Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
από την Meropi Farmaki
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- ¼ φλ. ρύζι (για γεμιστά)
- 1 αυγό
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- ¼ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- ¼ ματσάκι μαϊντανός >>
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- ¼ φλ. ρύζι (για γεμιστά)
- 1 αυγό
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- ¼ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- ¼ ματσάκι μαϊντανός >>
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σούπα
- 2 λίτρα ζωμός κοτόπουλο ή/ και βοδινός
- 2 λεμόνια χυμός και ξύσμα από το ένα
- 2 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουερ
- 2 κρόκοι
- 2 λίτρα ζωμός κοτόπουλο ή/ και βοδινός
- 2 λεμόνια χυμός και ξύσμα από το ένα
- 2 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουερ
- 2 κρόκοι
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016
ΤΟΡΤΙΓιΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
από την Θεοδώρα Τριφύλλη
Υλικά
- ένα πακέτο τορτίγιες
- ενα πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
- 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- άνιθος ανάλογα με τις προτιμήσεις
- φέτα 250 γραμμάρια
- 2 ποτήριαω γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- μπεσαμέλ
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
ΧΙΟΥΝΚΙΑΡ
από τους Stelios Kalaitzidis και Αθανάσιο Γεώργιο Τσομπανίδη
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο κρέας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 3 δαφνόφυλλα
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
- λάδι για το σοτάρισμα
- αλατοπίπερο
- λίγο μπαχάρι σε σκόνη
- λίγο μαυροπίπερο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 3 δαφνόφυλλα
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
- λάδι για το σοτάρισμα
- αλατοπίπερο
- λίγο μπαχάρι σε σκόνη
- λίγο μαυροπίπερο
Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 6 μελιτζάνες
- ½ ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- ½ λίτρο γάλα
- 150 γραμμ. κασέρι τριμμένο
- 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
- 6 μελιτζάνες
- ½ ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- ½ λίτρο γάλα
- 150 γραμμ. κασέρι τριμμένο
- 150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016
ΟΣΟΜΠΟΥΚΟ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- οσομπούκο
- κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας η λίγο χυμό ντομάτας
- 1-2 καρότα κομμένα σε κύβους
- πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- σέλινο ψιλοκομμένο
- 2-3 γαρύφαλα
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 1 ποτήρι του νερού κρασί
- 2-3 ποτήρια ζωμό κρέατος
- λάδι αρκετό
- 2 φύλλα δάφνη
- αλεύρι
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Υλικά
- baby σπανάκι
- κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά κομμάτια
- κοτόπουλο ψητό μαριναρισμένο
- σταφύλια σουλτανίνα
- φέτα θρυμματισμένη
- λάδι
- ξύδι μπαλσάμικο
- μέλι
Μαρινάδα για το κοτόπουλο
- ρίγανη
- κόκκινο πιπέρι
- χυμός πορτοκαλιού
- αλάτι
- κύμινο
- λάδι
- σκόρδο σε σκόνη
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016
ΖΑΚΟΥΣΚΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- 3 μέρη μελιτζάνας ψητής
- 2 μέρη πιπεριές Φλωρίνης ψητές
- 1 μέρος κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 μέρος χυμός ντομάτας
- λάδι περίπου 2 ποτήρια
- 2 κουταλιές ξύδι
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα καπνιστή
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνη
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- μισό κιλό κιμά
- 1/4 του φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
- άνιθος ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- κρεμμύδι ξερό περασμένο στο μούλτι
- λίγο λάδι
- 5 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
- λίγο κουρκουμά
- ένα κομματακι βούτυρο
- 2 αυγά
- 1/4 του φλιτζανιού χυμό λεμονιού
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016
ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- κοφτό μακαρονάκι
- ελιές ψιλοκομμένες
- κάπαρη
- αγγουράκι τουρσί σε φέτες
- ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
- αντζούρι η αγγούρι ψιλοκομμένο
- φέτα ψιλοκομμένη
- αυγό βραστό ψιλοκομμένο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Για την σάλτσα
- λάδι
- σκόρδο πολτοποιημένο
- ξύδι μπαλσάμικο
- κέτσαπ καυτερό
- γιαούρτι
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016
ΣΥΚΩΤΙ ΑΛΑ ΒΕΝΕΣΙΑ
από τον Αρη Πασπαλά
Υλικά
- 1 κιλό συκώτι ( απ'ότι ζώο )
- 4-5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα φέτες
- μισό η ένα ματσάκι μαϊντανό ( κομμένο μέτρια )
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1κ.γ μουστάρδα ( κατά προτίμηση αν θα είναι καυτερή )
- χυμός από 1 λεμόνι ( για το συκώτι )
- μαύρο πιπέρι 2-3 πρέζες
- αλάτι
- ρίγανη
- 1ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό
Για την σάλτσα
- 5-6 κ.γ ( γεμάτες ) corn flour
- ξύσμα από 3 λεμόνια
- χυμός από 4 λεμόνια
- 1κ.γ (γεμάτη ) βούτυρο
- 2-3 κρόκους αυγών
- ψιλοκομμένο άνηθο
- 4-5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα φέτες
- μισό η ένα ματσάκι μαϊντανό ( κομμένο μέτρια )
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1κ.γ μουστάρδα ( κατά προτίμηση αν θα είναι καυτερή )
- χυμός από 1 λεμόνι ( για το συκώτι )
- μαύρο πιπέρι 2-3 πρέζες
- αλάτι
- ρίγανη
- 1ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό
Για την σάλτσα
- 5-6 κ.γ ( γεμάτες ) corn flour
- ξύσμα από 3 λεμόνια
- χυμός από 4 λεμόνια
- 1κ.γ (γεμάτη ) βούτυρο
- 2-3 κρόκους αυγών
- ψιλοκομμένο άνηθο
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016
ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ
από την Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 6 κεσεδάκια αλεύρι ολικής άλεσης
- 5-6 σκελίδες σκόρδου
- 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες
- /2 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι
- λίγο λάδι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή προζύμι
- χλιαρό νερό
- λίγη σάλτσα καυτερή με πιπεριές Φλωρίνης (προαιρετικά)
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016
ΚΑΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
από την Evi Nikolaidou
Καυτερή Σάλτσα με Πιπεριές Φλωρίνης made by Γιάννα
Παρασχοπούλου και με αλαμπουρνεζού από με! Καλά μου μαγειράκια, είχα καιρό να
χτυπήσω την ομάδα αλύπητα με τις χαζαμάρες μου, αλλά πιστέψτε με,σας παρακαλώ
κιόλας, είμαι καλό παιδί(τρόπος του λέγειν παιδί) συνήθως…
Ας όψεται η κερία διαχειρίστρια, που με απείλησε με διαγραφάς(και το καταγγέλω αυτό επισήμως),να πάρω την συνταγή και να της πετάξω τους οφθαλμούς όξω(κυριολεκτικά-και θα το διαπιστώστετε κι εσείς, όταν την φτιάξετε και σας πεταχτούν και τα δικά σας όμματα, λόγω καψίματος) ! Έχουμε και λέμε(γράφουμε δηλαδή ,αλλά τες πα):
Ας όψεται η κερία διαχειρίστρια, που με απείλησε με διαγραφάς(και το καταγγέλω αυτό επισήμως),να πάρω την συνταγή και να της πετάξω τους οφθαλμούς όξω(κυριολεκτικά-και θα το διαπιστώστετε κι εσείς, όταν την φτιάξετε και σας πεταχτούν και τα δικά σας όμματα, λόγω καψίματος) ! Έχουμε και λέμε(γράφουμε δηλαδή ,αλλά τες πα):
Υλικά
-2 κιλά κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης(πλούσια-πλούσια η
παραγωγή του μποστανιού…)
-2 κιλά πιπεριές
του καυτερού (τώρα, αν έχουτε ευαίσθητο πεπτικό και σας καίει ,ο …να μην πω
ποιος, βάλτε λιγότερες, για να μην τρέχουτε κιόλας)
-2 κούπες του
τεΐου έλαιον ελαίας, διότι κάμνομεν και μίαν μεσογειακήν δια(σ)τροφήν άλλωστε
(του ακριβού την κόβω την συνταγή, αλλά δεν ομιλώ, ένεκα απειλών)
-4 κούπες του
ιδίου τεΐου ξύδια(μην πάει ο νους σας στα άλλα ‘’ξύδια’’, ε; και αρχίσετε τα
μπεκρουλιάσματα εν μέσω συνταγής)
-400 γραμμάρια
ντοματοπολτό (το πώς θα τα μετρήσετε τα 400,είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν
δύναμαι, να σας δώκω κι όλες τις απαντήσεις!)
-8 κουταλιές σουπίσιες άλας θαλασσινόν (έχετε σπίτια
σας,ναι; Μην τρέχετε τώρα, να βρείτε, νοικοκυραίοι άνθρωποι!) -βάζα για
κονσερβοποίηση (αυτό υπάγεται σε άλλο κεφάλαιο-του κονσερβαρίσματος-μην το
αναλύουμε ξανά εδώ ,έχει ήδη αναλυθεί κι ακόμα θυμάμαι τα σχόλια-παρατηρήσεις
–απορίες )