Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΥΤΕΡΗ ΣΩΣ ΤΣΙΛΙ




από την Kikι George Minoraft

Υλικά

- τσίλι καυτερό
- μια σκελίδα σκόρδο
- λίγο νερό
- μπόλικο λάδι
- ζάχαρη
- αλάτι


ΤΟΡΤΙΓΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ




από Kiki George Minoraft

Υλικά

- ψιλοκομμένο κοτόπουλο
- ψιλοκομμένο μπέϊκον
- ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- ψιλοκομμένες πιπεριές χρωματιστές
- μανιτάρια
- καλαμπόκι
- κασέρι τριμμένο
- κρέμα γάλακτος 
- αλάτι
- πιπέρι 


ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΩΡΑΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ



από την Giota Haropoulou

Υλικά
- 2 λίτρα γάλα
- 2 φλ σιμιγδάλι ψιλό η μισό μισό με αλεύρι γοχ
- 1 ½  φλ ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλιά  γεμάτη βούτυρο
-  ξύσμα από ένα πορτοκάλι

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΑΧΝΗ Η ΜΕ ΓΛΑΣΟ


από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 μέτρια πορτοκάλια καλά πλυμένα και πολτοποιημένα με τη φλούδα στο μουλτι
- 2 αυγά
- 2 κγ μπεικιν
- 2 βανίλιες
- αλεύρι γοχ τόσο όσο να είναι ένα ρευστό υλικό για τη φόρμα..περίπου  μισό κιλό

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


από την ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΑΝΙΩΤΗ σε εκτέλεση από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
Για τα μελομακάρονα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας του τσαγιού
- ½  φλιτζάνι ζάχαρη
- ¼  φλιτζάνι κονιάκ
- ¼  φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκλου κανέλα
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- ½  φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 1 ¼  φλιτζάνι αλεύρι γοχ
Για το σιρόπι
- 600 γρ νερό
- 600 γρ ζάχαρη
- 3 ξύλα κανέλας
- 4 γαρίφαλα
- 1  πορτοκάλι ολόκληρο με τη φλούδα κομμένο στα 2
 - 200 γραμμάρια μέλι

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΜΕ ΑΥΓΟΓΔΑΡΤΗ


από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κς ξύδι από λευκό κρασί
- 2 κουτ γλυκού μουστάρδα
- 1 κς λεμόνι
- 30 μλ ελαιόλαδο (αν θέλετε δεν βάζετε)
- 220 μλ ηλιέλαιο (άμα δεν βάλετε ελαιόλαδο 250 μλ ηλιέλαιο)

ΣΟΥΦΛΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ


από την Giota Haropoulou

Υλικα
- 200 γρ ρύζι μπασμάτι
- 2 κρεμμύδια
- 2 φέτες μπέικον
- 50 γρ βούτυρο
- 1 κιλό μπρόκολο
- 3 καρότα
- 150 γρ τυρί κρέμα
- τυριά διάφορα
- 600 γρ γάλα
- 50 γρ Βιτάμ
- 50 γρ αλεύρι
½   φλ ψωμί μπαγιάτικο στο μουλτι
½  φλ σκληρό τυρί π.χ. παρμεζάνα

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


από συνταγή της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ  ΒΑΝΙΩΤΗ που εκτελέστηκε από την  Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν-πάουντερ
- 1 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
- 1 κουτάλια σούπας ούζο τσίπουρο η κονιάκ
- αλεύρι όσο πάρει

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΛΑ ΚΡΕΜ




από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά

- ½  κιλό μανιτάρια τα κλασσικά άλλα να είναι μεγαλούτσικα
- 1 εβαπορέ
- 2 κ. σ.  κορνφλάουρ
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- ελαιόλαδο με βούτυρο αγελάδας για το τηγάνι
- τσίπουρο ένα φλιτζάνι του ελληνικού καφέ..
- εστραγκόν
- αλάτι
- πιπέρι

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- κοτόπουλο ψητό η βραστό που μας έχει μεινει
- κρεμμύδια μπόλικα κομμένα σε ροδέλες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 αυγά
- τυριά διαφόρα
- ροκφόρ
- λίγο κρασί
- βιτάμ
- αλάτι
- πιπέρι
- καπνιστή πάπρικα
- φύλλο κρούστας
- λάδι για το λάδωμα των φύλλων
- σουσάμι


Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ένα μπούτι χοιρινό σε δίχτυ
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- χυμό από δύο πορτοκάλια
- θυμάρι
- ρίγανη
- αλάτι 
- πιπέρι
- καρίνο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό (προσωπικά έβαλα κόκκινο)
- ένα κρασοπότηρο λάδι
- 2 κουταλιές μέλι
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε οριζόντιες φέτες


ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ένα πακέτο μπισκότα πτιμπέρ τριμμένα στο μίξερ
- 120 γραμμάρια βιτάμ
- 250 γραμμάρια γιαούρτι τόταλ
- 80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 300 γραμμάρια τυρί Φιλαδέλφεια
- μαρμελάδα φράουλα
- ένα ταψάκι με τσέρκι 20cm



ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 700 γραμμάρια αλεύρι
- 3 φακελάκια μαγιά
- 4 αυγά
- μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- 1 κουταλάκι στέβια
- 3 κουταλιές στέβια
- ξύσμα πορτοκαλιού
- ξύσμα μανταρινιού
- γλυκάνισο
- 1 κρόκο αυγού με λίγο γάλα για το άλειμμα της επιφανειας του χριστόψωμου
- μισό φλιτζάνι βούτυρο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 καρύδι


ΣΑΛΑΤΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- μια κονσέρβα καλαμπόκι
- μανιτάρια σε φετούλες
- 200 γραμμάρια ζαμπόν κομμένα σε ζουλιέν
- κρεμμυδάκια φρέσκα λεπτοκομμένα
- μαγιονέζα
- 2-4 κουταλιές γιαούρτι 
- αγγούρι κομμένο ζουλιέν


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ


από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- κορν φλέικς σοκολατένια
- 200 γρ. βούτυρο
- 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
-2 κουταλιές μερέντα
- λίγο κονιάκ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΧΙΟΝΟΥΛΕΣ




από την Lena Georgoudi

Υλικά
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- ινδοκάρυδο
Προαιρετικά
- αμύγδαλα , καρύδια, φουντούκια χοντροκομμένα
- κακάο

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 ποτήρι μαρμελάδα η γλυκά κουταλιού πολτοποιημένα
- 1 ποτήρι γιαούρτι
- 2 και  1/2 ποτήρια αλέυρι
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- 2 κουταλιές σούπας στέβια
- 2 αυγά
- βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας



Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΛΑΖΑΝΑΚΙ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΣ



από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά

- 250 γρμμάρια λαζανάκι
- 300 ml ζουμί από την γεμιση απο σπανακοπιτα
- ότι υγρά είχαν μείνει από το σπανακόριζο (με οτι έμεινε από κρεμμυδάκι σπανάκι κλπ)
- τυρί τριμμένο


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

για το σάμαλι

- 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 3 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
- αμύγδαλα ασπρισμένα

για το σιρόπι

- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 λεμόνι
- 3 βανίλιες


ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΡΥ



από την Lena Trifilli

Υλικά

- κολοκύθα κίτρινη κομμένηη σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκινη γλυκιά πάπρικα
- σκόρδο ψιλοκομμένο
- νερό


ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- πατάτες κομμένες στα 8
- 4-5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- φρυγανιά σε σκόνη
- σκόνη βασιλικού
- άνιθος ψιλοκομμένος
- μαϊντανός ψιλοκομμένος



ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ


από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά

- 1 ½   κιλό καθαρή μάζα πορτοκάλια
- 300 γρ νερό
- 1 ½ κιλό ζάχαρη
-  8-10 γαρύφαλλα
-  ½ λεμόνι, τον χυμό του

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ



από την Ευαγγελία Βανιώτη

Υλικά

Για το φύλλο

- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 20 ml ξύδι από άσπρο κρασί
- 10 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 και 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 210 ml νερό

Για την γέμιση

- 1/2 κιλό αχνισμένο σπανάκι
- 1 ματσάκι καυκαλύθρα
- δυόσμος
- μισό ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
- 1/2 ματσάκι άνιθο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 πράσα μόνο το άσπρο τμημα


ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- 200 γραμμάρια καβουρμάς βοδινός
- 5- 6 μανιτάρια σε φέτες
- 2 ντομάτες σε κύβους
- φέτα χοντροκομμένη
- 4 αυγά

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 2 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 χούφτες σταφίδες 
- 2 χούφτες αμύγδαλα αλεσμένα χοντροκομμένα
- 4 κουταλιές στέβια 
- 2-3 μπισκότα (ότι υπάρχουν)
- ένα σφηνάκι κονιάκ η ρούμι
- κανέλα αρκετή σε σκόνη
- μια πρέζα σκόνη γαρύφαλλο
- φύλλα κρούστας
- λάδι για ψέκασμα του φύλλου
- ζάχαρη άχνη


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΤΡΑΓΑΝΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ ΛΑΔΙΟΥ


από την Natassa Efentakis

Υλικά
- 2 ποτήρια λάδι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 φλ. καφέ ρακί
- 1φλ. καφέ κονιάκ
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια κι 1 λεμόνι (και παραπάνω δε βλάπτει)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
- 1κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κουτ.γλ. κοφτά σόδα(τη διαλύω στο χυμό πορτοκαλιού)
- 1 ½  κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 1 κιλό) για να γίνει μια ζύμη που κολλά στα χέρια αλλά δεν κολλά στο δοχείο ζυμώματος. 

ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ




από την Meropi Farmaki

Υλικά
- 2 φέτες σολωμού
- ½  ματσάκι μαϊντανός
- 1 ματσάκι άνηθος (ή ½  ματσάκι άνηθος και ½  μάραθος)
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½  κ.γ. τριμμένο τζίντζερ 
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα κατά βούληση

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΤΣΑΤΝΕΥ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ


από την Natassa Efentakis

Υλικά
- 1,5 κιλό κυδώνια (κομμένα σε κομματάκια)
- ρίζα ginger (ένα κομμάτι όσο ο αντίχειρας,καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια)
- 2  κρεμμύδια ψιλοκομμένα (έβαλα 3)
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (έβαλα ελαιόλαδο)
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 1 κουτ. γλ. κύμινο (τριμμένο)
- 1 κουτ.γλ. κόλιανδρο (κοπανισμένο)
- 1 κουτ.γλυκού κουρκουμά
- ½ κουτ.γλυκού σπόροι μουστάρδας
- 1 μεγάλη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη ή ενάμισι κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
- 375 λτ άσπρο ξύδι (από κρασί)
- 400γρ ζάχαρη μαύρη (δεν είχα κι έβαλα άσπρη αλλά λιγότερη)
- 1 κουτ.γλ. αλάτι (έβαλα περισσότερο).

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΓΛΥΚΙΑ



από την  Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο
- 400 γρ. γάλα φρέσκο
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 270 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 2 κρόκοι
- 1 κ.γ. σιρόπι βανίλια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- μαύρη ζάχαρη 
- κανέλα

ΞΥΔΙ ΜΕ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ροδοπέταλα από αρωματικά τριαντάφυλλα
- ξύδι λευκό
-βάζο γυάλινο



ΞΥΔΙ ΜΕ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ ΚΑΙ ΛΕΜΌΝΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ροδοπέταλα από αρωματικά τριαντάφυλλα
-ξύδι λευκό
- βάζο
- λεπτές φλούδες λεμονιού χωρίς το λευκό του τμήμα


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ


από την Eleni Giazitsiolou Doulaptsis


Υλικά
- σφολιάτα
- αυγά
- τυριά
- σαλάμια
- κρεμμύδια
- πιπεριές πράσινες και κίτρινες
- ελαιόλαδο