Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

ΡΕΒΙΘΟΨΩΜΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



από την  Στελλα Γιδαρη

Υλικά

- 500 γρ ρεβίθια
-2 κιλά σταρένιο αλεύρι 70% άλεσης
-80 γραμμάρια νωπή μαγιά
-1 κουταλιά της σούπας αλάτι
-1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
-νερό όσο πάρει


Εκτέλεση
Από βραδύς ανακατεύουμε τα άλευρα.
Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιάνουμε προζύμι με το μείγμα  αλευριού.
Την επόμενη ημέρα βάζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι την ζάχαρη και το αλάτι.
Ρίχνουμε το προζύμι στο κέντρο ,νερό ελαφρώς χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλά η ζύμη στα χέρια μας(αν χρειαστεί βάζουμε λίγο λάδι)
Το σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε 2-3 καρβέλια και τα τοποθετούμε σε γάστρες. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και περιμένουμε έως ότου  διπλασιαστεί σε όγκο.


Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  με αντίσταση κάτω και αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου