Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

 

       
από την  Vassiliki Nomikou

Υλικά
- 2 κιλά μανταρίνια
- 2 κιλά ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΙΕΣ ΘΡΟΥΜΠΕΣ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 2 κιλά ελιές μαύρες 
½ κιλό αλάτι χοντρό
- λάδι

ΚΕΜΠΑΠ ΠΟΛΙΤΙΚΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κιλό κιμά
- ψωμί ψύχα μουλιασμένη σε γάλα
- 2 αυγά
- 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο μούλτι
- λάδι
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα
- ρίγανη
- κύμινο
- μοσχοσίταρο
- σόδα
- ξύδι
- ελάχιστη κανέλα
- πίτες για σουβλάκια
σάλτσα για κεμπάπ
τζατζίκι
- κρεμμύδι σε φέτες ανακατεμένο με μαϊντανό


ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΚΕΜΠΑΠ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- μοσχοσίταρο
- κύμινο
- τοματοχυμός
- 2 κουταλιές βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- μπούκοβο αν την θέλουμε καυτερή



Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΤΡΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΜΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 2 λεμόνια
-  6-7 μανταρίνια
- 7 -8 πορτοκάλια
(το βάρος όλων ήταν 1,5 κιλά καθαρισμένα)
- μισό κιλό φρουκτόζη
- ένα αστεροειδές
- ένα ξυλάκι κανέλα
- νερό 750 ml

ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑΣ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 200 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 150 γραμμάρια γραβιέρα
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες αφού βγάλουμε την φλούδα και τους σπόρους
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- ρίγανη
- λάδι
- πιπέρι
- ξύσμα λεμονιού
- φύλλο κρούστας


ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- αραβικές πίτες
- ζαμπόν 
- τυρί τριμμένο
- ντομάτα σε λεπτές φέτες
- πιπεριά
- κέτσαπ
- ρίγανη
- λάδι


ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 1 κούπα κριθαράκι
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 3-4 πιπεριές σε ροδέλες
- 1 πράσο το άσπρο μέρος του
- μαϊντανός
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκουμάς
- βραστό νερό
- λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικό)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΤΟΡΤΙΓΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- τορτίγες
- λουκάνικα Φρανκφούρτης
- 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά φετάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- γραβιέρα τριμμένη
- 2 μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ρίγανη
- πιπέρι
- λάδι


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΤΑΡΤΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ


από την Στέλλα  Γίδαρη

Υλικά
Για τη ζύμη
 
-½ φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
-½ φλιτζάνι γάλα
-2 κ. γ. μπέικιν
 
-1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
-Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
-φουντίτσες μπρόκολου 
-μανιτάρια σε λεπτές φέτες
-2 αυγά
-τριμμένο κασέρι ( ότι έχετε)
-ψιλοκομμένο αλλαντικό ( ότι έχετε)
-λίγο αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα καυτερή
Για τη μπεσαμέλ
-1 κ.σ. βούτυρο
-2 κ.σ. αλεύρι
-1 ½ φλιτζάνι γάλα
-1 αυγό
-½ φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
-αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα καυτερή

- μοσχοκάρυδο

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ



από Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά 

- κιμάς μοσχαρίσιος
- ψωμί μουλιασμένο
- κύμινο
- αλάτι
- αυγό
- σκόρδο
- πιπέρι
- λάδι
- 1 ποτηράκι κρασί 
- σόδα 
- ξύδι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- χυμός λεμονιού


ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΡΙΓΑΝΟΞΥΔΑΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ελιές καλαμών
- ξύδι από κρασί 400 ml
- αλάτι χοντρό 300 γραμμάρια
- λάδι
- ρίγανη τριμμένη
- ματζουράνα τριμμένη
- 1,5 lit νερό
- 5-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 220 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κούπα χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 6 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας μυρωδικά ξηρά η φρέσκα ( ρίγανη, θυμάρι, σκόνες μπαχαρικών, η σουσάμι, λιναρόσπορο κλπ)
- σουσάμι για επάλειψη

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 πακέτο τορτελίνια με τυρί
σάλτσα ροκφόρ
- αλάτι
- λάδι
- πιπέρι
- μαϊντανός ψιλοκομμένος


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ



από τον Αθανάσιο Γεώργιο Τσομπανίδη

Υλικά
για το προζύμι
- 6 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά ή 3 φακελάκια.
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι
Για τη ζύμη
- 1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 ¼    φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας 
- 3 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- περίπου 1.250 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι(μπορεί να χρειαστεί περισσότερο, αν το φλιτζάνι με το οποίο θα μετρήσουμε το νερό και το λάδι είναι πολύ μεγάλο. 
Προσθέτουμε αλεύρι στο ζύμωμα, ώσπου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας).

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- κρέας από αρνί
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
- λάδι για τσιγάρισμα
- άνηθο
- αλάτι-πιπέρι
- 1 ποτήρι κρασί
- 2-3 αυγά
- χυμό από 1-2 λεμόνια

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΤΕΒΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 6 φύλλα κρούστας κομμένα στην μέση
- 1 κουτάκι γάλα εβαπορέ 
- 1 αυγό
- βούτυρο 
- στέβια κρυσταλλική 3-4 κουταλιές
- κανέλα σε σκόνη
- ζάχαρη άχνη
- ταψάκι αντικολλητικό 20χ20


ΤΥΡΟΜΠΟΥΡΕΚΙ ΜΕ 4 ΤΥΡΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 6 φύλλα κρούστας κομμένα στην μέση
- φέτα θρυμματισμένη
- γκούντα τριμμένη
- ροκφόρ θρυμματισμένο
- ρεγκάτο τριμμένο
- 3 αυγά
- 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
- πιπέρι
- λάδι


ΤΥΡΟΜΠΟΥΡΕΚΙ ΜΕ 4 ΤΥΡΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 6 φύλλα κρούστας κομμένα στην μέση
- φέτα θρυμματισμένη
- γκούντα τριμμένη
- ροκφόρ θρυμματισμένο
- ρεγκάτο τριμμένο
- 3 αυγά
- 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
- πιπέρι
- λάδι


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ


από την Βανα Κλεανθη

Υλικά
Για 2  φύλλα
- 300 γρ κίτρινο αλεύρι για πίτες
- 100 γρ αλεύρι ολικής
- 1 κουταλιά ξύδι
- ½ ποτήρι λάδι
- 1 φακ μαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ποτήρι νερό 
Για τη γέμιση
-  5 μελιτζάνες ψημένες και λιωμένες με το πιρούνι
- 2 πράσα
- 2 κρεμμύδια
- 2 καρότα στο μουλτι
½  ματσάκι μαϊντανό
- 1 ποτήρι γλυκό τραχανά
- 2 αυγά
- τυρί γκούντα ή φέτα
Για την επικάλυψη
- μαυροσούσαμο
- λίγο γάλα και νερό

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΡΕΓΓΟΣΑΛΑΤΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- φιλέτο ρέγγας κομμένο σε μικρούς κύβους
- μια πατάτα μεγάλη κομμένη σε μικρά κυβάκια
- αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- κάπαρη κατά βούληση
- αλάτι ελάχιστο
- πιπέρι καγιέν
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- γιαούρτι μισό κεσεδάκι
- 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
- 4 κουταλιές μαγιονέζα
- μαϊντανός ψιλοκομμένος


ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΣΚΕΠΑΣΤΗ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 2 φύλλα σφολιάτας
- αλαντικά διάφορα (ζαμπόν,μπέικον,γαλοπούλα)
- 2 μικρές κρέμες γάλακτος light
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 κιλό μανιτάρια διάφορα
- 1 κούπα γκούντα
- 1 κούπα έμενταλ
- 1 σφηνάκι τσίπουρο 
- 2 αυγά
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- σουσάμι
- μαυροκούκι
- 1 αυγό για επάλειψη της πίτας


ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ


από την Maria Kaparaki 
 
Υλικά
- 1 κούπα χλιαρό γάλα
-  1 φακελάκι μαγιά
-  1 φλιτζανάκι καφέ ηλιέλαιο
-  1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
-  1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια γλυκού ξύδι
- αλεύρι όσο πάρει (λιγότερο από μισό κιλό)
- μερέντα
-  1 κρόκος αυγού
- λίγο γάλα για την επάλειψη 

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 800 γρ αλεύρι 
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά η 40 γρ φρέσκια
-  1 κ. σούπας αλάτι
 - λίγο λάδι
- χλιαρό νερό

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά
 - 2 λίτρα γάλα
- 2 ½  κούπες σταρένιο αλεύρι
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 κουταλιές βούτυρο
- ξύσμα λεμόνι
- βανίλια
- 8 αυγά
- 1  μπέικιν πάουντερ  (γίνεται πιο αφράτη)
- κανέλα.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΛΟΚΎΘΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ


από την Eleni Kariofilli

Υλικά
- κολοκύθες
- ½ κιλό περίπου φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
-  1 κρεμμύδι σε κύβους
- 4-5 μανιτάρια σε φέτες
- 1 πιπεριά
 - κρεμμυδάκια μπέιμπι η στιφάδου
- 5 φέτες μπέικον
- 1 ντομάτα σε κύβους χωρίς σπόρους
- 2 σκελίδες  σκόρδο
- φέτα σε κύβους
- 2 κύβους(ένα κοτόπουλο, ένα λαχανικών)
-  λάδι
- αλατοπίπερο
- πάπρικα

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ



από τον Μίλτο Σουλιώτη
Υλικά
- 1 λίτρο γάλα
-  8 αυγά
- τυρί κατά βούληση
- ψωμί μπαγιάτικο
- ντομάτες

ΤΑΧΙΝΟΜΕΡΕΝΤΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 4 γεμάτες κουταλιές σούπας ταχίνι
- 4 κουταλιές σούπας κακάο
- 4 κουταλιές σούπας κρυσταλλική μορφή στέβιας 
- 10 κουταλιές σούπας γάλα ελαφρύ
- 1 κουταλιά σούπας λικέρ


ΓΑΡΙΔΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ



]από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- γαρίδες αποφλοιωμένες
- χυμός λεμονιού
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- λάδι
- πιπέρι
- αλάτι


Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΡΟΔΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κιλό σπόρια από ρόδι
- 600 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 2 βανίλιες
- ξύσμα ενός λεμονιού
- χυμό ενός λεμονιού
- ένα ξυλάκι κανέλας



Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ




από την  Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 1 κολοκύθα περίπου 3 κιλά
- 1 κούπα ρύζι μακρύκοκκο
- ελαιόλαδο
- 3-4 πιπεριές Φλωρίνης
- λιαστές ντομάτες
- 2 κρεμμύδια ξερά
 - μαϊντανός
- δυόσμος
- αλάτι
- πιπέρι
- ντομάτα ψιλοκομμένη η πολτό ντομάτας 

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΤΑΧΙΝΟΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ



από Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 400 γραμμάρια ταχίνι
- 200 γραμμάρια καρύδα
- 2 κουταλιές κακάο
- 2 κουταλιές στέβια
- 3-4 κουταλιές λικέρ της αρεσκείας μας.


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κιλό καρότα τριμμένα στον τρίφτη
- 3-4 μήλα τριμμένα στον τρίφτη
- 3/4 του φλιτζανιού στέβια (onstevia)
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 1/2 ποτήρια νερό
- χυμός ενός λεμονιού



ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ



από Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 σακουλάκι με αφυδατωμένες λιαστές ντομάτες.
- πιπέρια διάφορα(μαύρο πράσινο κόκκινο και λευκό)
- 2 φύλλα δάφνη
- ρίγανη
- θυμάρι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- λίγο καρίνο


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΜΗΛΟ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- σπόρια ροδιού 400 γραμμαρια
- 2 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 ποτήρι νερό
- 1 βανίλια σε σκόνη
- στέβια (onstevia)μισό φλυτζάνι
- χυμός από ένα λεμόνι