα ζυμάρια με τον πλάστη σε πολύ λεπτό πάχος
Αν χρειαστεί, αλευρώνουμε κατά το άνοιγμα την επιφάνεια των ζυμαριών.
Βγάζουμε τα καυτά ταψιά από το φούρνο, τα λαδώνουμε με ένα πινέλο και ακουμπάμε με προσοχή δύο πίτες σε καθένα από αυτά.
Απλώνουμε πάνω στις πίτες μία λεπτή στρώση κιμά με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 12 – 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή η βάση και ο κιμάς να γίνει, αλλά να μην παραψηθεί.
Επαναλαμβάνουμε και με τις υπόλοιπες βάσεις. Σερβίρουμε κάθε λαχματζούν με μία φέτα λεμόνι.

Παρατήρηση : 

Μπορούμε να τα ανοίξουμε σε μακρόστενο σχήμα (σαν πεϊνιρλί και έτσι θα χωρέσουν με μιας στις 2 λαμαρίνες.

η συνταγή είναι από την Αρμένικη κουζίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου