Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ


από τον Αγγελο Κουρκουλη

Yλικά
- 1 κοτόπουλο μεγάλο
- 5-6 λεμονόφυλλα, καλά πλυμένα
- 10 φυλλαράκια λουίζα, ψιλοκομμένα
- 3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο, χοντροκομμένα
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζετε μέσα σε μικρό ταψί το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνετε και το τρίβετε με τα χεράκια σας. Το αφήνετε για ½ ώρα.

2. Σε ένα μπολ, ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα φύλλα λουίζας και με ένα πιρούνι χτυπάτε το μίγμα πάρα πολύ καλά. Βάζετε στην κοιλίτσα του κοτόπουλου τα λεμονόφυλλα και 2-3 κουταλιές λαδολέμονο. Ανασηκώνετε την πετσούλα του με ένα μαχαιράκι και ανάμεσα στην πέτσα και τη σάρκα βάζετε τα φυλλαράκια φασκόμηλο. Με ένα πινελάκι, αλείφετε το κοτόπουλο με το μυρωδάτο λαδολέμονο.

3.Σκεπάζετε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στους 170οC για 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στους 180οC για περίπου 15 λεπτά ακόμα, ώσπου να ροδίσει. Μην του αλλάξετε θέση και μην το γυρίσετε.

Μικρά μυστικά
Τούτο το φαγάκι αξίζει να το απολαύσετε ζεστό, για να μην πω καυτό, μόλις βγει από το φούρνο, γιατί έπειτα από ½ ώρα θα χάσει τη μισή γευστική αξία του. 
Η σάρκα του κοτόπουλου στεγνώνει και γίνεται άνοστη όταν κρυώσει.
Η καλύτερη γαρνιτούρα είναι μια καλή, απλή ντοματοσαλάτα με μυρωδικά. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε και πατατούλες γύρω γύρω, στην περίπτωση αυτή όμως θα συμπληρώσετε αλατοπίπερο, λίγη γλυκιά πάπρικα, ακόμα λίγο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου