Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΚΑΡΟΤΑ ΤΟΥΡΣΙ



από τη Nitsa Kazikou

 Yλικά
- 3 κιλά καρότα, προτιμούμε τρυφερά λεπτά σχετικά
- 6 κούπες ξύδι 
- 6 κούπες νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα χοντρό αλάτι
- άνηθο (υπολογίστε 2-3 κλωνάρια σε κάθε βάζο)
- σκόρδο (υπολογίστε 1-2 σκελίδες σε κάθε βάζο)
- μπαχαρικά και μυρωδικά όπως κόκκους πιπεριού, μπαχάρι, δάφνη, δεντρολίβανο, μπούκοβο, σπόρους
- μουστάρδας κλπ για να κάνετε διάφορους συνδυασμούς


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να μη σου μαυρίσουν
Αποστειρώνουμε τα βάζα και πλένουμε καλά τα καπάκια.
 Στεγνώνουμε  τα βάζα σε φούρνο στους 110 βαθμούς και σκουπίζουμε  τα καπάκια. 
Κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια στο ύψος που χωράνε στα βάζα. Τα υπόλοιπα κομμάτια τα κόβουμε σε  ροδέλες. .
Βράζουμε το νερό με το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Βάζουμε στα βάζα άνηθο και σκόρδο και τα μυρωδικά-μπαχαρικά της επιλογής μας. 
Γεμίζουμε τα βάζα με τα καρότα και βάζουμε μέσα όσα περισσότερα μπορούμε.
Γεμίζουμε  τα βάζα με το καυτό ξυδόνερο με τη βοήθεια ενός χωνιού και αφήνουμε περίπου ένα εκατοστό κενό στο πάνω μέρος.
Κλείνουμε τα καπάκια των βάζων.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε  νερό στο 1/3 της και μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να βράσει.
Βάζουμε τα βάζα μέσα, το νερό. και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά.
Βγάζουμε  προσεκτικά τα βάζα με τα καρότα και τα αφήνεις σε κάποιο σημείου του πάγκου ή του τραπεζιού σου για ένα 24ωρο χωρίς να τα κουνάμε.
Η γεύση τους είναι σούπερ και μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρέσκα λαχανικά στο πιάτο σας κάποιες μέρες. 
Το καρότο τουρσί ταιριάζει πολύ ως συνοδευτικά κρεάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου