από την Δομνα Ντονη Κοκκωση Ρουτζούνη
Υλικά
- ώριμα σύκα
- φλούδες σύκων
- φλούδα πορτοκαλιού
- ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Τα βάζω σε μια κατσαρόλα
και σκεπάζω με 2 δάχτυλα νερό.........αρχικά βράζω σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνω,
αφήνω να σιγοβράσει για μια ώρα , προσέχω να έχει πάντα νερό να σκεπάζει τα σύκα,.......
αφού
μαλακώσουν τελείως σβήνω και αφήνω να κάτσουν όλη νύχτα.........την άλλη μέρα
σε ένα τρυπητό βάζω τουλουπάνι και σουρώνω, ...
στο τέλος στύβω το τουλουπάνι ώστε
να βγει όλη η ουσία από τα βρασμένα σύκα......
το καθαρό ζουμί το βράζω σε δυνατή
φωτιά για μερικά λεπτά να βγάλει αφρούς και ξαφρίζω, αφού ξαφρίσω χαμηλώνω τη φωτιά
και το αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να πιει τα υγρά και να δέσει σα μαλακό σιρόπι...
το ρίχνω βραστό σε αποστειρωμένα βαζάκια , κλείνω το καπάκι και γυρίζω ανάποδα...
τα κρατώ εκτός ψυγείου μέχρι να ανοίξω ....
το μεταχειρίζομαι σε γλυκά ( μουσταλευριά,
σε σιρόπια...) αλλά σχεδόν καθημερινά σε σαλάτες αντί για μπαλσάμικο, σε σάλτσες
κρέατος ...και άλλα
4 ποτήρια σύκα θα δώσουν 1 ποτήρι βράσμα..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου