Τρίτη 31 Μαρτίου 2015
ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
από την Eleni Margel Lou
Υλικά
- 1/2 κιλού μαύρους γίγαντες Πρεσπών (που έχουμε αφήσει από το βράδυ να φουσκώσουν σε νερό με μια κουταλιά αλάτι).
- καρότα κομμένα σε ροδέλες
- μαϊντανός μπόλικος
- πελτές η φρέσκια ντομάτα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Υλικά
- 1/2 κιλού μαύρους γίγαντες Πρεσπών (που έχουμε αφήσει από το βράδυ να φουσκώσουν σε νερό με μια κουταλιά αλάτι).
- καρότα κομμένα σε ροδέλες
- μαϊντανός μπόλικος
- πελτές η φρέσκια ντομάτα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015
ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- αλεύρι 250 γραμμάρια
- 50 γραμμάρια λάδι
- τον χυμό ενός πορτοκαλιού
- μια κουταλιά ξύδι
- μια κουταλιά ούζο
- ένα κουταλάκι σόδα
- ένα κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- μια κουταλιά ζάχαρη
- μισό κουταλάκι αλάτι
- λουκούμι κομμένο σε κοματάκια
- ψιλοκομμένο καρύδι
- ζάχαρη άχνη
- ανθόνερο
- κανέλα
Υλικά
- αλεύρι 250 γραμμάρια
- 50 γραμμάρια λάδι
- τον χυμό ενός πορτοκαλιού
- μια κουταλιά ξύδι
- μια κουταλιά ούζο
- ένα κουταλάκι σόδα
- ένα κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- μια κουταλιά ζάχαρη
- μισό κουταλάκι αλάτι
- λουκούμι κομμένο σε κοματάκια
- ψιλοκομμένο καρύδι
- ζάχαρη άχνη
- ανθόνερο
- κανέλα
ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- αλεύρι 250 γραμμάρια
- 50 γραμμάρια λάδι
- τον χυμό ενός πορτοκαλιού
- μια κουταλιά ξύδι
- μια κουταλιά ούζο
- ένα κουταλάκι σόδα
- ένα κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- μια κουταλιά ζάχαρη
- μισό κουταλάκι αλάτι
- μαρμελάδα της αρεσκείας μας.(έβαλα εσπεριδοειδών)
- ψιλοκομμένο καρύδι
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Υλικά
- αλεύρι 250 γραμμάρια
- 50 γραμμάρια λάδι
- τον χυμό ενός πορτοκαλιού
- μια κουταλιά ξύδι
- μια κουταλιά ούζο
- ένα κουταλάκι σόδα
- ένα κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- μια κουταλιά ζάχαρη
- μισό κουταλάκι αλάτι
- μαρμελάδα της αρεσκείας μας.(έβαλα εσπεριδοειδών)
- ψιλοκομμένο καρύδι
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
ΚΡΥΑ ΣΑΛΑΤΑ ΡΑΒΙΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- ραβιόλια
- ντομάτα κομμένη σε κύβους(αφαιρούμε τα σπόρια και τα υγρά της)
-.κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους
- λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- ελιές ψιλοκομμένες
- κάπαρη
- φέτα θρυμματισμένη
- παντζάρια βραστά κομμένα σε κύβους
- αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
- άνηθος ψιλοκομμένος
- γιαούρτι
- μουστάρδα
- 1 κουταλιά μέλι
-πιπέρι
Κυριακή 29 Μαρτίου 2015
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ
Υλικά
- ½ κιλό φύλο κρούστας
- 250 γραμ. βούτυρο Κέρκυρας
- 700 γραμ αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- κανέλλα
- 1-2 κουταλιές φρουκτόζη
Σιρόπι
- 2 ποτήρια νερό(αν και χρειάζεται λίγο περισσότερο)
- 3 ξύλα κανέλας
- 1 ½ ποτήρι φρουκτόζη
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- Φλούδα λεμονιού
ΡΕΒΙΘΟΣΑΛΑΤΑ
από την Tasia Liatou
Υλικά
- 250 γρμ ρεβίθια
- 2 κρεμμύδια ξερά
ψιλοκομμένα
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
ψημένες και κομμένες σε μπαστουνάκια
- 4 κ.σ μαϊντανό
ψιλοκομμένο για το ντρεσινγκ
- 1/3 φ.τ. λάδι 3 κ.σ. ξύδι
μπαλσάμικο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. φρέσκο
δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1
πορτοκάλι
Σάββατο 28 Μαρτίου 2015
ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
από την ΕΛΕΝΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζάνια
σιμιγδάλι χοντρό
- 1 1/4 ζάχαρη
- 1 κουτ γλυκού baking powder
- 1 κουτ γλυκού baking powder
- τριμμένη μαστίχα Χίου
- 1 1/2 φλυτζάνι γιαούρτι
- 1 κουτ γλυκού σόδα .
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 1/4 νερό
- 2 κουτ σούπας λεμόνι
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015
ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ
Υλικά
- 2 αυγά χωριάτικα
- 150 γρ άχνη
ζάχαρη
- 200 γρ βούτυρο
αγελάδας
- 100 γρ σιμιγδάλι
ψιλό
- 200 γρ αλεύρι
φαρίνα
- 2 κουταλάκια του
γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα 1 λεμονιού
Σιρόπι
- 2 φλιτζάνια
τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- ½ λεμόνι
- 1 κουταλιά
σούπας βιτάμ
- αμύγδαλα ή
φουντούκια
- μαστίχα
(προαιρετική)
ΚΡΑΣΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
από την Maria Kaparaki
Υλικά
- 1/2 ποτήρι νερού κρασί (άσπρο, ροζέ ή κόκκινο)
- 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι νερού μείγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου
- ελάχιστο αλάτι
- 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα τριμμένη
- ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κουταλιά σούπας σουσάμι
- 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά
- 1/2 ποτήρι νερού κρασί (άσπρο, ροζέ ή κόκκινο)
- 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι νερού μείγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου
- ελάχιστο αλάτι
- 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα τριμμένη
- ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κουταλιά σούπας σουσάμι
- 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015
ΓΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΦΥΛΛΟ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε μπουκιές
- καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- πιπεριές κομμένες λεπτές
- πατάτα κομμένη σε κύβους
- μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- λάδι
- σκόρδο ψιλοκομμένο
- καρίνο για το κοτόπουλο
- ρίγανη
- αλάτι
- τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- φύλλο χωριάτικο
Υλικά
- φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε μπουκιές
- καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- πιπεριές κομμένες λεπτές
- πατάτα κομμένη σε κύβους
- μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- λάδι
- σκόρδο ψιλοκομμένο
- καρίνο για το κοτόπουλο
- ρίγανη
- αλάτι
- τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- φύλλο χωριάτικο
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟ
από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- αλεύρι μισό κιλό
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ξύδι
- 4 κουταλιές λάδι
- 1 φακελάκι μαγιά
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 ml χλιαρό νερό
- 3 κουταλιές γάλα
Τρίτη 24 Μαρτίου 2015
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
από την Mary Anastasopoulou
Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο η άλλο λάδι της αρεσκείας
σας
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 ½ φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
- ½ φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
- ½ φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- ½ φλ. τσαγιού κονιάκ
- κανέλα και γαρύφαλλο
- 4 φλ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
- 3 κουτ. γλ. μπεικιν
- ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλ. Σόδα
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 ½ φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
- ½ φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
- ½ φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- ½ φλ. τσαγιού κονιάκ
- κανέλα και γαρύφαλλο
- 4 φλ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
- 3 κουτ. γλ. μπεικιν
- ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλ. Σόδα