από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- 15 νεράτζια
- 800-1000 γραμμάρια φρουκτόζη ανάλογα με τα γούστα προτίμισης
- 2 λίτρα νερό και λίγο ακόμα ανάλογα αν χρειαστεί
- ένα φλιτζανάκι του καφέ λικέρ κουμ κουάτ
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα νεράτζια.
Ξύνουμε ελαφρώς την φλούδα στον τρίφτη.
Τα κόβουμε στην μέση και τα στύβουμε στον λεμονοστύφτη.
Φυλάμε τα κουκούτσια και τις διάφορες ίνες σε ένα μπώλ για να τα χρησιμοποιήσουμε στον βρασμό του χυμού ώστε λόγω πηκτίνης να μπορέσει να πήξει.
Καθαρίζουμε τις φλούδες που έμειναν μετά το στύψιμο από τις διάφορες ίνες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για κανένα δεκάλεπτο.
Το στραγγίζουμε και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία για 3 φορές ώστε και να μαλακώσουν οι φλούδες αλλά και να ξεπικρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα στραγγίζουμε τον χυμό των νερατζιών και προσθέτουμε και 2 λίτρα νερό.
Τα κουκούτσια και τις ίνες που φυλάξαμε τα βάζουμε σε τούλι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χυμό να βράσουν.
Προσωπικά βρήκα πιο εύκολο να τα ρίξω όλα μέσα στον χυμό και μετά τον βρασμό να τα σουρώσω στο σουρωτήρι.
Περνάμε τις φλούδες που βράσαμε από το μούλτι για να τα πολτοποιήσουμε.
Αφού βλέπουμε ότι έχει μειωθεί σε όγκο ο χυμός με το νερό το σουρώνουμε και ρίχνουμε τις πολτοποιημένες φλούδες.
Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε τον χυμό με τις φλούδες.
Το αφήνουμε να μείνει για μια νύχτα οπού θα διαπιστώσουμε ότι θα πήξει.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε την φρουκτόζη και ξαναβράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να δέσει.
Τότε προσθέτουμε και το λικέρ.
Σε ένα πιατάκι βγάζουμε λίγη μαρμελάδα για να κρυώσει και να δούμε αν έχει δέσει.
Την τοποθετούμε σε βάζα αποστειρωμένα και την αποθηκεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου