Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΡΑΝΗ


από την Pinelopi Kapageridou

Yλικά
- γλυστρίδα
- κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- σκόρδα
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι
- πασκιτάν η στραγγιστό γιαούρτι  


Εκτέλεση

Ζεματάμε ελαφρώς την γλυστρίδα και μετά την σουρώνουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και την γλυστρίδα.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και αλάτι και αφού πάρει 2-3 βράσεις το σβήνουμε.
Αφού κρυώσει λίγο παίρνουμε λίγο από το ζουμί και το ανακατεύουμε με το πασκιτάν η το στραγγιστό γιαούρτι στο οποίο έχουμε προσθέσει και το σκόρδο λιωμένο.
Το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Η σούπα θα πρέπει να είναι παχύρευστη.

Παρατηρήσεις

Για το  
ΠΑΣΚΙΤΑΝ χρειαζόμαστε:
- γάλα πρόβειο η αγελαδινό 
- γιαούρτι 4-5 κουταλιές
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. διαλύουμε το γιαούρτι με το γάλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. 
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το τυλίγουμε σε μια κουβέρτα αφήνοντας το 6 ώρες να πήξει. 
Παίρνουμε το τουλουπάνι και αδειάζουμε μέσα το γιαούρτι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. 
Μετά από 12 ώρες που το στραγγίζουμε βγαίνει σαν τυρί Φιλαδέλφειας!! 
Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για τον χειμώνα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το βάζουμε σε πήλινο κλειστό σε δροσερό μέρος!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου