Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- ακτινίδια 2 κιλά καθαρισμένα
- ζάχαρη 1,5 κιλά 
- 3 λεμόνια
- 1 και μισό φλιτζάνι νερό
- αρμπαρόριζα



Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και τον χυμό των δύο λεμονιών.
Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και αφού τα κόψουμε στα 4 τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε 4 με 6 ώρες ώστε να σφίξουν τα ακτινίδια στο λεμόνι.



Στραγγίζουμε χωρίς να τα ξεπλένουμε.
Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε μια σειρά από τα ακτινίδια και από πάνω ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φρούτα και η ζάχαρη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να μείνει περίπου 10 με 12 ώρες μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε 5 λεπτά και το κατεβάζουμε  από την φωτιά.
Στην διάρκεια του βρασμού το ξαφρίζουμε συχνά.



Αφήνουμε το γλυκό να μείνει να ξεκουραστεί για 10 ώρες.
Το ξαναβάζουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα ώστε να δέσει το σιρόπι.



Αν τα ακτινίδια είναι σκληρά τότε τα βράζουμε λίγο ακόμα μαζί με λίγο νερό.
Όταν κοντεύουν να γίνουν προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τα φύλλα της αρμπαρόριζας.



Έχουμε αποστειρώσει τα βάζα που θα βάλουμε το γλυκό και βάζουμε το γλυκό μας μέσα.Τα σφραγίζουμε και τα βάζουμε στον φούρνο για να σφίξουν τα καπάκια με την θερμότητα για κανένα 15λεπτο.
Μπορεί να διατηρηθεί έξω η στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου