από την Natassa Efentakis
Υλικά
- 250γρ βούτυρο
-1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 αυγά
- -1 κιλό αλεύρι
- 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού backing powder
- 1 κοφτό κουτ. γλ. σόδα
- χυμό ενός πορτοκαλιού
- το ξύσμα του
- λίγη βανίλια
- 250γρ βούτυρο
-1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 αυγά
- -1 κιλό αλεύρι
- 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού backing powder
- 1 κοφτό κουτ. γλ. σόδα
- χυμό ενός πορτοκαλιού
- το ξύσμα του
- λίγη βανίλια
όλα τα
υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση
χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, μετά τα αυγά, και
τελευταίο το χυμό του πορτοκαλιού όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αφού βάλουμε τα
μυρωδικά (ξύσμα και βανίλια ) αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και
ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά στο χέρι.
Μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το αλεύρι.
Αν θέλουμε αλείφουμε με ασπράδι αυγού ή (και) πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 25 λεπτά. Βέβαια ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται κι απ' το μέγεθος που θα πλάσουμε τα κουλουράκια μας.
Είχα πολλάααααα χρόνια να τα κάνω. Αυτή τη
φορά αντικατέστησα 50 γρ βουτύρου με
ηλιέλαιο και έβαλα λιγότερη ζάχαρη. Επίσης, χρησιμοποίησα χυμό ενός μανταρινιού
-δεν είχα στο σπίτι πορτοκάλι- και το ξεραμένο ξύσμα νεραντζιού.
Το αποτέλεσμα, έφαγα το πρώτο μισό ταψί....
Το αποτέλεσμα, έφαγα το πρώτο μισό ταψί....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου