Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
Για την βάση
- 1 κουνουπίδι αρκετά μεγάλο
- 2 αυγά
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 ποτήρι γάλα
- αλατοπίπερο
- δυόσμο ξερό
- πάπρικα γλυκιά και καυτερή
Για την επικάλυψη
- ντομάτες σε ροδέλες
- φέτες από τυρί με λίγα λιπαρά
- φέτες ζαμπόν η γαλοπούλας ( προαιρετικά αυτά, δεν τα χρησιμοποίησα)
 - πιπεριές

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ




από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 3 τεμάχια στήθος κοτόπουλου
- λίγο σπανάκι
- 3-4 πράσινα κρεμμυδάκια
- τυρί της αρεσκείας μας
- αλατοπίπερο
 - μπαχαρικά ότι τραβάει η όρεξή σας
- μαϊντανός
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- λίγο κρασί (προαιρετικό)

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΕΥΚΟΛΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
Για την ζύμη
- 2 φλ αλεύρι χωριάτικο[έβαλα ολικής]
- 1 φλ καλαμποκάλευρο
- 1 φλ σιμιγδάλι ψηλό
- 1 κγ αλάτι-1\2 φλ λάδι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 2 ½   φλ νερό περίπου.
Για την γέμιση
- 500 γρ χόρτα διάφορα και σπανάκι
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- από μισό ματσάκι μαϊντανό-άνηθο-δυόσμο ψιλοκομμένα
- 250 γρ φέτα σκληροί θρυμματισμένη
- 2 αυγά χτυπημένα
- αλατοπίπερο
- ½  φλ λάδι
- 2 κσ σιμιγδάλι η τραχανά.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ



από την Eleni Xenophontos

Υλικά
 - 1 πακετάκι ζύμη για σπρινγκ ρολς
- 2 ½ ποτήρια κραμπί (λάχανο) άσπρο και μωβ
- 1 ½ ποτήρι καρότο τριμμένο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετική)
- αλάτι
- πιπέρι άσπρο ή πιπέρι καγιέν
- 2 κ σ σόγια σος
- 2 κ σ γουόστερ σος
- ¾ ποτηριού μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ γ κάρυ
- λάδι για τηγάνισμα
- 1 κ  κοφτό τζίντζερ τριμμένο
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

- 1 ποτήρι φάβα
- 3 ½  ποτήρια νερό.
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο μεγάλο
- χυμό λεμονιού
- αλάτι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- λίγο ελαιόλαδο
-  2 κ σ ξύδι μπαλσάμικο
- αλάτι

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΓΙΑΟΥΡΤΕΝΙΟ (Τav Kosi)


από την Giota Haropoulou   

για τη συνταγή ερίζουν η Αλβανία με τη Τουρκία, με επικρατούσα την πρώτη.


Υλικά
-  κατσικάκι
-  ρύζι για πιλάφι ανάλογη ποσότητα με τις μερίδες που θέλετε (εγώ έβαλα κίτρινο)
-  2 κούπες νερό
-  λάδι η βούτυρο (εγώ δε βάζω τίποτα το κάνω αλάδωτο)
-  αλάτι
-  πιπέρι
-  2 αυγά
-  1κιλό γιαούρτι στραγγιστό
-  2 κ.σ. αλεύρι

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ



από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- ½  κοτόπουλο σε μερίδες
- 6-7 αγκινάρες
- 4-5 καρότα
- χυμό από 2-3 λεμόνια
- ½ φλιτ κρασί λευκό
- άνηθο η μάραθο
- μπούκοβο  η οποιοδήποτε άλλο καυτερό (προαιρετικό)
- αλατοπίπερο

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟΙ




από την Giota Haropoulou

Υλικά
- κολοκυθοανθοί
-  τυράκι φέτα και ανθότυρο και πιπεράκι η γέμιση
- αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- λίγο αλατάκι και νερό το κουρκούτι για το τηγάνι
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες κατά μήκος
- 2 με 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- φέτα θρυμματισμένη με το χέρι
- γιαούρτι σακούλας
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- κόκκινο πιπέρι καυτερό


ΘΡΑΨΑΛΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ




από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- θράψαλα
- πιπέρι
- αλεύρι
- αλάτι 
- χυμό λεμονιού


ΣΑΡΑΓΛΙ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 4 με 5 φύλλα μπακλαβά
- καρύδια τριμμένα
- αμύγδαλα τριμμένα
- ηλιέλαιο
- κανέλα
- γαρύφαλλο
- 2 με 3 κουταλιές μέλι
- 1/2 ποτήρι νερό


Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΘΡΑΨΑΛΑ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- θράψαλα
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη


Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΜΑΡΟΥΛΟΡΥΖΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 μαρούλι χοντροκομμένο
- 4 με 5 κρεμμυδάκια 
- 1 ματσάκι άνιθο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ (όχι γεμάτο)ρύζι για γεμιστά
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- κύβο κνορ
- 1 και 1/2 χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά ταχίνι
- ζεστό νερό


Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
-  500 κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ψίχα από 2 φέτες μουσκεμένο ψωμί ξερό
- 1 κσ ξύδι
- 1 κσ ούζο
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 3  κσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κσ δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1κσ ρίγανη
- αλατοπίπερο

ΚΟΥΚΙΑ ΧΛΩΡΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΜΑΡΑΘΑ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- 1 κιλό χλωρά κουκιά καθαρισμένα
-3 μεγάλες πατάτες κομμένες στα τέσσερα
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4-5 φρέσκα μόνο το άσπρο
-3 ντομάτες τριμμένες
-1 κσ πελτέ
-1 μάτσο άγρια μάραθα ψιλοκομμένα
- το πράσινο από τα φρέσκα κρεμμύδια
-λάδι
-αλατοπίπερο.

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ


από τις Eleni Xenophontos και Καλλιόπη

Υλικά
- αμπελόφυλλα
- βραστό νερό
- αλουμινόχαρτο
- αλάτι

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΜΕΘΥΣΜΕΝΕΣ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 2 τσιπούρες
- χυμό από 3 λεμόνια
- 2 κλαράκια δεντρολίβανο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- πάπρικα καπνιστή
- μπούκοβο (προαιρετικό)
- 1 σκελίδα σκόρδου

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΡΕΒΙΘΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 500 γρ. ρεβίθια βρασμένα να κρατάνε λίγο
-500γρ.σπανακι χοντροκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
-2 σκελίδες σκόρδο
-3 καρότα σε κύβους
-3 κλωνάρια σέλερι σε κύβους
-1 φινόκιο ψιλοκομμένο
-2 φύλλα δάφνης
-1 ματσάκι μάραθο
-λάδι
-ζωμό λαχανικών
-χυμό από 2 λεμόνια
-αλατοπίπερο.

ΦΛΑΟΥΝΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ





από την Καλλιόπη

Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 ½  κιλά αλεύρι    (φαρίνα και χωριάτικο)
- 2 φλιτ βούτυρο
- 2-3 φλιτ γάλα
- 6 αυγά
- λίγο προζύμη  ή μαγιά
- μαχλέπι και μαστίχα αλεσμένα
- ¼ φλιτ κονιάκ
Για τη γέμιση
- 1 ½ κιλό τυρί (μισό Παφίτικο μισό κεφαλοτύρι)
- 2 χαλούμια
- 1 φλιτ σιμιγδάλι
- λίγο προζύμι ή μαγιά
- μαχλέπι και μαστίχα αλεσμένα
- δυόσμο φρέσκο
- 7 αυγά
 - σταφίδες
 - σουσάμι

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


από την Ελένη Κοσμοπούλου

Υλικά


- γαρίδες
- ντοματίνια
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 σφηνάκι ούζο
- πιπεριές , πράσινη, κίτρινη  και κόκκινη
- 1-2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- φέτα
- 1-2 σκελίδες σκόρδου
- λίγο βούτυρο
- ελαιόλαδο
- σχοινόπρασο

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- μανιτάρια άσπρα μεγάλα
- μάραθος ψιλοκομμένος
- κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- τυρί τριμμένο που να λιώνει


Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 2 μαρούλια χοντροκομμένα
- 2 ματσάκια κρεμμύδια φρέσκα χοντροκομμένα
- άνιθος χοντροκομμένος αρκετός
- χοιρινό ψιλοκομμένο σε κύβους μικρούς
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι
- ζεστό νερό
- 2 αυγά
- 2 με 3 λεμόνια τον χυμό (εξαρτάται πόσο ξυνό θέλουμε το φαγητό)


ΤΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ



από την Lena Trifilli

Υλικά

- τις καρδιές από δύο μαρούλια
- 2 κονσέρβες τόνο πικάντικο με καυτερή πιπεριά
- καλαμπόκι κονσέρβα
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη μόνο την ψύχα
- μερικά αγγουράκια τουρσί
- φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 3 με 4 αυγά βραστά σφικτά
- άνιθο ψιλοκομμένο
- λάδι
- πιπέρι
- μπαλσάμικο ξύδι
- 1 με 2 κουταλιές μαγιονέζα


ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά 

- μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 μάτσο
- άνιθος
- αλάτι
- καρίνο
- μπεσαμέλ
- φέτα
- φύλλα χωριάτικα 
- λάδι


Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ


από την Evi Nikolaidou

Υλικά
- μάραθο
- λίγο σπανάκι
- 4-5 φύλλα μαρουλιού
- λίγη άγρια ρόκα
- 3-4 πράσινα κρεμμυδάκια
- 2 αυγά
- ανθότυρο
- φέτα
- λάδι
- αλατοπίπερο
- ζύμη για 1 πίτα

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ



από τον Ιωάννη και Θεοδωρα Τριφύλλη

Υλικά

- 850 γραμμάρια αλεύρι,και όσο ακόμα σηκώσει(μισό μισό για όλες τις χρήσεις και φαρινάπ)
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 150 γραμμάρια ζάχαρη καστανή (την αντικατέστησα με στέβια)
- 8 κουταλιές μέλι
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- βανίλια
- 4 αυγά
- 4 κουταλιές αδιάλυτο γάλα εβαπορέ

Για το γλάσο πορτοκαλιού 

- 3 κουταλιές πορτοκάλι
- 2 με 3 κουταλιές μέλι


Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα γάλα
- ξύσμα πορτοκαλιου
- βανίλια
- 2 κουταλάκια σόδα
- 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά
- αλεύρι όσο πάρει (μισό για όλες τις χρήσεις μισό  φαρινάπ)
- 1 κρόκο χτυπημένο
- λίγο γάλα


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 2 πακέτα μανιτάρια άσπρα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- χυμός λεμονιού
- αλάτι
-πιπέρι
- ρίγανη
- λάδι
- μουστάρδα


Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ (ΑΡΜΙΑ)


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
 -30 κιλά λάχανα 
- 1 κιλό αλάτι χοντρό
- 2-3 κουταλάκια κιτρικό οξύ (λεμόντοζου η ξινό αλλιώς)
- 1 χούφτα ρεβίθια
- 1 στεφάνι από κληματόβεργες

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά


- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 ¼  φλιτ . ρύζι μακρύκοκκο
- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 κ σ άνηθο
- 2 κ σ μαϊντανό
- 1 κ σ ξερό δυόσμο η 2 κ σ φρέσκο ψιλοκομμένα  όλα
- 2 κ σ λάδι
- αλατοπίπερο
.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά να ενωθούν.
- 1 λάχανο μεγάλο ζεματισμένο και χωρισμένα τα φύλλα του
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1 φλιτ λάδι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
 - αλατοπίπερο.
Για την σάλτσα
- ζουμί από το φαγάκι
- 2 αυγά
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κ γ κορν-φλαουρ.

ΚΟΤΟΠΙΤΑ




από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
Για την γέμιση
- 2 στήθη από κοτόπουλο
- πιπεριές , 1 κίτρινη, 1 κόκκινη και 1 πράσινη
- 2 αυγά
- μαϊντανός
- λίγο κεφαλοτύρι ή φέτα
- 1 γιαουρτάκι
- ελαιόλαδο
- 3 κ σ μουστάρδα
- αλατοπίπερο
- σουσάμι για την επικάλυψη