από την Καλλιόπη
Υλικά
-
50 καρυδάκια
-
2 ½ κιλά ζάχαρη
-
3 ποτήρια νερό
-
1 ποτήρι ασβέστη
-
½ ποτήρι χυμό λεμονιού (για την λεμονάδα)
-1
ξυλαράκι κανέλας
-
6-7 γαρίφαλα
-
2 ½ κ σ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε
τα καρυδάκια πολύ λεπτά. Στο κάτω μέρος αφαιρούμε
ένα μικρό κομματάκι στο κέντρο, κάνοντας δύο πλάγιες τομές (για να αφαιρεθεί το
ξυλαράκι που τυχόν υπάρχει).
Τα
τρυπούμε οριζόντια και κάθετα με ένα σουβλί και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με
νερό μέχρι να τα καλύπτει.
Τα
αφήνουμε για 7 μέρες αλλάζοντας το νερό καθημερινά (για να μαυρίσουν και να
ξεπικρίσουν).
Τα
στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ασβεστόνερο για 12 ώρες.
Από
πάνω βάζουμε ελαφρύ βάρος για να κρατάει τα καρυδάκια μέσα στον ασβέστη.
Τα
ξεπλένουμε πολύ καλά 4- 5 φορές και τα
τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
Τα
καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά σκεπασμένα.
Αλλάζουμε
το νερό ξανά σκεπασμένα μέχρι να βράσουν καλά, τα τρυπάμε με μια βελόνα και αν
πέφτουν είναι έτοιμα.
Τα
στραγγίζουμε και τα βάζουμε στη λεμονάδα (νερό και λεμόνι )στην οποία έχουμε προσθέσει και αρκετά
παγάκια, για να γίνει το γλυκό μας τραγανό.
Τα
αφήνουμε για 2 ώρες.
Τα
βγάζουμε και τα τοποθετούμε πάνω σε μια πετσέτα να στραγγίσουν καλά.
Ετοιμάζουμε
το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα καρυδάκια, την κανέλα και
τα γαρίφαλα. Τα αφήνουμε να κοχλάσουν
για 3-4 λεπτά και τα αποσύρουμε από την φωτιά/η διαδικασία αυτή του βρασίματος
γίνεται καθημερινά για 3-4 μέρες.
Την
τελευταία μέρα θα δούμε το σιρόπι ότι αρχίζει να πήζει. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για λίγο
Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για λίγο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου