Σκληρό
αλμυρό τυρί. Ένα είδος κεφαλοτυριού.
Παρασκευάζεται από γιαούρτι που βράζεται
μέχρι να κόψει. Στη συνέχεια ανακατεύεται
με ανάλογο αλάτι και τοποθετείται σε
πάνινη σακούλα για να στραγγίσει από
τα υγρά.
Υλικά
-γιαουρτι
-αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε το γιαούρτι σε μια κατσαρόλα μέχρι να κόψει
Στην συνέχεια ανακατεύουμε την ανάλογη ποσότητα αλατιού και το τοποθετούμε σε μια τσαντίλα για να στραγγίξει τα υγρά του.
Για να δώσουμε σχήμα στο τσοκαλίκ τοποθετούμε τη σακούλα σε ένα επίπεδο
καθαρό σημείο με ένα επίπεδο βάρος και
πιέζοντας μέχρι να σχηματίσουμε ένα
δίσκο πάχους 2- 2,5 εκατοστά.
Με αυτό τον τρόπο και παίρνει σχήμα αλλά και βγάζει τα υγρά του
Αφήνουμε για
όσες ώρες χρειαστεί να στραγγίσει.
Ελέγχουμε
τη σακούλα και όταν σηκώνοντάς τη
διαπιστώσουμε ότι έχει χάσει όλα τα
υγρά και δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας,
την κρεμάμε σε ένα τοίχο προσεκτικά να
μη χαλάσει το δισκοειδές σχήμα της μέχρι
το τελικό στέγνωμα.
Μπορούμε να δώσουμε
και ότι άλλο σχήμα θέλουμε. στρογγυλό.κλπ
Μετά
το στράγγισμα βγάζουμε ανάλογη ποσότητα
και αφού την πλάσουμε και δώσουμε το
σχήμα που επιθυμούμε τοποθετούμε τα
κομμάτια μας σε ένα καθαρό ράφι στον
ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου