Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΗ ΠΑΝΣΕΤΑ

από τον Manos Detsis

Υλικά
- 2 κιλά καθαρό κρέας για πανσέτα
- μιξ μπαχαρικών
- πιπεριά πράσινη
- ντοματίνια
- φέτα
- καρότο
- σκόρδο
- ρίγανη
- θυμάρι
- βούτυρο
- σκόρδο σε σκόνη
- μαϊντανός
- πατάτες


Εκτέλεση
Ζητάμε από το χασάπη μας να μας ανοίξει και να ξεκοκαλίσει πανσέτα ώστε να την τυλίξουμε και να την κάνουμε ρολό. Εμείς φτιάχνουμε συνήθως 2 κιλά καθαρό κρέας.


Αφού μας ανοίξει την πανσέτα μπαχαρώνουμε με μιχ για ψητά BBQ εσωτερικά και στρώνουμε πιπεριά πράσινη, ντοματίνια, φέτα, καρότο και σκόρδο.



Ρίχνουμε επιπλέον ρίγανη και θυμάρι (αν είναι δυνατόν φρέσκο). Τυλίγουμε το ρολό και πάμε ξανά στον χασάπη να μας το περάσει σε δίχτυ ή το δένουμε με σχοινί (αν γνωρίζουμε τον τρόπο). Μπαχαρώνουμε και εξωτερικά με μιξ για ψητά bbq. Το αφήνουμε να τραβήξει τα μπαχαρικά το κρέας για 2-3 ώρες ή ακόμα καλύτερα από την προηγούμενη μέρα.



Συνέχεια έχει η γάστρα... Ψήνουμε στους 170-180 για 3-3,5 ώρες (με κλειστή την γάστρα) ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα ψηθεί μέχρι μέσα γυρίζοντας συνεχώς ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. 1 ώρα πριν το τέλος βάζουμε και τις πατάτες.


Στο τελευταίο μισάωρο αλείφουμε με σκορδοβούτυρο που έχουμε φτιάξει όλο το ρολό εξωτερικά.... (το σκορδοβούτυρο το φτιάχνουμε λιώνοντας μισό χαρτί βούτυρο και προσθέτοντας 2 κουταλιές του γλυκού σκόνη σκόρδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό). Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου