Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

ΖΥΜΗ ΕΥΚΟΛΗ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ



από την  George Mino

Υλικά


- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 1 ποτήρι χλιαρό ελαιόλαδο ( εγώ έβαλα σπορέλαιο )
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 1 φακελάκι. μαγιά ξηρή
- 4 αυγά


Εκτέλεση 


Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι κ ανοίγουμε τρύπα. 
Ρίχνουμε ένα ένα τα υλικά κ ζυμώνουμε . 
Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα χέρια μας είναι έτοιμη. 


Την αφήνουμε να ξεκουραστεί κ να φουσκώσει. 


Όταν φουσκώσει είναι έτοιμη ..
Παίρνουμε κάποια ποσότητα για το ταψί μας κ το στρωνουμε ανοίγοντας με το χέρι μέσα στο ταψί μας. Προσοχή λεπτή στρώση.( αυτό μου το τόνισε )
Έπειτα βάζουμε τα υλικά που θέλουμε για την πίτα κ ξανά κάνουμε την ίδια διαδικασία για το επάνω φύλλο της πίτας. ( εγώ το ανοιξα με πλάστη κανονικό φύλλο, είμαι γυναικα φίνα 😁😁


Μόλις τελειώσουμε την διαδικασία χτυπάμε 4 αυγά κ περιχυνουμε στην πίτα μας.
Ώρα για φούρνισμα .


Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 10 λεπτά κ ψήνουμε στους 180 βαθμούς. ( ανάλογα τον φούρνο ) 



Παρατηρήσεις

*Σε εμένα ίσως επειδή το άνοιξα φύλλο έγινε σε μισή ώρα περίπου
*την συνταγή την πήρα από μια γιαγιά της Κρήτης.Μου είπε για εμάς που δεν ξέρουμε να ανοίγουμε φύλο κ να κάνουμε πίτα 😉😉
* η ζύμη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κ για βάση πίτσας
* επίσης αν περισσέψει ζύμη μπορεί να μπει στην κατάψυξη κ να χρησιμοποιηθεί όποτε χρειαστεί
* Η συνταγή είναι με ελαιόλαδο αλλά εγώ χρησιμοποίησα (σπορέλαιο) . Το θεωρώ για ζύμη πιο ελαφρύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου