από την Stella Glava
Υλικά
Για την τούρτα
Για τα παντεσπάνια
- 400 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη
- 8 αυγά μέτρια
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το frosting πραλίνα
- 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 175 γρ. ζάχαρη άχνη
- 350 γρ. πραλίνα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 25 γρ. γάλα
Για τη βουτυρόκρεμα
- 300 γρ. κατεψυγμένες φράουλες
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τα παντεσπάνια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στον
κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη
μέχρι να αφρατέψουν και το μείγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ομογενοποιηθεί
το μείγμα μας κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το
μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 4 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. και
στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
Αφαιρούμε από τον κάδο και αδειάζουμε το μείγμα στα
ταψάκια. Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που
βάζουμε μέσα να βγαίνει στεγνή.
Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα
αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε
από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω στη σχάρα, για περίπου 1
ώρα.
Για το frosting πραλίνα
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη,
την πραλίνα σοκολάτας, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα, και χτυπάμε καλά με το
σύρμα του μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
Για την βουτηροκρεμα φράουλα
Σε ένα τηγάνι, εκτός φωτιάς, βάζουμε τις φράουλες , τη
ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι
να λιώσουν. Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Πολτοποιούμε με το ράβδο μπλέντερ.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια, την
άχνη και χτυπάμε καλά με το φτερό για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα για να
αφρατέψει η βουτυρόκρεμα.
Βάζουμε 100 γρ από τον πολτό φράουλας στη βουτυρόκρεμα
και χτυπάμε με το φτερό για λίγα δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε το μπολ και ανακατεύουμε με μία
μαρίζ με απαλές κινήσεις.
Με το υπόλοιπο πολτό φράουλας που περισσεύει βάζουμε λίγο
νεράκι, το βράζουμε και μόλις κρυώσει σιροπιάζουμε τα παντεσπάνια
Το μείγμα από τα παντεσπάνια το χώρισα στα 2 και
προσέθεσα στο μισό 2 κ.σ κακάο για να βγει σοκολατένιο. Για όλη τις κρέμες
σχεδόν διπλασίασα τις ποσότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου