από
την Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
Για τον χυλό
- μοσχοσίταρο (4-5
κλωνάρια)
- ξερά κρεμμύδια
- πιπεριές Φλωρίνης
- καρότα
- καυτερές πιπεριές
μπόλικες
- ντομάτες ώριμες
- αλάτι
Για τον τραχανά
- προζύμι
- αλεύρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν όλα τα υλικά που
έχουμε για τον χυλό.
Μόλις βράσουν καλά αφαιρούμε το μοσχοσίταρο και όλα τα υπόλοιπα τα περνάμε από ένα τρυπητό για να μείνουν οι φλούδες .
Έτσι παίρνουμε τον χυλό.
Το νερό που έβρασαν τα λαχανικά δεν το πετάμε.
Μόλις βράσουν καλά αφαιρούμε το μοσχοσίταρο και όλα τα υπόλοιπα τα περνάμε από ένα τρυπητό για να μείνουν οι φλούδες .
Έτσι παίρνουμε τον χυλό.
Το νερό που έβρασαν τα λαχανικά δεν το πετάμε.
Κάνουμε προζύμι και προσθέτουμε
τον χυλό .
Αν θέλουμε να κάνουμε μπόλικο τραχανά βάζουμε εκτός από τον χυλό και νερό , αυτό που έβρασαν τα λαχανικά.
Αν θέλουμε να κάνουμε μπόλικο τραχανά βάζουμε εκτός από τον χυλό και νερό , αυτό που έβρασαν τα λαχανικά.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε
το αλεύρι, τόσο , όσο για να γίνει μια σφικτή ζύμη.
Αφήνουμε 3-4 μέρες έτσι και κάθε φορά που φουσκώνει, εμείς τον ζυμώνουμε και κατεβαίνει.
Αφήνουμε 3-4 μέρες έτσι και κάθε φορά που φουσκώνει, εμείς τον ζυμώνουμε και κατεβαίνει.
Αφού περάσουν οι 3-4 μέρες
είναι έτοιμος!!!
Η τον τρίβουμε στην σήτα
και τον στεγνώνουμε ή τον χωρίζουμε σε μερίδες και τον βάζουμε στην κατάψυξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου