Τρίτη 31 Μαΐου 2016
Δευτέρα 30 Μαΐου 2016
Σάββατο 28 Μαΐου 2016
Δευτέρα 23 Μαΐου 2016
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
από την Eleni
Tsila
Υλικά
- 2 κιλά κατσικάκι (εγώ έβαλα μπούτι)
- 2 κιλά μελιτζάνες (σοταρισμένες)
- 3 πατάτες μέτριες ( σοταρισμένες)
- 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
- 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ποτήρι κρασί
- 2 κιλά μελιτζάνες (σοταρισμένες)
- 3 πατάτες μέτριες ( σοταρισμένες)
- 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
- 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ποτήρι κρασί
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- αλάτι και πιπέρι
ΡΟΞΑΚΙΑ ΑΛΜΥΡΑ
από την Eleni Margel Lou
Υλικά
- 2 πακέτα έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού (στρογγυλά)
(γίνονται και με δικό μας-ή φτιάχνουμε μία πίτα ολόκληρη)
Για την γέμιση
(γίνονται και με δικό μας-ή φτιάχνουμε μία πίτα ολόκληρη)
Για την γέμιση
-1 κούπα του τσαγιού ανθότυρο τριμμένο
-1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
-1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
-1 κούπα χοιρινή μπριζόλα σε κυβάκια
- 1 ποτήρι κρασιού κρέμα γάλακτος
- 1 ποτήρι κρασιού κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 2 αυγά
Κυριακή 22 Μαΐου 2016
ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
από την Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 1 κουνέλι σε μερίδες περίπου 1,5 κιλό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη ντομάτα σε καρέ
- 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
- 1 κ.γ. μουστάρδα σε σπόρους
- 1 κ.σ. πάπρικα
- ½ κ.γ. πιπέρι
καγιέν
- 1 ½ κ.γ. κόλιαντρο
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
- κάρυ
Σάββατο 21 Μαΐου 2016
Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
Τρίτη 17 Μαΐου 2016
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
- 1 κιλό κοτόπουλο περίπου σε μερίδες, ή μπούτια ή φτερούγες(ότι αρέσει στον καθένα)
- ¼ του κιλού αμπελόφυλλα,
ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
ψιλοκομμένα, ή 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (προαιρετικό)
- ¾-1 (ανάλογα πόσο ξινό το
προτιμάτε) φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κυριακή 15 Μαΐου 2016
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- μανιτάρια φρέσκα λεπτοκομμένα
- βούτυρο
- 1 κύβος κότας
- αλάτι
- πιπέρι
- ζωμό κότας 2 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού και έχουμε ζεστό νερό αν χρειαστούμε περισσότερο ζωμό
- θυμάρι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
- γραβιέρα τριμμένη
Πέμπτη 12 Μαΐου 2016
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ
από την Eleni Margel Lou
Υλικά
- ½ κιλό σπανάκι πλυμένο και κομμένο
- 3 κουταλιές τυροκαυτερή
- 2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
- 10 κρεμμυδάκια πράσινα μόνο το πράσινο μέρος
- αλάτι και πιπέρι
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή δικό μας
- ¼ ανθότυρο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1- -2 κουταλιές μαϊντανός
- σουσάμι και μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)
- λίγο λάδι για τα φύλλα
- ½ κιλό σπανάκι πλυμένο και κομμένο
- 3 κουταλιές τυροκαυτερή
- 2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
- 10 κρεμμυδάκια πράσινα μόνο το πράσινο μέρος
- αλάτι και πιπέρι
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή δικό μας
- ¼ ανθότυρο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1- -2 κουταλιές μαϊντανός
- σουσάμι και μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)
- λίγο λάδι για τα φύλλα
Τετάρτη 11 Μαΐου 2016
Κυριακή 8 Μαΐου 2016
Σάββατο 7 Μαΐου 2016
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΤΣΙΓΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΓΑΝΙΤΌ ΡΥΖΙ
από τον
Αρης Πασπαλάς
Υλικά
- κατσίκι ( ότι έμεινε από το Πάσχα ή παϊδάκια)
- ρύζι ( ανάλογα με τις μερίδες )
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κλωναράκι δεντρολίβανου
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ σ βούτυρο
- 2 κ σ μουστάρδα
- χυμός από ένα λεμόνι
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
Για το ρύζι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- κρόκος Κοζάνης ( προαιρετικά )
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- ρύζι ( ανάλογα με τις μερίδες )
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κλωναράκι δεντρολίβανου
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ σ βούτυρο
- 2 κ σ μουστάρδα
- χυμός από ένα λεμόνι
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
Για το ρύζι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- κρόκος Κοζάνης ( προαιρετικά )
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Παρασκευή 6 Μαΐου 2016
ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ
Αγαπημένα μου μαγειράκια, με συγχωρείτε Κυριακάτικα, αλλά
ειλικρινά δεν ευθύνομαι! Με παρότρυναν, να δώκω την συνταγή στην ομάδα κι
επειδήΣ έχω αδυναμίες εις τους παροτρύνοντες, υπέκυψα... Εξέθεσα την απορία
μου,πώς να γραφεί η συνταγή (του κανονικού ή του μη χειρότερα),η απάντηση ήτο
του σαφεστάτου (αν και τρόμαξα, να την καταλάβω): ''ευίστηκα'' με είπαν, οπότενες...δυστυχία
σας! Λεπόν σήμερα το χτύπημα θα είναι με ωά! Κλεμμένη η συνταγή, μην νομίζετε, ότι
κατεβάζει η γκλάβα μου και πολλά...Ωοσαλάτα, ο τίτλος, διότι άμα λάχει, ομιλούμεν
και την καθαρεύουσαν, καθότι η γράφουσα είναι παλαιάς κοπής! Χαρτί και μολύβι, σημειώνετε
και πηγαίνετε στα μαρκέτια, αλλά αύριο, σήμερον κλειστά ένεκα Κυριακής...Λεπόν,
αρχίζει της ωοσαλάτας το ανάγνωσμα!
Υλικά
-Ωά του βρασμένου και δη του σφιχτού (ή άμα θέτε, μπορείτε
να χρησιμοποιήσετε και αυγά, δεν πιστεύω, να παρεξηγηθεί το σαλατικόν)!Ο
αριθμός τους εξαρτάται από τις ορέξεις σας και πόσο πειναλέικα είστε...5-6 μια
χαρά φτάνουν.
- 4 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε καρέ-πώς κόβουμε το μαλλί
καρέ, ε, καμία σχέση (μάθαμε και το σέλερι, τρομάρα μας, γιατί ο σέλινος μας
έκαμε του μπανάλ, αλλά και γιατί μας αρέσει, να παιδευόμαστε, να βγάζουμε τις
τρίχες-ίνες του).
- 2-3 καρότα του ωμού και του τριμμένου(ολόκληρα δεν
ξεύρω, πως θα είναι μέσα στο σαλατικό-άμα θέτε, δοκιμάστε και πείτε μου κι
εμέ).
- Άνηθος,(ή και μάραθος, ότι σας αρέσει και τραβάει η
περδικούλα σας, δεν θα χαλάσουμε τσι καρδιές μας τώρα, για μισό ματσάκι χόρτο).
-Κρεμμυδάκια του φρέσκου και μπόλικου, περίπου στο ένα
ματσάκι(άμα είναι γκουμούτσες, μην τα βάλετε και όλα, ε;).
-Μαϊντανούλης μπολικούτσικος κι αυτός, κάπου στο μισό
ματσάκι, να έχουμε πρασινάς, να βοσκάμε...
-Λαδάκι ελαίας, καθότι είμαστε και μεσογειακά παιδάκια κι
έχουμε ελαίας και παίρνουμε το λαδάκι τους (και τας παλαιάς εποχάς φτιάχναμε
και κότινους από αγριελιά- άσχετο, αλλά μου ήρθε συγγραφική αδεία).
-1 κουταλιά ζαχαρίτσα (παντού χωράει μια ζαχαρίτσα
τελικά).
-Αλατάκι (με μέτρο, σέρνεται και μια πίεση).
-Πιπεράκι(από αυτό όσο θέτε, το πολύ-πολύ να καείτε
λιγουλάκι. Θυμάστε,που μικρά μας έλεγαν οι γονείς και κηδεμόνες, θα σου βάλω
πιπέρι στο στόμα; Ε, τώρα, το βάζουμε μόνοι μας!).
-2 κουταλιές σούπας ξυδάκι, όχι για τα νεύρα σας, που τα
προκάλεσα με την ''συνταγογράφηση'', αλλά για να δώκει μια, κάποια οξύτητα(sic) στο ζαρζαβάτι!
-Μαγιονέζα μια φλυτζάνα (άμα έχετε τα κουράγια και
φτιάχνετε δική σας ή ένα βαζουλίνι εμπορικό)! Αυτά ήταν τα υλικούλια, ξεύρω τα
νεύρα σας νταντελίτσες ''μακραμέ'',που λέει κι ο φίλτατος Γιάννος μας, έτσι
όπως σας τα έγραψα...
Τρίτη 3 Μαΐου 2016
Δευτέρα 2 Μαΐου 2016
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΨΗΤΟ
από Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- κατσικάκι ψητό που μας περίσσεψε
- μαρούλι λεπτοκομμένο
- κρεμμυδάκι λεπτοκομμένο
- 3-4 λιαστές ντομάτες κομμένες στην μέση
- γραβιέρα λεπτοκομμένη
- 2 αυγά βραστά κομμένα σε κομμάτια
- 2-3 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες
Για την σος
- γιαούρτι
- λάδι
- λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα προαιρετικά
-3-4 ντομάτες λιαστές
Κυριακή 1 Μαΐου 2016
ΠΟΥΤΙΓΚΑ
από την Στέλλα Γίδαρη
Υλικά
Παντεσπάνι
- 1 φλιτζάνι καρύδια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 4 αυγά
- 1 κουτ. γλυκ . κανέλα
- ½ κουτ. γλυκ . γαρίφαλο
- 1 βανίλια
- 1 μπέικιν
Παντεσπάνι
- 1 φλιτζάνι καρύδια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 4 αυγά
- 1 κουτ. γλυκ . κανέλα
- ½ κουτ. γλυκ . γαρίφαλο
- 1 βανίλια
- 1 μπέικιν
Σιρόπι
- 3 φλυτζάνια νερό
- 3 φλυτζάνια ζάχαρη
- χυμός από μισό λεμόνι
Κρέμα
- 2 κιλά γάλα
- 4 κρόκοι αυγών
- 6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 3 φλυτζάνια νερό
- 3 φλυτζάνια ζάχαρη
- χυμός από μισό λεμόνι
Κρέμα
- 2 κιλά γάλα
- 4 κρόκοι αυγών
- 6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας βούτυρο
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
από την Τζένη
Λάγαρη
Υλικά
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι καρυδόψιχα
- 2 ποτήρια αλεύρι
- 5 αυγά
- 1 μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- βανίλια ή σκονάκι βανίλιας
Κρέμα
- άνθος αραβοσίτου με κακάο μιά δόση όπως γράφει η συσκευασία
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι καρυδόψιχα
- 2 ποτήρια αλεύρι
- 5 αυγά
- 1 μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- βανίλια ή σκονάκι βανίλιας
Κρέμα
- άνθος αραβοσίτου με κακάο μιά δόση όπως γράφει η συσκευασία
- 660 γραμμάρια γάλα
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 1 κουταλιά μπαμπάτσικη βούτυρο