από την Nonna Almani
Υλικά
- αμπελόφυλλα (αν είναι δυνατόν
παραγωγής μας) φρέσκα ή κατεψυγμένα ή όπως αλλιώς προτιμάτε
- 2-3 φρέσκα
κρεμμυδάκια
- 1 μεγάλο ξερό
κρεμμύδι
- αρωματικά: δυόσμο. μαϊντανό, άνηθο
- πιπέρι κόκκινο
γλυκό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 1 φλιτζάνι
ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Τα φύλλα είναι
ζεματισμένα. (Α, και ρύζι καρολίνα Σερρών ανάλογα την ποσότητα των φύλλων, π.χ.
εδώ έβαλα 1,1/2 για 50 φύλλα περίπου)Βάζουμε το 1/2 λάδι στο τηγάνι, τρίβουμε
το κρεμμύδι στο ρεντέ και το φέρνουμε μερικές βόλτες, ψιλοκόβουμε τα
κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε και αυτά, ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο το έχουμε
πλένει και στραγγίξει προηγουμένως, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αλατοπίπερα
και τέλος τα μυρωδικά με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Τα αφήνουμε για λίγο στη φωτιά
ανακατεύοντας συνεχώς και σε λίγα λεπτά , αφού θα έχει φουσκώσει το ρύζι τα
κατεβάζουμε . Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση και αρχίζουμε το τύλιγμα!
Τυλίγουμε πάνω σε ρηχό πιάτο, με τα νεύρα του φύλλου από
την επάνω μεριά, βάζουμε μια κουταλιά μικρή από τη γέμιση διπλώνουμε σαν σε
φάκελο και γυρίζουμε σε ρολό. Στρώνουμε κυκλικά όσες σειρές πάρει η κατσαρόλα
μας έως να τελειώσουν τα υλικά μας. Αλατίζουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι,
τρίβουμε το ξύσμα λεμονιού από πάνω τους , κόβουμε και 3-4 φέτες και τις
τοποθετούμε ενδιάμεσα, περιχύνουμε με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό, σκεπάζουμε με ένα
πιατάκι να μη μας χαλάσουν οι σειρές και αφήνουμε να πάρουν δυο- τρεις βράσεις
(έως ότου πιουν το νεράκι τους), σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα! Βγάζουμε το πιάτο,
σερβίρουμε με λεμόνι ή γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου