Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
από την ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΑΝΙΩΤΗ σε εκτέλεση από την Ευαγγελια Βανιωτη
Υλικά
Για τα
μελομακάρονα
- 1 φλιτζάνι
ελαιόλαδο καλής ποιότητας του τσαγιού
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ¼ φλιτζάνι κονιάκ
- ¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκλου κανέλα
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι γοχ
- ¼ φλιτζάνι κονιάκ
- ¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκλου κανέλα
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι γοχ
Για το σιρόπι
- 600 γρ νερό
- 600 γρ νερό
- 600 γρ
ζάχαρη
- 3 ξύλα
κανέλας
- 4 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι ολόκληρο με τη φλούδα κομμένο στα 2
- 200 γραμμάρια μέλι
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016
ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- κοτόπουλο ψητό η βραστό που μας έχει μεινει
- κρεμμύδια μπόλικα κομμένα σε ροδέλες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 αυγά
- τυριά διαφόρα
- ροκφόρ
- λίγο κρασί
- βιτάμ
- αλάτι
- πιπέρι
- καπνιστή πάπρικα
- φύλλο κρούστας
- λάδι για το λάδωμα των φύλλων
- σουσάμι
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- ένα μπούτι χοιρινό σε δίχτυ
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- χυμό από δύο πορτοκάλια
- θυμάρι
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- καρίνο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό (προσωπικά έβαλα κόκκινο)
- ένα κρασοπότηρο λάδι
- 2 κουταλιές μέλι
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε οριζόντιες φέτες
ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- 700 γραμμάρια αλεύρι
- 3 φακελάκια μαγιά
- 4 αυγά
- μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- 1 κουταλάκι στέβια
- 3 κουταλιές στέβια
- ξύσμα πορτοκαλιού
- ξύσμα μανταρινιού
- γλυκάνισο
- 1 κρόκο αυγού με λίγο γάλα για το άλειμμα της επιφανειας του χριστόψωμου
- μισό φλιτζάνι βούτυρο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 καρύδι
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016
ΛΑΖΑΝΑΚΙ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΣ
από την Ευαγγελια Βανιωτη
Υλικά
- 250 γρμμάρια λαζανάκι
- 300 ml ζουμί από την γεμιση απο σπανακοπιτα
- ότι υγρά είχαν μείνει από το σπανακόριζο (με οτι έμεινε από κρεμμυδάκι σπανάκι κλπ)
- τυρί τριμμένο
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016
ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΟ
από την Vassiliki Nomikou
Υλικά
για το σάμαλι
- 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 3 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
- αμύγδαλα ασπρισμένα
για το σιρόπι
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 λεμόνι
- 3 βανίλιες
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
από την Ευαγγελία Βανιώτη
Υλικά
Για το φύλλο
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 20 ml ξύδι από άσπρο κρασί
- 10 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 και 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 210 ml νερό
Για την γέμιση
- 1/2 κιλό αχνισμένο σπανάκι
- 1 ματσάκι καυκαλύθρα
- δυόσμος
- μισό ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
- 1/2 ματσάκι άνιθο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 πράσα μόνο το άσπρο τμημα
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016
ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ
από την Θεοδώρα Τριφύλλη
Υλικά
- 2 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 χούφτες σταφίδες
- 2 χούφτες αμύγδαλα αλεσμένα χοντροκομμένα
- 4 κουταλιές στέβια
- 2-3 μπισκότα (ότι υπάρχουν)
- ένα σφηνάκι κονιάκ η ρούμι
- κανέλα αρκετή σε σκόνη
- μια πρέζα σκόνη γαρύφαλλο
- φύλλα κρούστας
- λάδι για ψέκασμα του φύλλου
- ζάχαρη άχνη
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016
ΤΡΑΓΑΝΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ ΛΑΔΙΟΥ
από την Natassa Efentakis
Υλικά
- 2 ποτήρια λάδι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 φλ. καφέ ρακί
- 1φλ. καφέ κονιάκ
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια κι 1 λεμόνι (και παραπάνω δε βλάπτει)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
- 1κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κουτ.γλ. κοφτά σόδα(τη διαλύω στο χυμό πορτοκαλιού)
- 1 ½ κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 1 κιλό) για να γίνει μια ζύμη που κολλά στα χέρια αλλά δεν κολλά στο δοχείο ζυμώματος.
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 φλ. καφέ ρακί
- 1φλ. καφέ κονιάκ
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια κι 1 λεμόνι (και παραπάνω δε βλάπτει)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
- 1κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κουτ.γλ. κοφτά σόδα(τη διαλύω στο χυμό πορτοκαλιού)
- 1 ½ κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 1 κιλό) για να γίνει μια ζύμη που κολλά στα χέρια αλλά δεν κολλά στο δοχείο ζυμώματος.
ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ
από την Meropi Farmaki
Υλικά
- 2 φέτες σολωμού
- ½ ματσάκι μαϊντανός
- 1 ματσάκι άνηθος (ή ½ ματσάκι άνηθος και ½ μάραθος)
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα κατά βούληση
- 2 φέτες σολωμού
- ½ ματσάκι μαϊντανός
- 1 ματσάκι άνηθος (ή ½ ματσάκι άνηθος και ½ μάραθος)
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα κατά βούληση
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
ΤΣΑΤΝΕΥ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ
από την Natassa Efentakis
Υλικά
- 1,5 κιλό κυδώνια (κομμένα σε κομματάκια)
- ρίζα ginger (ένα κομμάτι όσο ο αντίχειρας,καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (έβαλα 3)
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (έβαλα ελαιόλαδο)
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 1 κουτ. γλ. κύμινο (τριμμένο)
- 1 κουτ.γλ. κόλιανδρο (κοπανισμένο)
- 1 κουτ.γλυκού κουρκουμά
- ½ κουτ.γλυκού σπόροι μουστάρδας
- 1 μεγάλη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη ή ενάμισι κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
- 375 λτ άσπρο ξύδι (από κρασί)
- 400γρ ζάχαρη μαύρη (δεν είχα κι έβαλα άσπρη αλλά λιγότερη)
- 1 κουτ.γλ. αλάτι (έβαλα περισσότερο).
- ρίζα ginger (ένα κομμάτι όσο ο αντίχειρας,καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (έβαλα 3)
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (έβαλα ελαιόλαδο)
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 1 κουτ. γλ. κύμινο (τριμμένο)
- 1 κουτ.γλ. κόλιανδρο (κοπανισμένο)
- 1 κουτ.γλυκού κουρκουμά
- ½ κουτ.γλυκού σπόροι μουστάρδας
- 1 μεγάλη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη ή ενάμισι κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
- 375 λτ άσπρο ξύδι (από κρασί)
- 400γρ ζάχαρη μαύρη (δεν είχα κι έβαλα άσπρη αλλά λιγότερη)
- 1 κουτ.γλ. αλάτι (έβαλα περισσότερο).