Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΝΕΡΑΤΖΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 15 νεράτζια
- 800-1000 γραμμάρια φρουκτόζη ανάλογα με τα γούστα προτίμισης
- 2 λίτρα νερό και λίγο ακόμα ανάλογα αν χρειαστεί
- ένα φλιτζανάκι του καφέ λικέρ κουμ κουάτ



Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα νεράτζια.
Ξύνουμε ελαφρώς την φλούδα στον τρίφτη.



Τα κόβουμε στην μέση και τα στύβουμε στον λεμονοστύφτη.
Φυλάμε τα κουκούτσια και τις διάφορες ίνες σε ένα μπώλ για να τα χρησιμοποιήσουμε στον βρασμό του χυμού ώστε λόγω πηκτίνης να μπορέσει να πήξει.



Καθαρίζουμε τις φλούδες που έμειναν μετά το στύψιμο από τις διάφορες ίνες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.



Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για κανένα δεκάλεπτο.
Το στραγγίζουμε και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία για 3 φορές ώστε και να μαλακώσουν οι φλούδες αλλά και να ξεπικρίσουν.



Σε μια κατσαρόλα στραγγίζουμε τον χυμό των νερατζιών και προσθέτουμε και 2 λίτρα νερό. 
Τα κουκούτσια και τις ίνες που φυλάξαμε τα βάζουμε σε τούλι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χυμό να βράσουν.
Προσωπικά βρήκα πιο εύκολο να τα ρίξω όλα μέσα στον χυμό και μετά τον βρασμό να τα σουρώσω στο σουρωτήρι.
Περνάμε τις φλούδες που βράσαμε από το μούλτι για να τα πολτοποιήσουμε.
Αφού βλέπουμε ότι έχει μειωθεί σε όγκο ο χυμός με το νερό το σουρώνουμε και ρίχνουμε τις πολτοποιημένες φλούδες.



Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε τον χυμό με τις φλούδες.
Το αφήνουμε να μείνει για μια νύχτα οπού θα διαπιστώσουμε ότι θα πήξει.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε την φρουκτόζη και ξαναβράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να δέσει.
Τότε προσθέτουμε και το λικέρ.
Σε ένα πιατάκι βγάζουμε λίγη μαρμελάδα για να κρυώσει και να δούμε αν έχει δέσει.



Την τοποθετούμε σε βάζα αποστειρωμένα και την αποθηκεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου