Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΙΟΨΩΜΟ



από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι (προτιμώ πάντα το σκληρό)
- νερό όσο πάρει
- 200 γρ. περίπου ελιές χωρίς κουκούτσια
-  αλάτι
- λίγο λάδι
- προζύμι

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και το προζύμι. 


Προσθέτουμε το λάδι, τις ελιές, και λίγο αλάτι. ανακατεύουμε καλά και σιγά σιγά ρίχνουμε χλιαρό νερό, τόσο όσο η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε καλά και σκεπάζουμε με μία πετσέτα, για 1 ώρα σχεδόν. Εν τω μεταξύ έχουμε λαδώσει το ταψί μας.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη μας και την χωρίζουμε στα 4. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε καρβέλι και το ακουμπάμε στο ταψί μας. Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.


Οταν φουσκώσει θερμαίνουμε τον φούρνο στους 2000. 
Το ψήνουμε για 35-40 λεπτά.


Όταν κοκκινίσει ελαφρά το ψωμί μας, το βρέχουμε με να πινέλο με νερό για να γίνει πιο κριτσανιστή η κόρα του.
Αν το βρέξουμε με λάδι γίνεται πιο μαλακή και γυαλιστερή.
Ψήνουμε ακόμα για 5 λεπτά και μετά βγάζουμε τα ψωμιά από το ταψί και συνεχίζουμε για κάνα 10λεπτο το ψήσιμο στην σχάρα.


Όταν  γίνουν τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε για να εξατμιστεί όλη η υγρασία.

Μετά βουρ!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου