από την Καλλιόπη
Υλικά
Για την ζύμη
- 2 κιλά αλεύρι μαλακό
- λίγο βούτυρο λιωμένο
- νερό χλιαρό όσο πάρει
Για την γέμιση
- ½ κιλό κρέμα
γάλακτος
- αμύγδαλα χοντροκομμένα
- ζάχαρη
- κανέλα
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 3 ½ ποτήρια νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- λίγα γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε
το βούτυρο και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό χλιαρό.
Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή , που να μην κολλάει
στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και χτυπάμε την κρέμα
γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
Στο μούλτι κόβουμε τα αμύγδαλα όσο χοντροκομμένα τα
θέλουμε.
Κόβουμε την ζύμη σε κομμάτια και το κάθε κομμάτι το
περνάμε 2 φορές από την μηχανή πάστας, μέχρι να γίνει ένα όχι πολύ λεπτό φύλλο.
Απλώνουμε το ένα φύλλο και το καλύπτουμε με την σαντιγί.
Πασπαλίζουμε
λίγη ζάχαρη, κανέλλα και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα.
Το ίδιο κάνουμε με ένα ακόμη φύλλο πάνω από το πρώτο.
Διπλώνουμε το φύλλο φέρνοντας την μία άκρη προς το μέρος μας
και την άλλη αντίθετα, κατά μήκος πάντοτε.
Στρίβουμε το φύλλο και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί,
όπως κάνουμε με τις στριφτόπιτες σε σχήμα σαλίγκαρου.
Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.
Καλύπτουμε με λίγη σαντιγί το γλυκό μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 0
και ψήνουμε μέχρις ότου να ροδίσει καλά πάνω κάτω.
Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι μας.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, σιροπιάζουμε το γλυκό
και καλύπτουμε το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να ρουφήξει το σιρόπι.
Μόλις κρυώσει μπορούμε να το απολαύσουμε!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου