Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- μοσχάρι για κατσαρόλα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 3 κουτιά μανιτάρια ολόκληρα
- λάδι
- αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- διάφορα πιπέρια σε κόκκους
- ρίγανη
- 1 ποτήρι κρασί λευκό 
- 1 κουταλάκι μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπα ξύδι


ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 3 με 4 πατάτες μέτριες
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
- 5 φέτες μπέϊκον κομμένο σε λωρίδες
- άνιθος
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κουταλάκι πάπρικα
- θυμάρι
- λάδι
- 1 λίτρο νερό ζεστό
- 1 κύβος μοσχαριού
- γιαούρτι σακούλας για το σερβίρισμα



Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΤΑΒΑΣ




από την Stalo Theophanous

Υλικά 
- 1 κιλό χοιρινό κρέας σε κομμάτια
- 2 ξερά κρεμμύδια
- ελαιόλαδο
- πάστα ντομάτας
- αλάτι
- πιπέρι
- κανέλα
- δαφνόφυλλα

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

ΜΠΙΣΚΟΤΑ


από την Panayiota Theofanous

Υλικά
- 1 πακέτο βούτυρο ανάλατο
- 2 κ σ φυτικό βούτυρο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 αυγά
- 3 φλιτ αλεύρι
- 1 ½ φλιτ κορν φλάουερ
- 2 κ γ μπέικιν – πάουντερ
 - λίγη βανίλια
- 1 φλιτ φουντούκια καβουρδισμένα και αλεσμένα

ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ





από την Χρυστάλλα Θεοφάνους

 Υλικά
- 10 μεγάλες κρέπες
- σπανάκι
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- μαϊντανό
- λίγη κανέλα
- φέτα
- 2 αυγά
- λάδι
- κρέμα γάλακτος

ΔΑΚΤΥΛΑ ΚΥΡΙΩΝ


από την Eleni Xenophontos

Υλικά
Για τη ζύμη
- 6 ποτήρια αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ¼ ποτηριού νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 3 ποτήρια αμύγδαλα λεπτοαλεσμένα
- 6 κ σ ζάχαρη
- 1 ½ με 2  κ γ κανέλα
- 8-10 κς ροδόσταγμα
Για το σιρόπι
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
-3-4 κομμάτια κανέλα
- 6-8 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 4 κ σ ροδόσταγμα
- λάδι για το τηγάνισμα

ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κονσέρβα καλαμπόκι
- αγγουράκια τουρσί
- κάπαρη
- ντομάτα λιαστή κομμένη στα δύο
- άνιθος
- λάδι
- κρέμα μπαλσάμικο
- λίγο μέλι


ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- κασέρι σε λεπτές φετούλες
-ζύμη για πίτες με μαγιά και αυγό
- αυγό
- σουσάμι


ΣΑΛΑΤΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 πατάτα κομμένη σε κύβους μικρούς
- 2 με 3 καρότα κομμένα σε κύβους
- αγγουράκια τουρσί κομμένα σε κύβους
- κάπαρη
- 4 φέτες καπνιστό χοιρινό ψιλοκομμένο
- 4 φέτες τυρί του τοστ ψιλοκομμένο
-  μαγιονέζα
- κέτσαπ
- πάπρικα
- μερικές σταγόνες ξύδι όταν ετοιμάζουμε την σάλτσα


Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

ΚΛΕΦΤΙΚΟ



από την Καλλιόπη

Υλικά
- αρνί κομμένο σε μερίδες
- δάφνη
- πιπέρι
- κανέλα
- αλάτι
- νερό

ΚΟΥΝΕΛΙ ΑΝΤΙΝΑΧΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ



από την Καλλιόπη

Υλικά
- κουνέλι
-  πατάτες
-  κρεμμύδι
-  κόλιανδρο
-  ξύδι
-  πάστα  ντομάτας

ΓΕΜΙΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ





από την Καλλιόπη

Υλικά
 - συκωτάκια  κοτόπουλου
- ρύζι
- χαμ
- μπέικον
- καρύδια
- μαϊντανό
- αλατοπίπερο
- κανέλα
- πάστα ντομάτας
- κρέμα γάλακτος
- 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
- ¼ κιμά

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΆΛΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- χοιρινό μπούτι 2 κιλά
- λάδι
- 2 σφηνάκια κονιάκ 
- χυμός από ένα πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 4 γαρύφαλλα
- λίγη ζάχαρη να πασπαλίσουμε την επιφάνεια του κρέατος
- 4 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκους πιπεριών
- ρίγανη 
- θυμάρι
- καρίνο


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ



από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- κοτόπουλο
γέμιση για κοτόπουλο και γαλοπουλα
- πατάτες
- καρίνο
- 2 φέτες μπέϊκον
- ρίγανη
- σκόρδο
- λάδι
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- χυμό από 2 λεμόνια
- ζωμό από το κοτόπουλο
- μουστάρδα


ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1/2 του κιλού κιμά μοσχαρίσιο
- 13 με 15 κάστανα
- σταφίδες μαύρες
- σταφίδες ξανθές
- κουκουνάρι
- 3 αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
- 5 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι χοντροκομμένα
- καρύδια ψιλοκομμένα
- καρίνο
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκους από  διάφορα πιπέρια
- πάπρικα γλυκιά
- ρύζι 1 1/2 φλιτζανάκι του καφέ
- 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- λάδι αρκετό
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 ποτηράκια κρασί λευκό
- λίγη ρίγανη
- θυμάρι
- λίγη κανέλα


Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 200 γρ αμύγδαλα καθαρισμένα, ανάλατα
- 40 γρ Grand Marnier ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας
- 150 γρ ζάχαρη άχνη
- 2 φακελάκια κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
- χαρτάκια
- άχνη για το πασπάλισμα

ΣΑΡΛΟΤΤΑ



από την Eleni Xenophontos

Υλικά
Για την κρέμα
- 1 ½ λίτρα γάλα
- 11 κ σ νισεστέ
- 5 κ σ ζάχαρη
- 7 κ σ κόρν φλάουερ
- ροδόσταγμα
- 1 κ σ γεμάτη βούτυρο
- 1 βανίλια
- ξύσμα από περγαμόντο ή νεράντζι
Για την βάση του γλυκού
- 1 παντεσπάνι σκέτο ή σοκολάτας, η φέτες του κέικ
- λίγο σιρόπι από τα γλυκά μαζί με λίγο ροδόσταγμα
Για το στόλισμα
- διάφορα γλυκά του κουταλιού
 - αμύγδαλα ασπρισμένα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


από την Καλλιόπη

Υλικά
- 350 γρ φυτικό βούτυρο
- 1 ποτήρι άχνη
- 1 βανίλια
- λίγο ροδόσταγμα
- 1 κρόκο αυγού
- ½ ποτήρι αμύγδαλα κοπανισμένα και ασπρισμένα
- 3 κ γ μπέικιν-πάουντερ
- φαρίνα όσο χρειαστεί
- άχνη για το πασπάλισμα

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ


από την  Καλλιόπη

 Υλικά
- 350 γρ φυτικό βούτυρο
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 κ.γ. μπέικιν-πάουντερ
- ½  κ.γ. σόδα
- ½  φλιτζάνι του καφέ νερό
- ½ φλιτζάνι του  καφέ ροδόσταγμα
- 3 αυγά
- αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά (για 90-100 κομμάτια περίπου)
Για τη ζύμη
- 3 κούπες ελαιόλαδο (ή 1 ½  ελαιόλαδο και  1 ½  σπορέλαιο)
- 8- 9 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
- 1 ½  κούπα καστανή ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 3 κούπες μέλι
- φλούδα από ένα πορτοκάλι
(Το σιρόπι θα σας φανεί λίγο, αλλά, πιστέψτε με είναι μια χαρά αρκετό)
Για το γαρνίρισμα
- 1 κούπα τριμμένα καρύδια

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά (για 100 μικρά κομμάτια περίπου)
- ½  κιλό βούτυρο
- ½  κιλό μαργαρίνη
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη
- -4 βανίλιες
- 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
- 1500 με 1600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κούπα αμύγδαλα χωρίς φλούδα (προαιρετικά)
   (Εγώ έβαλα φιλέ αμυγδάλου)
- 2 κούπες άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΒΑΦΛΕΣ



από την Effie Tsitsika

Υλικά

- 2 κούπες αλεύρι
- 2 αυγά
- 1 και 3/4 κούπας γάλα
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 4 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
- 1/4 του γλυκού αλάτι


Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΠΡΑΣΣΑ




από τον Fotis Kalogiannis

Υλικά


- 1 φύλλο ζύμης για τάρτες ή κουρού
- 3 μέτρια πράσα
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 150 γραμμάρια  μπέικον
- 200,ml κρέμα γάλακτος
- λίγο κρασί η κονιάκ
- 2 αυγά
- 200 γραμμάρια  διάφορα  τυριά

ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΥΣΤΑΡΔΟΡΙΓΑΝΑΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ


από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
- μπουτάκια η στήθος κοτόπουλου μπουκιές
-1 κρεμμύδι στο μουλτι
-2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 ποτηράκι κρασί
-2 κσ μουστάρδα
-λάδι
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΚΥΔΩΝΙ ΜΕ ΡΟΔΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ






από τον Σταμάτη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 κιλό καθαρό κυδώνι
- 1  μπουκάλι (600 ml) χυμό ρόδι
- 4 με 5 κουταλιές στέβια
- 1/2 κουταλάκι κάρδαμο σκόνη
- νερό ελάχιστο  αν χρειαστεί.



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 400 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 4  με 5 κουταλιές στέβια
- 5 με 6 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ πικραμύγδαλο
- 100 με 120 γραμμάρια αμύγδαλα 
- 1 βανίλια
- ζάχαρη άχνη


Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ Η ΤΟΡΤΙΓΙΑ


από την  Anthoula Boutselis

Υλικά
- μαγιονέζα
- 2 κρόκους από βρασμένα αυγά
- πίκλες πιπεριές Φλωρίνης
- ζαμπόν
- αραβικές πίτες ή τορτίγιες

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ



απο τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

-1 κιλό μοσχάρι 
- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
- κόκκους από διάφορα πιπέρια
- 1 φύλλο δάφνη
- μπόλικο λάδι
- 3 μπαχάρια
- 1 ξυλάκι κανέλα 
- λίγο γαρύφαλλο
- καρίνο
- πάπρικά
- λίγη ζάχαρη
- 1 κουτί ντοματάκια 
- χυμός από ντοματα
- 2 φλιτζανάκια ξύδι
- 1 ποτηράκι κρασί


ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ



από την Effie Tsitsika

Υλικά

- κουνουπίδι
- μπρόκολο
- μανιτάρια
- πιπεριές
- κεφαλογραβιέρα
- γραβιέρα
- μπεικον
- κρέμα γάλακτος
- λίγο γάλα
- αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι


ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ


από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
- θυμάρι
- κόκκους πιπεριών
- λίγη ζάχαρη
- καρίνο
- λάδι
- αλάτι
- 1 φλιτζανάκι ξύδι
- μαϊντανός ψιλοκομμένος

ΠΤΥΧΑΡΙΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 2 με 3 φύλλα χωριάτικα έτοιμα που μας είχαν μείνει
- 2 με 3 κουταλιές στέβια
- κανέλα
- μέλι
- λάδι
- λίγο γάλα


Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ


από την  Vassiliki Nomikou

Υλικά
- 5 κ σ λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 4-5 πολύχρωμες πιπεριές μακρόστενα κομμάτια [εγώ βάζω και 2-3 καυτερές]
- ½  ποτήρι άσπρο κρασί
- 400 γρ. περίπου τριμμένη ντομάτα η κονκασε
- αλάτι
- πιπέρι
- μαϊντανό
- 1 η 2 κονσέρβες τόνου σε νερό.
- 1 πακέτο σπαγγέτι

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


 από την Alterego Konstantina

Υλικά
 - ξερά φασόλια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- σόδα (αν δεν είναι βραστερά τα φασόλια)
- 3 ντομάτες περασμένες απ το μούλτι
- ½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- μπούκοβο

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ


από  την Eleni Xenophontos

Υλικά
- ψάρια : τσιπούρες φιλέτο,  γαρίδες, η όποιο άλλο λιπαρό ψάρι θέλουμε
- ¾ ποτηριού ρύζι γλασέ
- 2-3 πατάτες σε κύβους
- 1 καρότο σε μικρά κομματάκια
- σέλινο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ γλ κρασί λευκό
- 2-3 κ σ χυμό ντομάτας
- πιπερόριζα
- ζωμό λαχανικών
- 1 κ γλ κάρυ
- ελαιόλαδο
- ½ κ γλ εστραγκόν
-  χυμό λεμονιού