Κυριακή 31 Μαΐου 2015
Παρασκευή 29 Μαΐου 2015
Τρίτη 26 Μαΐου 2015
Σάββατο 23 Μαΐου 2015
ΜΠΕΡΚΕΡ κοτοπούλου
από την Evi Nikolaidou
Μπέργκερ Κοτοπούλου(με την αείμνηστη Κοτοπούλη,σας διαβεβαιώ,ουδεμία σχέση)!
Θα χρειαστούμε και υλικά,όπως αντιλαμβάνεστε,γι'αυτό και νιώθω την υποχρέωση,να σας τα αναφέρω.
Για τα μπέργκερ(στο νησί τση μάνας μου μπιφτέκια τα λέμε,αλλά ας όψεται το ψώνιο μου)
- 1/2 kg κιμά κοτοπούλου(σας πΕρικαλώ,αν έχετε του ιδιοκτήτου,μη το κυνηγήσετε τώρα για εκτέλεση,γιατί αφ'ενός θα σας πάρει ώρα-δεν είναι και ντιπ χαζό,να σας κάτσει με την πρώτη,αφ'ετέρου θα έχω και τύψεις συνειδήσης για το επικείμενο έγκλημα και συνάμα να βοηθήσετε και τον κ.κρεοπώλη τση περιοχής σας).
- 3 φρυγανιές,τση αρεσκείας σας(είμαι λαρτζ τύπος,δεν θέτω περιορισμούς) κι άμα θέτε,βάλτε και καμιά παραπάνω,να φτουρήσουνε τα ''μπέργκερ''.
- 1 κολοκυθάκι (έχει και ζαρζαβατικόν η συνταγή).
- 1 καρότο(έτερον ζαρζαβατικόν).
- 1 κρόμμυον.
- 5-6 κλαδάκια από μαϊντανό (κατά προτίμηση-άνευ της ρίζας,μη ξεπατώσετε κι όλο το φυτό).
- 2-3 κουτ. σούπας λαδάκι(μη ξεχνάμε και τα μεσογειακά μας διατροφικά καθήκοντα).
- 1 λεμόνι που το έχουμε θυσιάσει-ξύσει,στύψει και
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα.
Κι επειδή τα πράγματα δεν είναι τόσο του απλού,θέμε και μια διακόσμηση,να έχουμε να πορευόμαστε:
- ψωμάκια για τα μπεργκερομπιφτέκια(πολύ ωραίες κι οι πιτούλες σουβλακακίου,αλλά δεν συνάδουν με το όνομα τση συνταγής)
- μαρούλιΣ(οικονομία-όχι και ολόκληρο,μερικά φύλλα)
- ντομάτα(παντού πάει μια ντομάτα άλλωστε) και
- 5 κουτ.σούπας μαγιονέζας που την δείραμε με
- 1 κουτ.σούπας μουστάρδα(κι αυτή η ρουφιάνα πάει σχεδόν παντού).
ΚΑΡΥΔΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
από την Αρετή Γραμμόζη-Παπαδημάτου
Υλικά
- Ένα κιλό πράσινα καρυδάκια (τα συλλέγουμε ανάλογα με την περιοχή και προσοχή να μην έχει σχηματισθεί ο εσωτερικός ξυλώδης φλοιός - φαίνεται από το τρύπημα, δεν περνά το καλαμάκι)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- γαρύφαλλα (10 με 15 τεμάχια)
- 3 βανίλιες
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
- 3 ποτήρια νερό
- γαρύφαλλα (10 με 15 τεμάχια)
- 3 βανίλιες
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
από την Mary
Anastasopoulou
Υλικά
- 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει
- 1 κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα κακάο
- 1 κουταλάκι μπέικιν
- ½ κουταλάκι σόδα
- 1 κούπα γάλα
- 1/3 κούπας σπορέλαιο
- 1 αβγό μεγάλο
- 2 βανίλιες
- λίγο αλάτι
Για το γλάσο
- 250 γρ. κουβερτούρα
- ½ κούπα γάλα
- 1 βανίλια
- 1 κουταλάκι σπορέλαιο
- 1 κουταλιά βούτυρο (δεν έβαλα σήμερα και έγινε εξίσου ωραίο)
- 1 κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα κακάο
- 1 κουταλάκι μπέικιν
- ½ κουταλάκι σόδα
- 1 κούπα γάλα
- 1/3 κούπας σπορέλαιο
- 1 αβγό μεγάλο
- 2 βανίλιες
- λίγο αλάτι
Για το γλάσο
- 250 γρ. κουβερτούρα
- ½ κούπα γάλα
- 1 βανίλια
- 1 κουταλάκι σπορέλαιο
- 1 κουταλιά βούτυρο (δεν έβαλα σήμερα και έγινε εξίσου ωραίο)
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015
Πέμπτη 21 Μαΐου 2015
Τετάρτη 20 Μαΐου 2015
Τρίτη 19 Μαΐου 2015
Δευτέρα 18 Μαΐου 2015
Σάββατο 16 Μαΐου 2015
Πέμπτη 14 Μαΐου 2015
ΡΟΛΛΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ
από την Eleni Margel Lou
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 ποτήρι τού νερού τριμμένο καρότο
- 1 ποτήρι τού νερού ψίχα ψωμιού (μαζί με το νερό πού την φτιάξαμε)
- λάδι
- αλατοπίπερο
- από ένα κουταλάκι του γλυκού -κύμινο, κουρκουμάς,
μπαχάρι τριμμένο, μοσχοκάρυδο τριμμένο και φρέσκια ρίγανη
- 2 αυγά
- ξύδι 2-3 κουταλιές και
- μία κουταλιά πελτέ.
Τετάρτη 13 Μαΐου 2015
ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ
από την Despoina Maraki
Ετοιμάζουμε
τη ζύμη μας (η συνταγή υπάρχει στο αρχείο ψωμί με προζύμι)και αφήνουμε να ξεκουραστεί
για καμία ώρα ,στη συνέχεια κόβουμε κομμάτια όσο ένα καρύδι
Πλάθουμε κορδόνια
και τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα αφού τα περάσουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε
με μεμβράνη και τα αφήνουμε κάπου ζεστά να φουσκώσουν.
Παίρνουμε ένα-ένα κορδόνι
χωρίς να το ξαναζυμώσουμε και κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3-4 κομμάτια πιάνουμε
το κάθε κομμάτι και τεντώνουμε ώστε να επιμηκυνθεί ομοιόμορφα, βουτάμε σε νερό
και ρολάρουμε στο σουσάμι ,
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20-30 λεπτά
Τρίτη 12 Μαΐου 2015
Δευτέρα 11 Μαΐου 2015
Κυριακή 10 Μαΐου 2015
ΚΟΛΛΥΒΑ
Υλικά
- στάρι
- αλάτι (για το βράσιμο του σταριού)
- καρύδια χοντροκομμένα
- αμύγδαλα ασπρισμένα και ανοιγμένα
- φουντούκια κομμένα στην μέση
- σταφίδες ξανθές
- σταφίδες μαύρες
- ανάλατα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- αλεύρι καβουρντισμένο
- ρόδι
- καρύδα τριμμένη
- γαρύφαλλο τριμμένο
- κανέλα τριμμένη
- κύμινο τριμμένο
- γλυκάνισο
- σουσάμι καβουρντισμένο
- κουφέτα
- κουφετάκια ασημένια σε διάφορα σχήματα
- ζάχαρη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο ούζο προαιρετικά
- στραγάλια αφράτα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το στάρι.
Από την προηγουμένη βάζουμε και μουλιάζουμε το στάρι όλο το βράδυ.
Την επομένη το στραγγίζουμε και αφού βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με λίγο αλάτι ρίχνουμε το στάρι να πάρει βράση.
Το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να πάει να ανοίξει.
Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Μετά από 1-2 ώρες το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσει.
Αλλάζουμε τις πετσέτες για να μπορέσει το στάρι να στεγνώσει τελείως.
Όταν στεγνώσει το βάζουμε σε μπολ κλεισμένο καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Έχουμε κόψει και ετοιμάσει όλα τα υλικά μας.
Καβουρδίζουμε τα υλικά που χρειάζεται το καθένα ξεχωριστά.
Όταν θελήσουμε να ετοιμάσουμε τα κόλλυβα τα ανακατεύουμε το στάρι με το καβουρντισμένο αλεύρι.
Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα το γλυκάνισο,τους ξηρούς καρπούς,το ρόδι το μαϊντανό και την ζάχαρη το σουσάμι.
Τα στρώνουμε όμορφα μέσα στο πιάτο που θα τα παρουσιάσουμε και τα καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη.
Τα στολίζουμε με τα ασημένια κουφέτα.
Σάββατο 9 Μαΐου 2015
Πέμπτη 7 Μαΐου 2015
Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη (απο Μαρία Μανου)
Υλικά
Για την κρέμα
-700 γραμμάρια γάλα φρέσκο
- 160 γραμμάρια ζάχαρη
- 80 γραμμάρια κόρν φλάουρ
- 6 αυγά (κρόκοι) και 2 ολόκληρα αυγά
- 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 2 βανίλιες
- ξύσμα λεμονιού ( προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 γραμμάρια νερό
- 20 γραμμάρια γλυκόζη
4 λεπτά ζάχαρη
Υλικά
Για την κρέμα
-700 γραμμάρια γάλα φρέσκο
- 160 γραμμάρια ζάχαρη
- 80 γραμμάρια κόρν φλάουρ
- 6 αυγά (κρόκοι) και 2 ολόκληρα αυγά
- 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 2 βανίλιες
- ξύσμα λεμονιού ( προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 γραμμάρια νερό
- 20 γραμμάρια γλυκόζη
4 λεπτά ζάχαρη