Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 800 γρ αλεύρι 
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά η 40 γρ φρέσκια
-  1 κ. σούπας αλάτι
 - λίγο λάδι
- χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Σε 1 κούπα λιώνουμε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 



Ρίχνουμε και την λιωμένη μαγιά. 



Προσθέτουμε λίγο λάδι 



και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό και   ζυμώνουμε ελαφρά. Μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. 


Ούτε 3 λεπτά δεν θα μας πάρει.!!!
Βάζουμε από πάνω είτε μεμβράνη είτε κλείνουμε με το καπάκι του μπολ και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα περίπου.
Αφού περάσει η ώρα και φουσκώσει 



βγάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ελαφρά. 



Παίρνουμε τις άκρες από το ψωμί και τις ζυμώνουμε προς το κέντρο.
Βάζουμε 1 λαδόκολλα στο μπολ



 και τοποθετούμε εκεί το ψωμί μας και το σκεπάζουμε πάλι.



Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε την κουζίνα μας με την γάστρα μαζί στους 180-200 0
Μόλις κάψει καλά βγάζουμε την γάστρα τοποθετούμε το ψωμί  με την λαδόκολλα μαζί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά. 



Προς το τέλος βγάζουμε το ψωμί και το ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά στη σχάρα, για να φύγει κάθε υγρασία και να γίνει τραγανό.
Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου