από τη Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 1 ποτήρι του νερού λάδι
- 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
- 1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ. γλ. σόδα διαλυμένη στο χυμό
- 1 κ. γλ. μπέικιν
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ. γλ. γαρύφαλλο
- 700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στο μίξερ χειρός χτυπάμε για
3-4 λεπτά το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η δεύτερη. Προσθέτουμε τα
μπαχαρικά και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα ενώ χτυπάμε για λίγο
ακόμα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας και το μπέικιν. Σταματάμε τότε το μίξερ κι
αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι , ζυμώνοντας με το χέρι .
Τα τελευταία 100
γραμμάρια αλεύρι τα προσθέτουμε με πολύ προσοχή γιατί ίσως δεν χρειαστούν και
σφίξει η ζύμη μας .
Θέλουμε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και μαλακή και να μην
κολλάει στα χέρια . Όμως προσέχουμε να μην ξεγελαστούμε με το χέρι που
ζυμώνουμε γιατί σ’ αυτό οπωσδήποτε θα κολλάει .
Γι΄ αυτό καλό είναι να διατηρούμε το άλλο μας χέρι στεγνό και
καθαρό ώστε να δοκιμάζουμε με αυτό τη ζύμη. Όταν είναι έτοιμη , πλάθουμε
τα κουλούρια μας ως εξής :
Ετοιμάζουμε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και στη
συνέχεια σχηματίζουμε κορδόνια μήκους πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Τα
στρίβουμε τότε σε πλεξίδες , τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα αραδιάζουμε
στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα κουλούρια μας σε προθερμασμένο φούρνο , στην
προτελευταία σχάρα , στους 170ο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου