Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

  Υλικά (για 8-10 άτομα)
- 6-8 πιπεριές πράσινες σκούρες, πράσινες ανοιχτές, ή (τώρα που υπάρχουν κίτρινες, κόκκινες ή πορτοκαλί, μεσαίου μεγέθους)]
- 6-8 ντομάτες μεσαίες ώριμες και υπαίθριες (κόκκινες ήκαι μαύρες που γίνονται εξαιρετικά νόστιμες)
- 4 κολοκύθια στρογγυλά
- 2-3 μελιτζάνες
- 1-2 μεγάλα κρεμμύδια άσπρα ψιλοκομμένα
- 4-5 πατάτες κομμένες καρέ
- 1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
- 1 κουτί χυμό ντομάτας
- 2 φακελάκια ντοματοπολτό
- 30 γρ. (2 κ.σ.) μαύρη σταφίδα
- 70 γρ. (4 κ.σ.) κουκουνάρι
- 1-2 κ.σ. δυόσμο ξερό
- 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 100 γρ. τριμμένο τυρί
- 2 κ.γ. ζάχαρη (μαύρη)
- 200 ml. ελαιόλαδο
- 50 ml. νερό
- 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 ½ φλ. τσαγιού . ρύζι μακρύκοκκο


Εκτέλεση
 Πριν οτιδήποτε βάζουμε τα λαχανικά για  γέμισμα στο ταψί για να δούμε ότι χωράνε και επιλέγουμε ποια και πόσα θα χρησιμοποιήσουμε. 
Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές, πετάμε τους σπόρους, αφαιρούμε και κρατάμε όλο το  ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι και τα «νεύρα» τους


Κάνουμε το ίδιο με τα κολοκύθια, τις ντομάτες και τις μελιτζάνες (τελευταίες στη σειρά) χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο  που είναι τέλειο για το άδειασμα λαχανικών  Αφαιρούμε πολύ σάρκα από τις ντομάτες και τα κολοκύθια, αφήνοντάς τα σχετικά λεπτά για γέμισμα. 
Περνάμε  στον τρίφτη όλο το εσωτερικό που αφαιρέσαμε από τα λαχανικά.
Σε μεγάλοβαθύ τηγάνι με λίγο λάδι τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το μείγμα των τριμμένων εσωτερικών από πιπεριά, κολοκύθι, μελιτζάνα και ντομάτα και ανακατέψτε καλά. (Προσθέστε το κουτί ψιλοκομμένης ντομάτας και το μισό φακελάκι ντοματοπολτό)*, το 1 κ.γ. ζάχαρης, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψετε καλά και αφήστε για 10 λεπτά περίπου να πάρουν βράση. Προσθέστε το ρύζι και το πληγούρι και ανακατεύοντας μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Σβήσε τη φωτιά και ρίξτε τα 80 γραμ. τυριού, ανακατέψτε και αδειάστε την γέμιση σε μεγάλο μπολ. - See more at: http://constantinoupoli.com/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC/#sthash.zDB8fvX0.dpuf
 Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και όλα τα υλικά μας.
Προσθέτουμε και το εσωτερικό των λαχανικών μας και όλα τα μυρωδικά ,το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Όταν το κατεβάσουμε ρίχνουμε το τυρί.
Έχουμε βάλει τα άδεια λαχανικά στο ταψί,ανάμεσα τους πατάτες για να μην κουνιούνται και γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα λαχανικά.
Βάζουμε τα καπάκια ρίχνουμε λάδι και τον χυμό ντομάτας και πασπαλίζουμε τα καπάκι που έχουμε βάλει πάνω από τα γεμισμένα λαχανικά με τριμμένη φρυγανιά.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς η 180 στον αέρα για 1 και μισή ώρα στον αέρα.
Το σερβίρουμε αφού το έχουμε αφήσει για μια ώρα από το ψήσιμο του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου