Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΓΆΣΤΡΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- σπαλομύτα
- πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
- δαμάσκηνα
- πορτοκάλι σε φέτες
- κρεμμύδια κομμένα στην μέση
- σκόρδα κομμένα 
- λάδι 
- χυμό από 2 λεμόνια
- μουστάρδα
- 1 κουταλιά μέλι

για τη μαρινάδα

- μέλι 
- λάδι
- μπαλσάμικο
- λιωμένο σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- πάπρικα καπνιστή


Εκτέλεση

Δένουμε την σπαλομύτα με σπάγκο για να πάρει σχήμα.
Ετοιμάζουμε την μαρινάδα και αλείφουμε το κρέας.
Το τοποθετούμε στην γάστρα.
Κόβουμε τις πατάτες τις αλατίζουμε και ρίχνουμε και ρίγανη.
Τις τοποθετούμε γύρο από το κρέας και ανάμεσα βάζουμε τα δαμάσκηνα τα κρεμμύδια και το πορτοκάλι.
Χτυπάμε το μέλι την μουστάρδα το λάδι και το λεμόνι και περιχύνουμε τις πατάτες.
Κλείνουμε την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για ένα μισάωρο και μετα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Το αφήνουμε να ψηθεί και προς στο τέλος ανοίγουμε την γάστρα για α πάρει χρώμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου