Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 6 αγκινάρες
- 2 καρότα
- 1 πατάτα κομμένη σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
- άνηθος ψιλοκομμένος
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 αυγό
- λεμόνι
- 4-5 μικρά μανιτάρια

ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

από την Eleni Margel Lou

Υλικά

- 1/2 κιλού μαύρους γίγαντες Πρεσπών (που έχουμε αφήσει από το βράδυ να φουσκώσουν σε νερό με μια κουταλιά αλάτι).
- καρότα κομμένα σε ροδέλες
- μαϊντανός μπόλικος
- πελτές η φρέσκια ντομάτα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- αλεύρι 250 γραμμάρια
- 50 γραμμάρια λάδι
- τον χυμό ενός πορτοκαλιού
- μια κουταλιά ξύδι
- μια κουταλιά ούζο
- ένα κουταλάκι σόδα
- ένα κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- μια κουταλιά ζάχαρη
- μισό κουταλάκι αλάτι
- λουκούμι κομμένο σε κοματάκια
- ψιλοκομμένο καρύδι
- ζάχαρη άχνη
- ανθόνερο
- κανέλα


ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- αλεύρι 250 γραμμάρια
- 50 γραμμάρια λάδι
- τον χυμό ενός πορτοκαλιού
- μια κουταλιά ξύδι
- μια κουταλιά ούζο
- ένα κουταλάκι σόδα
- ένα κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- μια κουταλιά ζάχαρη
- μισό κουταλάκι αλάτι
- μαρμελάδα της αρεσκείας μας.(έβαλα εσπεριδοειδών)
- ψιλοκομμένο καρύδι
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα

ΚΡΥΑ ΣΑΛΑΤΑ ΡΑΒΙΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ραβιόλια
- ντομάτα κομμένη σε κύβους(αφαιρούμε τα σπόρια και τα υγρά της)
-.κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους
- λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- ελιές ψιλοκομμένες
- κάπαρη
- φέτα θρυμματισμένη
- παντζάρια βραστά κομμένα σε κύβους
- αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
- άνηθος ψιλοκομμένος 
- γιαούρτι 
- μουστάρδα
- 1 κουταλιά μέλι
-πιπέρι 

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

 Υλικά
- ½ κιλό φύλο κρούστας
- 250 γραμ. βούτυρο Κέρκυρας
- 700 γραμ αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- κανέλλα
- 1-2 κουταλιές φρουκτόζη
Σιρόπι
- 2 ποτήρια νερό(αν και χρειάζεται λίγο περισσότερο)
- 3 ξύλα κανέλας
- 1 ½ ποτήρι φρουκτόζη
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- Φλούδα λεμονιού

ΡΕΒΙΘΟΣΑΛΑΤΑ


από την  Tasia Liatou

Υλικά
- 250 γρμ ρεβίθια
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 3 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και κομμένες σε μπαστουνάκια
- 4 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο για το ντρεσινγκ
- 1/3 φ.τ. λάδι 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
-  ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΜΩΣΑΙΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη (συνταγή της Μαρίας Μάνου )

Υλικά

- 2 πακέτα πτί μπέρ Παπαδοπούλου
- 200 γραμμάρια γάλα
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- μισό πακέτο βιτάμ
- μια βανίλια
- κονιάκ η άλλο λικέρ της αρεσκείας μας
- 50 γραμμάρια κακάο 

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ

από την Βασιλική Σούμπαση-Μανουηλίδου

 Υλικά
- Φύλλα κρούστας
- Φρέσκο βούτυρο
- Σπορέλαιο
- 1 φλιτ. νερό
- 1 φλιτ. ζάχαρη
- ½ φλιτ. μέλι

ΚΙΟΥΝΕΦΕ

από την  Βασιλική Σούμπαση-Μανουηλίδου

 Υλικά
-  κανταΐφι
-  φρέσκο βούτυρο
-  ανθότυρο  ή φρέσκο ανάλατο τυρί
-  σιρόπι (1 ποτήρι νερό και 1 ποτήρι ζάχαρη)

ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΑΛΟΥΜΙ


από τη Γιάννα Παρασχοπούλου


Υλικά
-  10 κιλά γάλα πρόβειο με αίγιο ανάμεικτο
-  υγρή πυτιά
-  αλάτι χοντρό
 -  Ξερός δυόσμος

ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ



Υλικά
 -  2 1/2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
-  1 1/4 ζάχαρη
-   1 κουτ γλυκού baking powder
-  τριμμένη μαστίχα Χίου
-  1 1/2 φλυτζάνι γιαούρτι
-   1 κουτ γλυκού σόδα .
Για το σιρόπι
-   2 κούπες ζάχαρη
-   1 1/4 νερό
-   2 κουτ σούπας λεμόνι

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

από την Μαρία Κοσμοπούλου

Υλικά
-   2 ½   κιλά αλεύρι Robin Hood
-  500 γρ βούτυρο φυτίνη  
-  700 γρ ζάχαρη
-  9 αυγά
-  1 ½ ποτήρι γάλα
-  ½ καλούπι μαγιά νωπή
-  μαστίχα
-   1 φακελάκι μαχλέπι

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ

από την  Nonna Almani
Υλικά ζύμης
-  1 νεροπότηρο χλιαρό νερό 
-  ½  φακελάκι ξερή μαγιά
-  ½  κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-  λίγο αλάτι
-  2 κ.σ. ελαιόλαδο 
-  ½ κιλό  περίπου  αλεύρι
Υλικά γέμισης
-   κανέλα
-  ταχίνι με μέλι
-  σουσάμι

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ

 από την Nonna Almani
Υλικά
-  2 αυγά χωριάτικα
-  150 γρ άχνη ζάχαρη
-  200 γρ βούτυρο αγελάδας
-  100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
-  200 γρ αλεύρι φαρίνα
-  2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-  ξύσμα 1 λεμονιού
Σιρόπι
-  2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
-  3 φλιτζάνια νερό
-  ½ λεμόνι
-  1 κουταλιά σούπας βιτάμ
-  αμύγδαλα ή φουντούκια
-  μαστίχα (προαιρετική)

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

από την Eleni Margel Lou
 Υλικά

-  ½  κιλά σπαράγγια κομμένα και καθαρισμένα
-  ½  κιλό πατάτες
-  2-3 καρότα κομμένα
-  1 κρεμμύδια κομμένο
-  1 κουταλιά βούτυρο η μαργαρίνη
-  σπιτικά κρουτόν με σκόρδο.

ΚΡΑΣΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

από την Maria Kaparaki

 Υλικά

- 1/2 ποτήρι νερού κρασί (άσπρο, ροζέ ή κόκκινο)
- 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι νερού μείγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου
- ελάχιστο αλάτι
- 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα τριμμένη
- ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κουταλιά σούπας σουσάμι
- 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα

- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- μπακαλιάρος καθαρισμένος και ξαρμυρισμένος
- αλεύρι
- μπύρα

ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ

από την   Βασιλική Σούμπαση- Μανουηλίδου
 
Υλικά
-  1 Βιτάμ πλακέ
-  2 φλιτζάνια ζάχαρη
-  3 κουταλιές κακάο
-  1 βανίλια
-  1 ποτήρι νερό
-  100 γρ. κουβερτούρα
-  1 ½  φλιτζάνι αλεύρι
-  4 αυγά 
-  ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια.
-  1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ.

ΓΑΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

από τον Μίλτο Σουλιώτη

Υλικά
-  1 κιλό γαύρο
-  1 ματσάκι κρεμμύδια 
-  1 ματσάκι άνηθο
-  1 κούπα αλεύρι
αλάτι
-  ηλιέλαιο

ΓΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΦΥΛΛΟ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε μπουκιές
- καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- πιπεριές κομμένες λεπτές
- πατάτα κομμένη σε κύβους
- μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- λάδι
- σκόρδο ψιλοκομμένο
- καρίνο για το κοτόπουλο
- ρίγανη
- αλάτι
- τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- φύλλο χωριάτικο

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟ


από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- αλεύρι μισό κιλό
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ξύδι
- 4 κουταλιές λάδι
- 1 φακελάκι μαγιά
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 ml χλιαρό νερό
- 3 κουταλιές γάλα

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ

από την Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 3 πατάτες 
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- λάδι
- ξύδι μια με δυο κουταλιές
- αλάτι
- πιπέρι λευκό

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- καρύδια μια κούπα
- 3 σκελίδες  σκόρδο
- νερό μισή κούπα
- λάδι 4-5 κουταλιές
- ξύδι μια κουταλιά
- αλάτι
- πιπέρι

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ακτινίδια 2 κιλά καθαρισμένα
- ζάχαρη 1,5 κιλά 
- 3 λεμόνια
- 1 και μισό φλιτζάνι νερό
- αρμπαρόριζα


ΚΟΥΣΚΟΥΣΑΚΙ ΣΑΛΑΤΑ

από την Anatoly Fotiadou

Υλικά
-  κους κους
-  αγγουράκι τουρσί
-  ντομάτα 
-  φρέσκα κρεμμυδάκια
-  πράσινη πιπεριά
Για την σος
-  λάδι
-  λεμόνι
-  μουστάρδα
-  άνηθος

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

από τον Stelios Kalaitzidis

Yλικά
- 500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
- 200 γρ. ζαμπόν βραστό, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο
- 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 4 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά


-λάχανο ψιλοκομμένο
-καρότο ξυσμένο
-πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης ψιλοκομμένη
-πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
-αλάτι μπόλικο
-πιπέρι
-ξύδι
-νερό
-σέλινο ψιλοκομμένο 

-σκόρδο ψιλοκομμένο

ΣΟΥΦΛΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ

από την Ελένη Κοσμοπούλου

Υλικά

- κουνουπίδι βραστό που έχει μείνει.
- τυρί γκούντα τριμμένο
- ροκφόρ λίγο σε ποσότητα
- κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
Αν δεν υπάρχει κρέμα γάλακτος τότε μπορούμε να βάλουμε γάλα και βούτυρο.

ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό
- ανθότυρο η φέτα λιωμένη
- πιπέρι
- σουσάμι
- μαυροκούκι

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ


από τον Μίλτο Σουλιώτη

Υλικά
-  κατσικάκι
-  χορταρικά  (μαρούλι, πράσο, άνηθο, αγκινάρα, σπαράγγια, λάπαθα, κρεμμύδια φρέσκα ,λάχανο, λαχανίδες...)
-  αλάτι
-  πιπέρι
-  λάδι
-  4 κουταλιές γιαούρτη

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

από την   Mary Anastasopoulou
 Υλικά
-  1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο η άλλο λάδι της αρεσκείας σας
-  1 ½  φλ. τσαγιού ζάχαρη
-  1 ½  φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
-  ½  φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
-  ½  φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
-  2 φλ. τσαγιού νερό
-  ½  φλ. τσαγιού κονιάκ
-  κανέλα και γαρύφαλλο 
-  4 φλ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
-  3 κουτ. γλ. μπεικιν
-  ξύσμα λεμονιού
-  1 κουτ. γλ. Σόδα

ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ


από τη Τζένη Λάγαρη

Yλικά
- Βούτυρο 250 γρ. λιωμένο
- Αυγά 4
- Αλεύρι φαρίνα 1/2 κιλό
- Ζάχαρη 400 γρ.
- Κανέλα 1 κοφτή κουταλιά σούπας
- Μήλα 2 καθαρισμένα
- Γάλα 1 ποτήρι νερού χλιαρό
- Πορτοκάλι 1 το ξύσμα και τον χυμό του
- Βανίλια 1

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ

από την Εύη Νικολαϊδου

Υλικά

- 1 πακετάκι σφολιατάκια στρογγυλά
- 250 γραμμάρια ανθότυρο
- 3 κουταλιές μέλι
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 1 αυγό
- κανέλα
- μαστίχα κοπανισμένη