από την Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 10 αυγά
- μαγιά (το ¼ από ένα καλούπι μαγιάς)
- 1/3 από ένα βιτάμ
- 1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο
- 4 νεροπότηρα γάλα
- 3 νεροπότηρα ζάχαρη
- χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1-2 βανίλιες
- μπαχαρικά για τσουρέκια (μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα)
- αλεύρι , όσο πάρει
- 2-3 αυγά για την επάλειψη
Εκτέλεση
Βάζουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και
γάλα να γίνει. Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα χλιαρό και την ζάχαρη και
ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε Βάζουμε και
τα μπαχαρικά και το βιτάμ λιωμένο, χλιαρό κι αυτό, μαζί με το σπορέλαιο.
Από το λάδι και το βούτυρο κρατάμε λίγο σε ένα μπολ και κάθε
φορά βουτάμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε, βουτάμε και ζυμώνουμε. Ανακατεύοντας
προσθέτουμε την μαγιά και το αλεύρι , μέχρι να γίνει η ζύμη ελαφριά και
ελαστική. Το ζύμωμα θα είναι μαλακό και ελάχιστο, ώστε να μην ταλαιπωρήσουμε το
ζυμάρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει και μετά το χωρίζουμε σε κομμάτια και
πλάθουμε τα τσουρέκια μας. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να
φουσκώσουν. Μόλις γίνουν τα αλείφουμε με κρόκο και νερό, ή ασπράδι και
νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο ως να ροδίσουν στους 170 βαθμούς.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: να είναι όλα τα υλικά χλιαρά και στην
κουζίνα μας να έχουμε ζέστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου