Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΡΔΟΣΤΟΥΜΠΙ



 από τον Panagaris  Thanasis με συνταγή της  Παναγιώτας Μπράβου

Υλικά


- 1 κιλό περίπου μπακαλιάρος  παστός ξαρμυρισμένος από βραδύς
- 1 ½  κιλό κρεμμύδια
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Για το κουρκούτι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- ξίδι
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι
-1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ



από  την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- φιλέτο μπακαλιάρου υγράλατο (κατεψυγμένος ελαφρώς αλατισμένος)

Για το κουρκούτι

- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια  του γλυκού μπέκιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτάκι μπύρα παγωμένη
- 1 σφηνάκι ούζο
- 2 παγάκια


Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΚΕΙΚ ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ





από την Nikoletta Fragoulidou

Υλικά
- 5 αυγά
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 150 καστανή ζάχαρη
- 180 γιαούρτι
- 300 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 φακελάκια μπέικιν ( έβαλα 3 φακελάκια, αυτό το προσαρμόζεις ανάλογα με το αλεύρι και τους σπόρους, έβαλα μπόλικο για να ανέβει σίγουρα)
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 2 κ.σ. κουρκουμά (τουλάχιστον τόσο, άμα το συνηθίσεις στη γεύση βάλε και παραπάνω, καλό κάνει)
-  2 κ. γλ. τριμμένο τζίντζερ (με το μάτι τα βάζω αυτά)
- 1-2 χούφτες ηλιόσπορο
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο
- 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΩΜΟ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ




από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 1/2 κιλό πένες
- 150 γραμμάρια σολωμό καπνιστό
- 2 με 3 κουταλιές λάδι
- 2 κρεμμυδάκια  φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 λιαστές ντομάτες
- 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα.
- 1 πακέτο τυρί κρέμα
- 1 σφηνάκι ούζο
- άνιθος
- πιπέρι


Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- 1 πατάτα μεγάλη σε κύβους
- 2 καρότα σε κύβους
- μισό φλιτζάνι αρακά
- ένα ξερό κρεμμύδι μεγάλο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- άνιθος ψιλοκομμένος
- 1 ντομάτα χωρίς σπόρους σε κύβους
- καλαμπόκι
- νιφάδες βρώμης
- λιγη φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκουμάς
- 2 κύβους
- πάπρικα καπνιστή


Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΠΑΣΤΕΛΙ ΚΕΡΑΜΟΥΤΣΙΟΥ



από την Κατερίνα Αλεξάκη

Υλικά

- 4 κουταλιές της σούπας μέλι
- 4 κουταλιές νερό
- 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια σουσάμικαβουρντισμένο
- 1 φλιτζάνι διάφορους σπόρους (αμύγδαλα φουντούκια κλπ)



ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 πακέτο λουκάνικα Φρανκφούρτης ψιλοκομμένα
- 3 πιπεριές ψιλοκομμένες
- λίγα μανιτάρια
- 300 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το χέρι μας
- 3 αυγά
- 500 γραμμάρια γάλα
- λάδι
- πιπέρι


ΧΟΙΡΙΝΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- λεπτά φιλετάκια χοιρινά
- σκόρδο λιωμένο ανάλογα με τα γούστα μας
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι 
- πιπέρι
- γραβιέρα κομμένη χοντρά σε λωρίδες
- κονιάκ
- λάδι
- νερό
- λίγο κόρν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- 1/2 κούπα μέλι
- 1/2 κούπα ταχίνι
- 1 και 1/2  κούπα βρώμη
- 1/2 κούπα ηλιόσπορο
- 1/2 κούπα κολοκυθόσπορο
- 1/3 κούπα σουσάμι
- 3 κουταλιές παπαρουνόσπορο\
- 1/3 κούπα κράνμπερυ
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα


ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- 2 ώριμα αβοκάντο
- χυμό από 2 λάϊμ η λεμόνια
- λίγο ξύσμα
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2- 3 ντομάτες χωρίς τους σπόρους σε κύβους κομμένες
- αλάτι
- κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- μαϊντανό αν δεν βρούμε κόλιανδρο


ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΓΙΑΧΝΙ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- άσπρο λάχανο χοντροκομένο
- κόκκινο λάχανο χοντροκομένο
- 3-4 πράσα (μόνο το άσπρο τμήμα)
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- καρότα σε ροδέλες
- άνιθος
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- χυμός ντομάτς η 1 κουταλιά πελτέ
- 1 κύβος Κνορ της αρεσκείας μας
- λάδι
- κουρκουμά
- λουκάνικα χωριάτικα
- αλάτι
- πιπέρι


Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ


από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- 500γρ.γαρίδες
-250γρ.κριθαράκι μέτριο
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-60 ml γλυκό μοσχάτο κρασί
- ½   ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-200 γρ. κολοκυθάκια σε κύβους
-500 ml ζωμό κότας
-λάδι
-αλατοπίπερο.
Για το ζωμό
- τα κεφάλια από τις γαρίδες
-1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-1 κ σ.   λάδι
-50 ml ξηρό κρασί
-250 ml νερό

ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΛΑΔΙ ΤΡΟΥΦΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- μανιτάρια πλευρώτους
- κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκουμάς
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι τρούφας 
- 4 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
- 2 κύβους (λαχανικών και κοτόπουλου)
- 1 μικρή κρέμα γάλακτος


Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΓΟΥΡΙ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- πιπεριές ( ντομάτες μελιτζάνες κολοκύθια κλπ έαν θέλουμε)
- 2 καρότα τριμμένα
- 2 κολοκυθάκια μικρά τριμμένα
- 4 κρεμμύδια τριμμένα
- 1 μελιτζάνα τριμμένη
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 2 κουταλιές πελτές
- κουκουνάρι
- σταφίδες
- 8-10 κουταλιές σούπας πληγούρι
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγη ζάχαρη
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- δυόσμος ψιλοκομμένος



ΤΑΡΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΛΑΙΜ



από την Eleni Giazitsioglou Doulaptsis

Υλικά

Για την βάση

- 1 κούπα ινδοκάρυδο
- 1 κούπα καρύδια
- 1/4 κούπας χουρμάδες (τα βάζω με λίγο νερό στο κατσαρολάκι τα ζεσταίνω και τα πολτοποιώ)
- 1/4 κουταλάκι αλάτι

Για την γέμιση

- 3 ώριμα αβοκάντο
- 3 κουταλιές σούπας χυμό από λάϊμ
- 1 κουταλάκι ξύσμα από λάΪμ
- 1/2 κούπα μέλι
- λίγο αλάτι
- ακτινίδια για γαρνίρισμα.



Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΦΙΛΕΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- φιλέτο γαλοπούλας
- τυρί τσένταρ η οτιδήποτε που λίώνει
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκουμά
- πάπρικα καπνιστή
- σκορδόλαδο (ζεματισμένο σκόρδο σε λάδι) η αν δεν έχουμε τότε σκόνη σκόρδο



Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ




από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  5-6 πράσα
-  2  φλιτζ. του καφέ ρύζι
- άνηθος ψιλοκομμένος
-  δυόσμος φρέσκος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 λεμόνια, τον χυμό τους
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ½ κουταλάκι ζάχαρη

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ





από την Vassilikh Nomikou

Υλικά

- σπανάκι
- 1 ρίζα φινόκιο
- φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκουμά
- άνιθος
- λάδι
- ρύζι
-χυμό λεμονιού


ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



από την Ευαγγελία Βανιώτη

Υλικά

- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 μέτρια πορτοκάλια πολτοποιημένα
- 2 αυγά
- αλεύρι όσο πάρει (περίπου 380 γραμμάρια)
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέκιν πάουντερ

Για το γλάσο πορτοκαλιού

- χυμός από 2 πορτοκάλια
- 2 ποτήρια ζάχαρη (μπορεί κανείς να την μειώσει αισθητά)
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2,5 κουταλιές κόρν φλάουρ


ΡΕΒΥΘΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥ



από την Ευαγγελία Βανιώτη

Υλικά

- λίγα ρεβύθια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πράσο το λευκό του μέρος
- λάδι
- χυμός λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
- κάρυ
- μπούκοβο ανάλογα με τα γούστα



ΨΩΜΙ ΖΕΑΣ ΑΖΥΜΩΤΟ



από την Ευαγγελία Βανιώτη

Υλικά

- 800 γραμμάρια αλεύρι ζέας
- 200 γραμμάρια χωριάτικο κίτρινο αλεύρι
- 2 φακελάκια μαγιά
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 680 γραμμάρια νερό


ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΦΙΝΟΚΙΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- ψητό κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 φινόκιο κομμένο σε φέτες
- 1 σφηνάκι ούζο
- 4 με 5 κουταλιές σάλτσα πέστο
- πένες 
- παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμένο