Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 3-4 βρασμένες πατάτες  κομμένες
 -1-2 καρότα τριμμένα
-1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κσ κάπαρη
-3-4 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
-άνηθο
-λάδι
-ξύδι
-χυμό λεμόνι
-μουστάρδα
-μαγιονέζα
-αλατοπίπερο

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΤΥΡΙΟΥ



από την Γιάννα παρασχοπούλου

Υλικά
- 200 γρ γάλα
- 300 γρ περίπου αλεύρι μαλακό
- αλάτι
- 150 γρ περίπου γραβιέρα ,ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
- 4-5 κ σ λάδι για την ζύμη
- 2-3 κ σ λάδι για το τηγάνι

ΣΟΥΠΑ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ




από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

- 3 γλυκοπατάτες
- 2 καρότα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- κύμινο
- ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΨΗΤΑ




από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
1 πακέτο πλευρώτους
- χυμό από 2 λεμόνια
 - 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2-3 κουταλιές λάδι
- λίγη ρίγανη
- αλατοπίπερο
-μαϊντανό ψιλοκομμένο  αν αρέσει

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ





από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 500 γρ μανιτάρια
- 3 κ σ αλεύρι
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- αλατοπίπερο
- λίγο ελαιόλαδο
- γάλα, τόσο,  όσο χρειαστεί για την σούπα
- τυρί σκληρό της αρεσκείας μας (κάποιο που να μην λιώνει εύκολα)

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΚΟΡΜΟΣ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΙΚΟΣ



από την Kiki Giorgos Mino

Υλικά

- 1 βιτάμ  250γραμ λιωμένο
-  2 με 3 κουταλιές κακάο σκόνη
-  1 ζαχαρούχο γάλα
-  1 ½  πακέτο τριμμένο πτι μπερ
- λίγο κονιάκ

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 1 κιλό σπανάκι σε χοντρά κομμάτια[εγώ το είχα κατάψυξη]
-2 πράσα
-1 μάτσο φρέσκα κρεμμύδια και τα φύλλα
-1 ξερό κρεμμύδι
 - ½    ποτήρι ρύζι
-1 φλτζ. λάδι
-αλατοπίπερο
-κουρκουμά
-χυμό λεμόνι με το γούστο μας
-άνηθο

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


από την Βασιλική Σούμπαση-Μανουηλίδου

Υλικά

- καρότα 
- 1  κολοκύθι 
-  μερικές πιπεριές πράσινες και κόκκινε
- 1 μελιτζάνα
- 1 πράσο
- 2-3  κρεμμύδια
- λίγες ντομάτες
-  σέλινο 
-  μαϊντανό

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 250 ml ηλιέλαιο
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι [400 γρ]
- 1 ½   κούπες ζάχαρη
- 4 αυγά
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια και τον χυμό τους
- 2 βανίλιες
- 500 γρ φαρίνα
- 1 κγλ σόδα
-σταγόνες η κομμάτια σοκολάτας αν θέλουμε ταιριάζει πολύ

ΜΑΦΙΝΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ





από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 280 γρ αλεύρι γοχ
-2 ½  κγλ μπαικιν
- ½  κγλ σόδα
- ½  κγλ αλάτι
- ½  κγλ κανέλα
- ¼  κγλ γαρίφαλο trim
-1-2 βανίλιες
-180 γρ ζάχαρη κοινή η καστανή
-350  γρ μπανάνες ώριμες λιωμένες με το πιρούνι
-80 ml λάδι
-240 γρ γιαούρτι
-2 αυγά.

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΤΣΜΑ


από την Βασιλική Σούμπαση-Μανουηλίδου

Υλικά

- 3φλιτζάνια χλιαρό γάλα
- 1  φλυτζάνι σπορέλαιο
- 1  κύβος μαγιά
- 3  κουταλάκια ζάχαρη
- 1  κουταλάκι αλάτι
- 1  αυγό και 1 ασπράδι (τον δεύτερο κρόκο τον κρατάμε για να αλείψουμε στο τέλος) 
- αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΣΑΛΑΤΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 2 ντομάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 2 μικρά αγγουράκια κομμένα σε κύβους
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- ψιλοκομμένος μαϊντανός
- κάπαρη
- αγγουράκι τουρσί κομμένο σε φέτες
- σκινόπρασσο ψιλοκομμένο
- κρεμμύδι φρέσκο
κρουτόν από μπαγιάτικο ψωμί
- λάδι
- μπαλσάμικο
- λίγο λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 1 πακέτο πλευρώτους
- σκινόπρασσο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- εστραγκόν
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- δεντρολίβανο(ελάχιστο) αποξηραμένο
- λάδι
- λεμόνι
- ξύδι μπαλσάμικο


Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ



από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
- ½ κιλό ρεβίθια.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 Καρότα
- κάρυ, πιπέρι, αλάτι, ρίγανη
- 1 λεμόνι
- 1 κ.γλυκού νισεστέ
- 1 κ  γλυκού λάδι

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

- ½ κιλό κολοκύθα κόκκινη
- 2 μικρά κολοκυθάκια
- 3-4 καρότα
- 2 γλυκοπατάτες
- 2 κρεμμύδια ξερά
- ελαιόλαδο
- 1 ξινόμηλο
- 1 πράσο( το άσπρο μέρος μόνο)
- 1 χούφτα τραχανά ή ρύζι για σούπες
- αλατοπίπερο
 - γιαούρτι

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΙΦΑΔΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 1 1/2 του κιλού μοσχάρι
- 1 1/2 του κιλού κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1 κουτί ντοματάκια 
- 1 κουταλιές της σούπας πελτέ
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1/2 φλιτζάνι κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 3 με 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνη
- 2 ξύλα κανέλα
- μπαχάρι
- πιπέρια ολόκληρα


ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΤΑΡ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά


- αγγουράκια τουρσί
- 1 κουταλιά κάπαρη
- 1 κρεμμύδι ξερό
- γιαούρτι τόταλ
- μαγιονέζα 
- πιπέρι
- χυμός μισού λεμονιού
- μαϊντανός ψιλοκομμένος


ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

 - μαρούλι ψιλοκομμένο
- κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- αγγούρι κομμένο σε κύβους
- άνιθος ψιλοκομμένος
σάλτσα αβοκάντου


ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟΥ



από το Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 αβοκάντο γινωμένο
- 1/2 γιαούρτι τόταλ
- 1 κρεμμύδι μικρό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- άνιθος ψιλοκομμένος
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κουταλιά μαγιονέζα
- λίγο γάλα εβαπορέ αν χρειαστεί


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΤΣΜΑ




από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 600 μλ γάλα χλιαρό
-300 μλ ηλιέλαιο
-3 κσ ζάχαρη
-1 ½  κσ αλάτι
-1 φρέσκια μαγιά η 2 φακελάκια  ξηρή
-2 αυγά [τα ασπράδια στην ζύμη τους κρόκους με μία κσ κρέμα γάλακτος για άλειμμα]
- 1 κιλό+1 μικρό ποτήρι αλεύρι

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΥΝΗ ΣΑΛΤΣΑ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- λαχανάκια Βρυξελλών
 - λάδι
- ξύδι μπαλσάμικο
- μουστάρδα
- μέλι
- αλάτι  
-πιπέρι


Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ




από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 1 πακέτο μανιτάρια
- 2 με 3 πιπεριές κέρατο
- 2 κρεμμύδια όπως τα κόβουμε στην σαλάτα
- 2 σκελίδα σκόρδο
- λάδι
- αλάτι
-πιπέρι

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 2 κούπες αλευρι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 κούπα λιωμένο βούτυρο
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ

Σιρόπι

- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού


ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- κολοκυθάκια
- 5 φέτες μπέϊκον
- τυρί ρεγγάτο τριμμένο
- 1 αυγό
- γάλα εβαπορέ
- λάδι
- καπνιστή πάπρικα
- αλάτι


Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΠΙΤΣΑ (ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ)




από την Stella Glava

Υλικά για το ζυμάρι
-  500 γρ αλεύρι
- 300 γρ χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 ½  κγ αλάτι
-  1 κσ ελαιόλαδο