Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΝΕΡΑΝΤΖΙ (ΚΙΤΡΟΜΗΛΟ) ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ




 από την Καλλιόπη

Υλικά
- 50 νεράντζια
- 2 ½ κιλά ζάχαρη
- 2 ½  ποτήρια νερό
- 2 ½ κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βγάζουμε από τα νεράντζια τους σπόρους  και τις μεμβράνες με το ειδικό εργαλείο και τα ξεπλένουμε.
Τα βράζουμε για 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό τους με κρύο. Την ίδια μέρα αλλάζουμε το νερό τους ακόμα 2 φορές  χωρίς να τα ξαναβράσουμε. Την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Την Τρίτη μέρα βράζουμε τα νεράντζια και περιμένουμε να μαλακώσει η φλούδα τους. Όταν κρυώσουν ξύνουμε την φλούδα τους ελαφρά με ένα μαχαίρι  για να καθαριστούν.


Την τέταρτη μέρα τα βράζουμε  κανονικά. Τα τρυπούμε  με μια βελόνα και όταν δούμε ότι πέφτουν  εύκολα είναι έτοιμα. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να διαλυθεί ζάχαρη.
Βράζουμε ύστερα το γλυκό για 10 λεπτά περίπου.


Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά  μέχρι να δέσει το σιρόπι κανονικά. Λίγο πριν δέσει το σιρόπι προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις
Γεμίζουμε τα βάζα , τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για μερικά λεπτά.
Παρατήρηση : μπορούμε αν θέλουμε να καθαρίσουμε τα νεράντζια κανονικά με ένα μαχαίρι από την αρχή, χωρίς να χρειαστεί να ξύσουμε την φλούδα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου