Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Τετάρτη 29 Απριλίου 2015
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ
από την Vana Kleanthi
Υλικά
- 200 γρ αρνίσιο
κιμά
- 200 γρ
μοσχαρίσιο κιμά
- 1 ντομάτα
τριμμένη
- 1 κρεμμύδι
ψιλοκομμένο και σοταρισμένο σε λίγο λάδι
- ½ κουταλάκι ρίγανη
- ½ κουτ σουμακ
- ½ κουτ κύμινο
- ½ κουτ πιπέρι
- ½ κουτ πάπρικα
- ½ κουτ δυόσμος
- ½ κουτ θυμάρι
- ½ κουτ πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
- αλάτι.
Δευτέρα 27 Απριλίου 2015
Κυριακή 26 Απριλίου 2015
ΤΑ 7 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ
Στάδιο 1
Το αιγοπρόβειο γάλα (σε αναλογία 70% πρόβειο και 30% γίδινο) συλλέγεται από τους παραγωγούς σε φορτηγά βυτία, όπου διατηρείται σε θερμοκρασία 2 °C. Έπειτα πηγαίνει στη μονάδα παραγωγής τυριού (τυροκομείο), όπου μέχρι να τυροκομηθεί διατηρείται σε σιλό σε θερμοκρασία μέχρι 2 °C και μέχρι 2 ημέρες.
Στάδιο 2
Το γάλα μετά την ψύξη πηγαίνει με ειδικές σωληνώσεις στον κορυφολόγο. Εκεί γίνεται ο καθαρισμός και το φιλτράρισμα του και μετά γίνεται η τυποποίηση. Παράλληλα, από τον κορυφολόγο βγαίνει και η κρέμα του γάλακτος.
Στάδιο 3
Το γάλα αφού καθαριστεί και τυποποιηθεί πηγαίνει για παστερίωση. Η παστερίωση γίνεται στους 72 °C για 15 δευτερόλεπτα ή στους 63 °C για 30 λεπτά. Ο σκοπός της παστερίωσης είναι να καταστραφούν όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που είναι επικίνδυνοι και αργότερα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο τυρί αλλά και στον καταναλωτή.
Στάδιο 4
Το γάλα μετά την παστερίωση πηγαίνει στις πήκτρες όπου πρόκειται να πήξει για να γίνει τυρί. Αρχικά προσθέτουμε γαλακτική καλλιέργεια και καλλιέργεια γιαούρτης και μετά από μερικά λεπτά μόλις πέσει η θερμοκρασία στους 33 °C και πέσει και το pH του, προσθέτουμε την πυτιά ώστε να πήξει και να γίνει τυρί.
Στάδιο 5
Μετά την προσθήκη της πυτιάς και μόλις δούμε ότι το γάλα έπηξε, κόβουμε το τυρόπηγμα. Μετά την κοπή του μπαίνει σε καλούπια-φόρμες ώστε να πάρει σχήμα αλλά και να στραγγίσει τα υγρά του. Εκεί το τυρί υφίσταται και το πρώτο του αλάτισμα με χοντρό αλάτι. Μετά από λίγες ώρες υφίσταται και το υγρό αλάτισμα μπαίνοντας σε άλμη .
Το αιγοπρόβειο γάλα (σε αναλογία 70% πρόβειο και 30% γίδινο) συλλέγεται από τους παραγωγούς σε φορτηγά βυτία, όπου διατηρείται σε θερμοκρασία 2 °C. Έπειτα πηγαίνει στη μονάδα παραγωγής τυριού (τυροκομείο), όπου μέχρι να τυροκομηθεί διατηρείται σε σιλό σε θερμοκρασία μέχρι 2 °C και μέχρι 2 ημέρες.
Στάδιο 2
Το γάλα μετά την ψύξη πηγαίνει με ειδικές σωληνώσεις στον κορυφολόγο. Εκεί γίνεται ο καθαρισμός και το φιλτράρισμα του και μετά γίνεται η τυποποίηση. Παράλληλα, από τον κορυφολόγο βγαίνει και η κρέμα του γάλακτος.
Στάδιο 3
Το γάλα αφού καθαριστεί και τυποποιηθεί πηγαίνει για παστερίωση. Η παστερίωση γίνεται στους 72 °C για 15 δευτερόλεπτα ή στους 63 °C για 30 λεπτά. Ο σκοπός της παστερίωσης είναι να καταστραφούν όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που είναι επικίνδυνοι και αργότερα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο τυρί αλλά και στον καταναλωτή.
Στάδιο 4
Το γάλα μετά την παστερίωση πηγαίνει στις πήκτρες όπου πρόκειται να πήξει για να γίνει τυρί. Αρχικά προσθέτουμε γαλακτική καλλιέργεια και καλλιέργεια γιαούρτης και μετά από μερικά λεπτά μόλις πέσει η θερμοκρασία στους 33 °C και πέσει και το pH του, προσθέτουμε την πυτιά ώστε να πήξει και να γίνει τυρί.
Στάδιο 5
Μετά την προσθήκη της πυτιάς και μόλις δούμε ότι το γάλα έπηξε, κόβουμε το τυρόπηγμα. Μετά την κοπή του μπαίνει σε καλούπια-φόρμες ώστε να πάρει σχήμα αλλά και να στραγγίσει τα υγρά του. Εκεί το τυρί υφίσταται και το πρώτο του αλάτισμα με χοντρό αλάτι. Μετά από λίγες ώρες υφίσταται και το υγρό αλάτισμα μπαίνοντας σε άλμη .
Στάδιο 6
Αφού το τυρί μπει στην άλμη, την επόμενη ημέρα τοποθετείται σε δοχεία και πάει για ωρίμανση στο ωριμαντήριο για 10 περίπου ημέρες στους 18 °C. Μετά το πέρας των 10 ημερών μεταφέρεται στα ψυγεία όπου θα παραμείνει για άλλες 50 ημέρες στους 2 °C. Συνολικά η ωρίμανση της φέτας διαρκεί 60 ημέρες με σκοπό να αποκτήσει τα απαραίτητα οργανοληπτικά συστατικά που του δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα αλλά και να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών που δεν εξοντώθηκαν κατά τη διαδικασία της παστερίωσης.
Στάδιο 7
Η φέτα μετά την ωρίμανση 2 μηνών είναι ασφαλής για κατανάλωση και προωθείται στις κατά τόπους αγορές.
Αφού το τυρί μπει στην άλμη, την επόμενη ημέρα τοποθετείται σε δοχεία και πάει για ωρίμανση στο ωριμαντήριο για 10 περίπου ημέρες στους 18 °C. Μετά το πέρας των 10 ημερών μεταφέρεται στα ψυγεία όπου θα παραμείνει για άλλες 50 ημέρες στους 2 °C. Συνολικά η ωρίμανση της φέτας διαρκεί 60 ημέρες με σκοπό να αποκτήσει τα απαραίτητα οργανοληπτικά συστατικά που του δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα αλλά και να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών που δεν εξοντώθηκαν κατά τη διαδικασία της παστερίωσης.
Στάδιο 7
Η φέτα μετά την ωρίμανση 2 μηνών είναι ασφαλής για κατανάλωση και προωθείται στις κατά τόπους αγορές.
Σάββατο 25 Απριλίου 2015
ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ
από την Ioanna Zagkla
και περιγραφή από την Evi Νikolaidou
Υλικά και εκτέλεση
μαζί
- 2
ωά(κατά προτίμηση χωρίς πουλάκια μέσα, θα
αλλοιώσουν τη γεύση-η οποία, σύμφωνα με εξομολοΉσεις της ιδίας, το τονίζω αυτό, της ΙΔΊΑΣ,
ήτο εξαίρετος),
- 2 πιπεριές
πράσινες ή του χρωματιστού ή ότι βρίσκεται τες πα μέσα σε αυτό το έρμο το
ψυγείο,
- τυριά
διάφορα και όχι αδιάφορα(τα μουχλιασμένα καλό είναι να τα αποφύγετε, μην τρέχετε βραδιάτικα),(έβαλε χαλούμι-ποιος πάει Κύπρο τώρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα κι 1 φλυτζάνι από διάφορα
τριμμένα-τι είχε τρίψει;-του αδιευκρινίστου),
- τσιγάρισε
μανιτάρια,
ένα μικρό κεσεδάκι, μου λέει(το ερώτημα αν τσιγαρίστηκε και το κεσεδάκι, παραμένει αναπάντητο),έβαλε κι ένα κεσεδάκι γιαούρτι(τα
εξερήμαξε τα κεσεδάκια-προσωπικά, ελπίζω να
τα αφαίρεσε),
- 50 gr
βουτυράκιον(αδιευκρινίστου προέλευσης),
- 100 ml
λαδάκι του Θεού και της κ.Ioannas και
- 1
κουταλάκι μπέικιν σκόνη(το κουταλάκι θέλω, να πιστεύω, ότι δεν θεώθηκε υλικό εναπομείναν εντός ψυγείου),
- 300 gr
αλεύρι(κι αυτό στο ψυγείο ήτο;) και
- αλλαντικά, λέει, ότι
έχουτε(έβαλε 4 φέτες ζαμπόν,4 φέτες μπέικον, γενικώς
ότι λήγει σε -ον)
.Αφού, λοιπόν,
μάζεψε ότι είχε και δεν είχε ο ψυγείος, μετά τον
έκανε λαμπίκο, σε σημείο που έτριζε από την καθαριότηΣ κι
άρχισε να δέρνει τα ωά! Τα χτύπησε μπολικούτσικο, έριξε το
βούτυρο, αυτό της ακαθορίστου προέλευσης, το έλαιον(μύρο δεν είχε, όπως μου
είπε),το γιαούρτι-σας το λέω εγώ, γιατί η
ιδία έχει λαλήσει λόγω διαβάσματος: χωρίς το
κεσεδάκι και μετά, επιτέλους, πέφτει και το άλευρον (μαλακόν, σκληρόν, δια όλας
τας χρήσεις-Κύριος οίδε).
Τα μπουρδουκλώνει στο ανακάτεμα κι αφού τα
ζαλίσει γύρα-γύρα, ρίχνει κι ότι άλλο
έμεινε εκτός: αλλαντικά, τυριά κου λου που,κου λου που, άλας(όχι όλο όσο έχετε, για να
δικαιολογήσετε την ονομασία ''αλμυρό κέικ'', σέρνεται
και πίεση,
ε;),
πιπέρι(όχι στη γλώσσα κι ας σας αρέσουν τα
καυτερά, μέσα στο κέικ) κι άμα θέτε, για
κερασάκι στο κέικ, λίγο ξερό δυόσμο(άμα έχουτε φρέσκο, κόψτε τον, φτιάξτε το υπόλοιπο κέικ και περιμένετε μέχρι
να ξεραθεί ο δυόσμος-όχι εσείς).
ΥΣ.3. Εξεχάσθην η ζουρλή και δεν σας έγραψα,ότι όλο αυτό το αριστούργημα,που σας εξέθεσα άνωθεν,η κ.Ioanna το ψήνει κιόλας στους 180 βαθμούς,ξέρετε αυτουνού του Κελσίου(κι αυτός άλλη δουλειά δεν είχε,βαθμούς έφτιανε;) για 50'!
ΥΣ.3. Εξεχάσθην η ζουρλή και δεν σας έγραψα,ότι όλο αυτό το αριστούργημα,που σας εξέθεσα άνωθεν,η κ.Ioanna το ψήνει κιόλας στους 180 βαθμούς,ξέρετε αυτουνού του Κελσίου(κι αυτός άλλη δουλειά δεν είχε,βαθμούς έφτιανε;) για 50'!
Αυτά με είπαν, να σας
αναμεταδώσω,
σας τα αναμετάδωΚα κι ελπίζω να εφάνην του
ανταξίου των προσδοκιών της εμπνευσθείσης κι εκτελεσάσης τη συνταγή!
Οφείλω,ν α σας
ζητήσω μία ταπεινή συγγνώμη, που σας κούρασα δις σήμερον! ΥΣ. Πωλείται ψυγείον, ολίγον
μεταχειρισμένον, λαμπίκος μετά το σημερινό κέικ, εις αρίστην
κατάστασηΝ!!!
ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΔΟΥ
από την Evi
Nikolaidou
Υλικά
- 1/2 φλυτζάνι
τεΐου βούτυρο
- 1 φλυτζάνι του
ιδίου τεΐου ζαχαρίτσα
- 2 αυγά(κατά
προτίμηση όχι κλούβια),
- βανίλια
- 2 φλιτζάνια ξανά
τεΐου άλευρον και
- 3 κουταλάκια του
γλυκού μπαίκιν πάουντερ
- ελάχιστον
άλας(ποτέ μου δεν το αντελήβην σε τι χρησιμεύει, αλλά άσχετον το τοιούτον)
- 1/2 φλυτζάνι του
τεΐου γάλα(μη ρίξετε ληγμένο, δεν σας εγγυούμαι την αποφυγή γαστρεντερίτιδας)
- 4 κουταλιές
μπαμπάτσικες λιωμένο βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι (μην το ξαναγράφω, το ίδιο ε;-να μη λερώνουμε και πολλά) ζάχαρη
- 4 μήλα
- σταφίδες άμα
θέτε και κανέλα(θέτε, δε θέτε, έτσι λέει η συνταγήΣ!
Παρασκευή 24 Απριλίου 2015
Συνταγή «Χαράς γλύκισμα»
από τον Stelios Kalaitzidis
Υλικά
1. Ένα κιλό απλή καρδιά.
2. Δύο κιλά ήσυχη συνείδηση.
3. Μισό κιλό χαρωπό πρόσωπο.
4. 300 γραμμάρια αγάπη.
5. Δύο φλιτζάνια γέλιο.
6. Δύο κουταλάκια εξοχή.
2. Δύο κιλά ήσυχη συνείδηση.
3. Μισό κιλό χαρωπό πρόσωπο.
4. 300 γραμμάρια αγάπη.
5. Δύο φλιτζάνια γέλιο.
6. Δύο κουταλάκια εξοχή.
Εκτέλεση
1. Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά.
2. Τα δουλεύετε πολύ καλά, ώσπου ν΄ ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσει η κατσαρόλα.
3. Προσθέτετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
4. Μετά ρίχνετε το χαρωπό πρόσωπο και το γέλιο.
5. Προσέχετε πολύ καλά στο δούλεμα, γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό.
6. Αν έχετε λίγη εξοχή, βάζετε και δύο κουταλάκια για άρωμα.
7. Όταν δουλέψετε καλά όλα τα υλικά, δηλαδή: την συνείδηση, την απλή καρδιά, την αγάπη, το γέλιο, το χαρωπό πρόσωπο και την εξοχή, τα ρίχνετε στο ταψί της ψυχής, τα στρώνετε με την κουτάλα της θελήσεως και τα ψήνετε στο φούρνο της υπομονής.
8. Το σερβίρετε ζεστό,
1. Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά.
2. Τα δουλεύετε πολύ καλά, ώσπου ν΄ ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσει η κατσαρόλα.
3. Προσθέτετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
4. Μετά ρίχνετε το χαρωπό πρόσωπο και το γέλιο.
5. Προσέχετε πολύ καλά στο δούλεμα, γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό.
6. Αν έχετε λίγη εξοχή, βάζετε και δύο κουταλάκια για άρωμα.
7. Όταν δουλέψετε καλά όλα τα υλικά, δηλαδή: την συνείδηση, την απλή καρδιά, την αγάπη, το γέλιο, το χαρωπό πρόσωπο και την εξοχή, τα ρίχνετε στο ταψί της ψυχής, τα στρώνετε με την κουτάλα της θελήσεως και τα ψήνετε στο φούρνο της υπομονής.
8. Το σερβίρετε ζεστό,
το κύριο χαρακτηριστικό της γεύσης του είναι η ψυχική γαλήνη
ΑΡΧΑΙΟΣ.
ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ
Υλικά
-
3 κούπες καρότα τριμμένα στον χοντρό
τρίφτη
-
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
-
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
1/4 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
-
1 κουταλιά κανέλα
-
1 ½ κούπα ζάχαρη
-
4 αυγά
-
1 κούπα ελαιόλαδο
-
2 κουταλιές κονιάκ
-
3/4 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
-
1/2 κούπας ψιλοκομμένα ξέρα δαμάσκηνα
-
1/2 κούπας σταφίδες ξανθές
Για
το γλάσο
- 2 κούπες ζάχαρη άχνη
- 2 κούπες ζάχαρη άχνη
-
λίγη βανίλια
-
2-3 κουταλιές νερό
-
1 ασπράδι χτυπημένο