Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΦΙΡΙΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



από την Maria Georgaki

Υλικά

- 1 κιλό φιρίκια ζυγισμένα καθαρισμένα
- αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα
- 1 ξύλο κανέλας
- ζάχαρη 1 κιλό
- νερό 3 κούπες
- γαρύφαλλα 4-5
- 3 λεμόνια
- αλάτι ένα κουταλάκι



Εκτέλεση

Πλένουμε τα φιρίκια.
Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό και στίβουμε τα 2 λεμόνια και το αλάτι.
Καθαρίζουμε τα φιρίκια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τους σπόρους.
Ρίχνουμε τα καθαρισμένα φιρίκια στο νερό με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Όταν τελειώσουν τα φιρίκια από το καθάρισμα τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τα αφήνουμε για καμιά ώρα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έχουμε ξεπλύνει καλά τα φιρίκια και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση τότε χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε τα φιρίκια να μαλακώσουν.
Αυτή η διαδικασία παίρνει περίπου τα 40 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά το γλυκό και το αφήνουμε έτσι για μια μέρα.
Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα βουτώντας τα σε ζεματιστό νερό για λίγο και τα καβουρντίζουμε ελαφρώς.
Τοποθετούμε σε κάθε φιρίκι από ένα αμύγδαλο και τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στο σιρόπι.
Τότε ρίχνουμε και τα γαρύφαλλα όπως και το ξύλο κανέλας.
Τότε προσθέτουμε και τον χυμό του  λεμονιού.
Βάζουμε τότε την κατσαρόλα να ξαναπάρει μια βράση και την αφήνουμε για κανένα τέταρτο η 20λεπτο.
Κοιτάμε να έχει δέσει το σιρόπι.
Αδειάζουμε το ζεστό γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε ερμητικά αφού τα έχουμε γεμίσει με σιρόπι.
Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.

Παρατήρηση

1. Πολλοί κάνουν μερικές τρυπησιές στα φιρίκια με μια οδοντογλυφίδα πριν τα ρίξουν να πάρουν βράση
2. Άλλοι δεν γεμίζουν το φιρίκι με αμύγδαλο αλλά τα ρίχνουν μέσα στην κατσαρόλα.
3. Το νερό είναι τόσα φλιτζάνια όσο είναι και η ζάχαρη.
4. Αν το σιρόπι δεν έχει δέσει βγάζουμε τα φιρίκια και το αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να δέσει.
5. Αν έχει δέσει πολύ τότε το αραιώνουμε με λίγο νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου