από την Αρετή Γραμμόζη-Παπαδημάτου
Υλικά
- Ένα κιλό πράσινα καρυδάκια (τα συλλέγουμε ανάλογα με την περιοχή και προσοχή να μην έχει σχηματισθεί ο εσωτερικός ξυλώδης φλοιός - φαίνεται από το τρύπημα, δεν περνά το καλαμάκι)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- γαρύφαλλα (10 με 15 τεμάχια)
- 3 βανίλιες
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
- 3 ποτήρια νερό
- γαρύφαλλα (10 με 15 τεμάχια)
- 3 βανίλιες
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
Εκτέλεση
Φοράμε γάντια για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε τις άκρες των καρυδιών.
Τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι καθέτως από τη μία άκρη στην άλλη και σε δύο – τρία διαφορετικά σημεία. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν περίπου 20 με 30 λεπτά. Τα ξεβγάζουμε.
Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4 φορές την ημέρα για να ξεπικρίσουν.
Στην τελευταία αλλαγή τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαιράκι. (Εγώ τα ξύνω με ένα κρητικό μικρό μαχαιράκι) και τα ξεβγάζουμε να φύγουν τα υπολείμματα από τις φλούδες.
Βράζουμε το σιρόπι (1 κιλό ζάχαρη με 3 ποτήρια νερό) για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει η βράση.
Ρίχνουμε τα καρυδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ενώ κατά διαστήματα ξαφρίζουμε. Τοποθετούμε τα γαρύφαλλα σε ένα τούλι ή στο ειδικό εργαλείο και τα ρίχνουμε και αυτά.
Μετά 20 λεπτά σταματάμε το βράσιμο και το επαναλαμβάνουμε μετά από 24 ώρες. Εάν χρειασθεί τα ξαφρίζουμε και πάλι.
Όταν πάρει χρώμα το καρύδι (σκούρο πράσινο προς μαύρο και γυαλίζει – δέσει το σιρόπι) ρίχνουμε τις 3 βανίλιες και 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι. Πετάμε το τούλι με τα γαρύφαλλα.
Σημ.1. Εάν βράσουν τα καρύδια και δεν έχει δέσει το σιρόπι τα βγάζουμε και τα βάζουμε προς το τέλος να πάρουν μια βράση με τις βανίλιες και το λεμόνι.
Σημ. 2 Το γλυκό είναι πολύπλοκο και θέλει μέρες να γίνει, αλλά αξίζει και με το παραπάνω την ταλαιπωρία.
Σημ. 2 Το γλυκό είναι πολύπλοκο και θέλει μέρες να γίνει, αλλά αξίζει και με το παραπάνω την ταλαιπωρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου