Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- χταπόδι
- 2 φύλλα δάφνη
- 2 με 3 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο η ξερό


ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- φιλετάκια χοιρινά λεπτοκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- λίγο αλεύρι
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλλες
- ξύδι μπαλσάμικο
- κρασί κόκκινο


Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΕΛΙΩΤΕΣ


από την Eleni Xenophontos

Υλικά

- 5 φλιτ αλεύρι χωριάτικο
- 2 φλιτ φαρίνα
- 1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
- 1 φλιτ  σπορέλαιο
- ¾  φλιτ. πορτοκαλάδα
- 1 φλιτ. νερό βρύσης
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- νερό όσο σηκώσει περίπου 1 ½   φλιτ.
- ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
(Μισό στη ζύμη μισό στη γέμιση)
Γέμιση
- 2 φλιτ. ελιές χωρίς κουκούτσια
- ½   φλιτ. καφέ σπορέλαιο
- το μισό ξύσμα
- 1  μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μπόλικο δυόσμο ξερό και φρέσκο
- 1 κ σούπας πορτοκαλάδα

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ




από τον Σταμάτη Τριφύλλη

Υλικά

- πένες τετράγωνες
- λαχανικά ανάμικτα
- λουκάνικα καπνιστά από  πρόβατο
- λουκάνικα πικάντικα μοσχαρίσια
- κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
- γκούντα τριμμένη
- κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- μανιτάρια


ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 ποτήρι λάδι
- 2 ποτήρια σιμιγδάλι
- 1 ποτήρι φρουκτόζη
- 4 ποτήρια νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- μιά φέτα λεμόνι
- κουκουνάρι
- σοκολάτα υγείας πικρή


ΣΥΚΩΤΙ ΣΚΟΡΔΑΤΟ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- συκώτι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 125 γραμμάρια λάδι
- 125 γραμμάρια ξύδι
- 2 με 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι
- θυμάρι
- καυτερή πάπρικα
- λάδι για το τηγάνισμα


ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ



από την Kalliniki Vasiliadou

Υλικά

- Κολοκυθάκια σε κυβάκια
- Πράσο και καρότα σε ροδέλλες
- Ελαιόλαδο
- Πιπέρι

- αλάτι
- Ντοματούλα σε κύβους
- Ζωμός ή νεράκι
- Κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα
- Κοφτό μακαρονάκι(προαιρετικό)
- μπόλικο βασιλικό



Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΠΙΤΣΑΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ








από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- 1 φαρίνα
-200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ελαφρύ
-2 αυγα
-1 κεσέ από το γιαούρτι καλαμποκέλαιο
-200γρ περίπου παρίζα η λουκάνικα κοκτέιλ ψιλοκκομμένα
- 2 πιπεριές ότι χρώμα έχουμε ψιλοκομμένες
-2 κούπες κίτρινα τυριά τριμμένα
- ½    κγ σόδα
-αλατοπίπερο
 -ρίγανη
-πάπρικα γλυκιά
-κουρκουμά.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ



από την Θεοδωρα Παγκαρλιωτα

Υλικά
- 400 γρ φιστίκια χωρίς την φλούδα τους
- 4 κ σ σπορέλαιο
- 1 κ γ μέλι

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΕΤΑΣ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- τορτελίνια με τυρί
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
σάλτσα φέτας


Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ


από την Τζένη Λάγαρη


Υλικά
- λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
- σπανάκι
- μπόλικο δυόσμο
- αλατοπίπερο
- ανθότυρο
- παρμεζάνα
- μπλέ τυρί
- κρέμα γάλακτος

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


από την Θεοδωρα Παγκαρλιωτα

Υλικά


- 1 ½  ποτήρι αλεύρι
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι αλάτι

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΠΙΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

πιτα για κοτόπουλο η γαλοπούλα
- κασέρι τριμμένο
- ρεγκάτο τριμμένο
- φύλλο χωριάτικο Ζαγορίσιο
- λάδι


Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑΣ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ






από την Τζένη Λάγαρη

Υλικά

- 1 ½   κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
-  3 αυγά 
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
-  δυόσμος
- μαϊντανός
- κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν θέλετε και σκορδάκι)
- αλατοπίπερο.
- φέτες κασέρι ή ενταμ
- ζαμπόν
- μπαστουνάκια χαλούμι για το γέμισμα
- φέτες μπέικον για την επιφάνεια.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΑΜΝΑΤΟ

από την Τζένη Λάγαρη


Υλικά
- 2 τηγανιές πατάτες
- 2 κιλά μοσχάρι μαλακό χωρίς κόκκαλο, εγώ έβαλα ελιά
- 300 - 400 γρ, διάφορα κίτρινα τυριά
- φύλλα δάφνης
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- κρασί
- χυμό ντομάτας
- ντοματοπολτός
- αλατοπίπερο

ΜΙΛΦΕΙΓ

από την Τζένη Λάγαρη


Υλικά
Για την βάση
- 1 πακέτο σφολιάτα
Για την κρέμα
-1 λίτρο γάλα, 3,5% λιπαρά
-100 γρ. κορν φλάουρ
-6 κρόκους
-6 κουταλιές γεμάτες ζάχαρη
-1 βανίλια
-3 κουταλιές βούτυρο
-ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα
-200 ml κρέμα γάλακτος κτυπημένη σε σαντιγί

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ ΣΠΙΤΙΚΟΣ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 160 γρ ταχίνι
- 170 γρ μέλι
- 50 γρ αμύγδαλα
- λίγο σουσάμι (προαιρετικό)
- λίγο εκχύλισμα φυσικής βανίλιας
- 10 κ σ νερό

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΡΟΛΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
- φέτα
- ροκφόρ
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- κοκκινοπίπερο καυτερό
- 1 κουταλιά μαγιονέζα
- λάδι
- γάλα αδυάλυτο


ΚΑΝΕΛΛΟΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ



από την Vassilikh Nomikou

Υλικά

- 1 πακέτο κανελόνια
- 500 γραμμάρια χυμό ντομάτας
- 4 κουταλιές λάδι
- τριμμένο κεφαλοτύρι
- αλάτι
- πιπέρι

Για την γέμιση

- 1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 250 γραμμάρια φέτα
- 500 γραμμάρια σπανάκι χοντροκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 με 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ανθότυρο αν θέλουμε αντικαθιστώντας την μισή φέτα
- μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη


Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ



από τον Ιωάννη και Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 4 φύλλα χωριάτικο φύλλο Ζαγορίσιο
- κιμάς για μακαρόνια από την προηγουμένη
- κύμινο
- 4 ποτήρια ζωμό κότας
- γιαούρτι στραγγιστό
- σκόρδο λιωμένο
- σουμάκ
- φρέσκο βούτυρο


ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κούπα ηλιέλαιο
-1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα πορτοκάλι χυμό
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιά σόδα
- 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
- 1/2 κούπα σταφίδες ξανθιές
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- σουσάμι


Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΆΣΤΡΑ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

 Yλικά
- κρέας μοσχάρι χτένι σε φέτες
- μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε  λεπτές φέτες
- ρίγανη
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- πιπέρι κόκκους από διάφορα πιπέρια

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΛΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 5 φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 κύβος κότας
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι


ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ


από τον Μίλτο Σουλιώτη

YΛIKA 
- 700 γρ. χοιρινό (σπάλα- ελιά ανάμικτα)
- 250 γρ χοιρινή πανσέτα
- 50 γρ λαρδί
- 18 γρ αλάτι
- 2,5 γρ μαύρο πιπέρι τριμμένο
- 4 γρ αγριοκύμινο σπασμένο
- 0,5 γρ κανέλα
- 50 ml ξύδι
-75 ml νερό πολύ παγωμένο (από 0 έως και +2 )
- έντερα χοιρινά 1 με 1,5 μέτρα

ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΧΟΡΤΑ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- αρνάκι η κατσίκι σπάλα η μπούτι σε μερίδες
- 3 μαρούλια χοντροκομμένα
- διάφορα χόρτα άγρια χοντροκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 5 με 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- άνιθο
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- λεμόνι κατά βούληση
- κόρν φλάουρ


Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΕΛΙΩΤΕΣ



 από την Καλλιόπη

Υλικά
- 1 χούφτα αλεύρι φαρίνα
- 1  κιλό αλεύρι σκληρό (χωριάτικο)
- 1 ½ ποτήρι φυστικέλαιο
- 3 κουταλιές βούτυρο ανάλατο (spry)
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- ½ λίτρο χυμό πορτοκάλι (όσο σηκώσει)
- σουσάμι για την επικάλυψη
Για την γέμιση
- ελιές χωρίς κουκούτσι
- λίγη κανέλα
- 1 κρεμμύδι  τριμμένο
- δυόσμος φρέσκος

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΤΡΙΠΑΡΚΑΛ




από τους Ιωάννης Τριφύλλης - Γιάννα Παρασχοπούλου και Stelios Kalaitzidis

Υλικά

- 10 κιλά κιμά χοιρινό χοντροκομμένο
- 2 και 1/2 κιλά πράσα ψιλοκομμένα
- 150 γραμμάρια αλάτι
- 18 γραμμάρια πιπέρι καυτερό
- 50 γραμμάρια πιπέρι κόκκινο γλυκό
- μια χούφτα ρίγανη
- έντερα 


ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΠΑΜΑ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- 1 μέτριο κουνουπίδι σε φουντίτσες και τα τρυφερά φύλλα
- 2 με 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 με 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 πράσα
- καρότα σε ροδέλες
- 1 κουτί κονκασέ
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- χυμό από 1 λεμόνι
- πάπρικα γλυκιά η καυτερή


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΚΡΑΣΑΤΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
- λάχανο ψιλοκομμένο 
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- λάδι 
- λίγο βούτυρο
- 1/2 ποτήρι κρασί
- κύβος κότας
- αλάτι
-πιπέρι


Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΚΕΙΚ ΑΝΑΝΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κονσέρβα ανανά
- 2 αυγά
- 4 κουταλιές στέβια
- 1 βανίλια
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλίτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα



ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά

- ρεβύθια
- 1 κούπα ρύζι
- κουρκουμά
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά η καυτερή


ΣΑΛΑΤΑ ΑΝΑΜΙΚΤΗ ΜΕ ΣΩΣ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑΣ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

σαλάτα πολιτικη
- καλαμπόκι κονσέρβας
- ντομάτα κομμένη σε κύβους
- αγγουράκια τουρσί σε ψιλοκομμένες φέτες
- κάπαρη
- τυρί του τόστ κομμένο σε λωρίδες

Για την σώς 

- λάδι
- μουστάρδα
- 1 με 2 κουταλάκια μαγιονέζα για να γίνει πιο πηχτή 


ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΦΡΑΝΚΟΥΡΤΗΣ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 πακέτο λουκάνικα Φρανκφούρτης
- κρεμμυδάκια στιφάδου
- πιπέρι
- ρίγανη
- κύμινο
- λίγη καπνιστή πάπρικα
- κόκκους πιπεριών
- 1 δαφνόφυλλο
- 2 μπαχάρια
- λάδι
- 1/2 ποτήρι ξύδι
- 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
- ελάχιστη στέβια