Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 2 πατάτες μεγάλες κομμένες σε κύβους μεγάλους
- κοτόπουλο από την προηγουμένη ημέρα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες
- κάπαρη 
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 με 4 κουταλιές μαγιονέζα
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- λίγο γάλα εβαπορέ


Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΜΕ ΤΟΝΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κονσέρβα τόνο 
- 1 κούπα μακαρονάκι κοφτό
- κάπαρη κατά βούληση
- αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 2 ντοματάκια ξεσποριασμένα και κομμένα σε κύβους
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 με 3 κουταλιές μαγιονέζα
- μουστάρδα
- λίγο γάλα εβαπορέ

ΤΣΑΤΝΕΥ ΜΗΛΟΥ



από τον Σταμάτη Τριφύλλη

Υλικά

- 2 μήλα μαλακά κόκκινα
- 2 ξυνόμηλα
- 1 με δύο κρεμμύδια λεπτοκομμένα σε ροδέλες
- 200 γραμμάρια ξύδι
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 5-6 μπαχάρια
- 1 κουταλάκι κάρυ
- 1 κουταλάκι τζίντζερ
- 4 πιπερίτσες (τουρκαλάκια) καυτερές

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΩΝ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά 

- κολοκύθι από την κατάψυξη (από κολοκύθια που είχαμε γεμίσει)
- κολοκύθα κόκκινη από την κατάψυξη (που ειχαμε για σούπα)
- ανιθος
- κρεμμυδακια φρέσκα
- κρεμμύδι ξερό
- πουρές πατάτας έτοιμος 
- 2 αυγα
- τυρί τριμμένο
- πιπέρι
- αλάτι 
- λάδι
- κύμινο


ΛΟΥΒΙ (ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ)


από την Καλλιόπη

Υλικά
- λουβί (μαυρομάτικα φασόλια)
- λάχανα (σέσκουλα)
- αλάτι
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- ελαιόλαδο

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ



από τον Σταμάτη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 χοιρινό ρολό γεμιστό με μήλο και δαμάσκηνα (ετοιμο)
- σκόρδο σε σκόνη
-θυμάρι
- θρούμπι
- κ'ολιανδρο
- φασκόμηλο
- καυτερό κόκκινο πιπέρι
- λίγο κύμινο

Για τις πατάτες

- πατάτες 
- μουστάρδα
- τσάτνευ ροδάκινου
- μηλόξυδο
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι άσπρο


Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ

από την Eleni Kariofilli

Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα περίπου
- 2  κρεμμύδια ξερά
- 2 πράσα
- 1  βολβό  φινόκιο
- 3 καρότα
- 2  πατάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλατοπίπερο
- κύβο λαχανικών
- λίγη πάπρικα
- λίγο κουρκουμά

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΚΟΛΟΚΟΤΕΣ

από την Eleni Xenophontos

Υλικά
Για την ζύμη
- 8 ποτήρια αλεύρι μαλακό (χωριάτικο)
- 1 ποτήρι λάδι
- 2 μπέικιν πάουντερ
-1 κ, γλ κοφτό αλάτι
- νερό 3 ποτήρια περίπου, όσο πάρει
Για την γέμιση
- 1,5 κιλό κολοκύθα κίτρινη
- 1,5 ποτήρι σταφίδες
- 1 κ,σ ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι πληγούρι
- 3/4 του ποτηριού σπορέλαιο
- 1-2 πρέζες αλάτι

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- σαρδέλες

Για την μαρινάδα

- λάδι
- ούζο ένα σφηνάκι
- πάπρικα
- θυμάρι
- μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
- μπούκοβο


ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΑ ΦΟΝΤΑΝ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
- 1 σφηνάκι λικέρ φρούτα του δάσους (η όποιο άλλο θέλετε)
- ινδική καρύδα όσο σηκώσει
- χαρτάκια για φοντάν


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1/2 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι πορτοκάλι
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 1 κουταλάκι κοφτό σόδα 
- αλεύρι όσο σηκώσει
- 1 βανίλια


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΜΠΟΛΙΑ


από  την  Eleni Xenophontos

Υλικά
Για το ρολό
- 1 κιλό κιμά χοιρινό
- μαϊντανό
 - πιπερόριζα
- αλάτι
- πιπέρι
- κανέλα
- κρεμμύδι
-2 -3 κ σ. γούστερ σος
- ψωμί φουσκωμένο σε λίγο γάλα
 - μπόλια (πάνα)
- 1 ζωμό λαχανικών
- 1 κοφτό κ.γ. κάρυ (mild) 
- αυγό για την ζύμη
- 3  αυγά βρασμένα σφικτά
Για τις πατάτες
- πατάτες
- ρίγανη
- αλατοπίπερο
- χυμό από 2-3 λεμόνια
- λάδι

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- σαρδέλες 
- λάδι
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι


Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ



από την  Effie Tsitsika

Υλικά

- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιου
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
- ξύσμα πορτοκαλιού
- αλεύρι μαλακό


Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΓΚΡΑΝΟΛΑ

από την Effie Tsitsika

Υλικά
- 2 φλιτζ. βρώμη
-  1/2 φλιτζ. αμύγδαλα ή καρύδια ή οποιοδήποτε ξηρό καρπό
-  1/2 φλιτζ. αποξηραμένα φρούτα
-  λίγη κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος
-  2-3 κουταλιές λάδι
-  2 κουταλιές μέλι

- λίγο αλάτι

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΤΗΓΑΝΙΟΥ ΜΕ ΠΟΥΡΕ


από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες
-5-6 κ σ λάδι
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2-3 σκελίδες σκόρδα ψιλοκομμένο
-100 ml λευκό κρασί
-1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1κ σ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
 -1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
-πιπέρι

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 από την Eleni Kariofilli

Υλικά

 - 2-3 μήλα
- ½  κούπα περίπου  βούτυρο λιωμένο
-  κανέλα
-  καρύδια
-  σουσάμι
- 2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
- ½  κούπα γάλα
-  5 αυγά
- 1  κούπα ζάχαρη
-  φαριναπ όσο πάρει
- άχνη για το πασπάλισμα

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

από την Effie Tsitsika

Υλικά
:- 250 gr. τυρί mascarpone
- 250 gr. κρέμα γάλακτος
-  ζάχαρη άχνη
- μπισκότα σαβαγιάρ
-  4 φλιτζάνια καφέ espressο,
- σκόνη κακάο

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΥΔΙΑ



από την Πόπη Παπαμιχαήλ

Υλικά

- 1 πακέτο μύδια κατεψυγμένα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- κριθαράκι
- 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- ζεστό νερό
- άνιθος


Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ




Υλικά
- 1 μεγάλο φύλλο πίτας ή 2 μικρότερα
-κιμάς
-κρεμμύδι ξερό
- αλατοπίπερο
- ελαιόλαδο
- μαϊντανός
-  δυόσμος

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

από την Eleni Kariofilli

Υλικά
- πατάτες
-  ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 1 ποτήρι γάλα (μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω)
- τσένταρ
- παρμεζάνα
- αλατοπίπερο

ΚΡΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

από την Eleni Xenophontos
Υλικά
- 5 ποτήρια γάλα
- 5 κ.σ.κορν φλαουαρ
- 5 κ.σ. ζαχαρη
- 3-4κ.σ. ροδόσταγμα η ανθόνερο
- κανέλα 
αλεσμένη

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΛΑΙΜΟΥ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ


από την Κική (George Mino)
Υλικά
- 4 μπριζόλες λαιμού
- μουστάρδα
- κουκουρμάς
- πιπέρι κόκκινο καυτερό
- τζίντζερ σκόνη
- ελαιόλαδο
-ντομάτες ροδέλες
- κρεμμύδια ροδέλες
- αλάτι

ΚΕΙΚ ΔΙΧΡΩΜΟ







 από την Eleni Giazitsioglou Doulaptsis

Υλικά

Θα χρειαστούμε δύο μπολ γιατί θα κάνουμε δύο χυλούς.
Μείγμα 1
- 1 ½   κούπες αλεύρι φαρίνα (ευλογημένο αλευράκι που φουσκώνει μόνο του καμάρια μου)
- ½  μισή κούπα κακάο
- 1 ½ κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα σόδα που πίνουμε( ναι , ναι , για να μην μας βαρύνει το στομάχι  :))
- ¼  κούπα ηλιέλαιο (πάντα ηλιέλαιο για τα γλυκά)
- ξύσμα πορτοκάλι
Μείγμα 2
- 2 κούπες αλεύρι φαρίνα
- 1 ½  κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα σόδα που πίνουμε
- ¼  κούπα ηλιέλαιο
-  μια βανίλια
Σημείωση: και στα δύο μείγματα , πριν μπουν στο ταψί θα ρίξουμε μια κουταλιά σόδα μαγειρικής και λίγο ξύδι.

ΨΩΜΙ ΑΠΛΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ

από την Effie Tsitsika

Υλικά


- 1 κιλό αλεύρι
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 3 κ.γλ. αλάτι
- 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
- λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΛΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κύβους
- 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- ρύζι


Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΔΩΝΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

από την Vassiliki Nomikou


Υλικά
- 2 κιλά .κυδώνια καθαρισμένα[από 3 κιλά φρέσκα ]

-1 1/2 κλ  ζάχαρη
- 1 1/2 λιτρ.  νερό
- 2-3 λεμόνια
- 1 βανίλια
- 1 ξύλο κανέλα
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα.

ΧΟΥΜΟΥΣ ΡΕΒΙΘΙΟΥ ΜΕ ΤΣΙΠΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά
- 250 γραμμάρια ρεβίθια
- 3 κουταλιές σούπας ταχίνι
- λίγο λάδι
- χυμό από 2 λεμόνια
- μια πρέζα κύμινο
- πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
- προαιρετικά 2 σκελίδες σκόρδο

ΚΥΒΟΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΠΙΤΙΚΟΙ




από την Ευαγγελια Βανιωτη

Υλικά
- 300 γρ. σπανάκι
- 1 ματσάκι  ρόκα 100 γρ περίπου
- 120 γρ άνηθος και μαϊντανός
- 1 ρίζα σέλινο μαζί με τα κλωνάρια της
- 1 πράσο το άσπρο μέρος του
-2  κρεμμύδια  ξερά  
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 5 κλωνάρια  φύλα από παντζάρι
- 300 γρ καρότα
- 5 πράσινες πιπεριές
- 2 κ σ αλοιφή από πιπεριά Φλωρίνης
-3 δάφνες
- 4 σκελίδας σκόρδο (το σπανάκι και το σκόρδο δεν τα βράζουμε  με τα υπόλοιπα..τα βάζουμε  στο τέλος στο μουλτι.).
- καγιέν
- μπαχάρι
-  κάρυ
- δυόσμο
-  μαύρο πιπέρι)
-  350 γραμμάρια χοντρό αλάτι

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΚΕΧΡΙ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙ


από την Eleni Kariofilli

Υλικά
- 1 κούπα κεχρί
- 2  κούπες νερό
- αλάτι
- δυόσμο
Για τη σάλτσα
-  2-3 κουταλιές ταχίνι
- χυμό από μισό λεμόνι
-  λίγο νεράκι χλιαρό
 - αλατοπίπερο.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΛΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ



από την Καλλιόπη

Υλικά
- λάχανο
- 2-3  καρότα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3-4 πράσινα κρεμμυδάκια
- 3-4 σκελίδες σκόρδου
- 1 αυγό
 - λίγο τσίλι η μερικές σταγόνες ταμπάσκο
-  αλάτι
- λάδι
- φύλλα για σπρινγκ ρολλς η φύλλα κρούστας
- 2-3 κουταλιές σησαμέλαιο

ΚΥΝΗΓΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ




από την Καλλιόπη 

Υλικά
- αγριοπερίστερα
- πέρδικες
- χαλούμι
- 2-3 κ σ ελαιόλαδο
- κρασί λευκό
- λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι

ΜΟΣΧΑΡΟΠΟΔΟ ΦΡΙΚΑΣΕ



από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά 
- 1 μοσχαρόποδο
- 2 μαρούλια
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε φέτες
- σέλινο
- μαϊντανό
- άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι  1 κσ. κορν φλαουρ (νισεστέ)
- ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
- 1 αυγό
- χυμό από 2 λεμόνια

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



από την Nikoletta Fragoulidou

Υλικά:
- 1/2 κιλό συκωτάκια κότας
- 2 πράσα
​- 1 πορτοκάλι
- θυμάρι
- προαιρετικά λίγη μουστάρδα ντιζόν
- αλατοπίπερο

ΑΛΕΙΜΜΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ


από την Nikoletta Fragouligou

Υλικά
- 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδου (τουλάχιστον)
- αλάτι
- ρίγανη
- κόκκινο γλυκό πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο

ΡΟΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ



 από την φίλη Καλλιόπη

Υλικά
- χοιρινό
- πιπέρι
- αλάτι
- κρασί κόκκινο
- ρίγανη
 - δάφνη
- σκόρδο
- λίγο νερό

ΜΑΧΑΛΕΠΙ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ





από την φίλη Καλλιόπη

Υλικά
- 3 ποτήρια γάλα
 - 1 ποτήρι νερό
- 4 κ σ ζάχαρη
- 4 ½ κ σ νισεστέ
- λίγη μαστίχα κοπανισμένη
- λίγο ροδόσταμο
- 1 μικρή κρέμα γάλακτος
- φιστίκια Αίγινας

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ



από την George Mino

Υλικά

- κατσικάκι 
- πατάτες
- ελαιόλαδο
- λεμόνι φρέσκο χυμό αποξηραμένη ρίγανη
- κλαδάκια θυμάρι
- μουστάρδα
- αλάτι
- σκόρδο
- πιπέρι
- κουρκουμά
- τζίντζερ σκόνη